投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好?
日期:2006/10/13 16:44
留言者:初哥

我想學吓做手和提高唱功, 請問有無人知道八和粵劇學院是否教得好? 抵玩? 依家報名得唔得? 是否接受插班生?

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] < 回上一頁

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.193 )
日期:2007/06/16 12:48
留言者: ???

16號晚喺唔喺高山結業演出無雙譜之後有料爆呀!

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.194 )
日期:2007/06/17 14:52
留言者:123

看完八和無雙譜! 今次主事人如我在 NO.66中建議, 已安排了高矮兩位師姐飾演閒角, 看來呢個留言版真係起到作用! 整台演出, 我覺得都唔會因為無左兩位師姐[撐場]而有好大分別。 看一看新秀表演, 反而有點新鮮感! (好!)
據聞劇本都係個多月前先陸續寫好, 老師一定好辛苦, 而學生演到這樣成績, 都算唔錯啦... 掌聲鼓勵!!
(拍掌) (拍掌) (拍掌)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.195 )
日期:2007/06/17 23:06
留言者:法眼

所以話這個世界無話無邊過唔得,就算無咗主事人都會有其他人上,八和唔會在這世界上消失,希望八和很快有新景像 (表情11)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.196 )
日期:2007/06/18 13:56
留言者:維園亞伯

我不單只希望這間學院有新氣象,更加希望這個粤劇界有新氣象。希望多d 新人,尤其是現在二十未出頭的新一輩。政府給他們多些資源。不再用他們花上數十年的時間等機會,使有潛質的新人頭髮也變白,連我這些觀眾亦等到骨頭打鼓,才有機會看看他們(一些臉上有青春氣息,有活力演員)的演出。

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.197 )
日期:2007/06/18 16:36

維園亞伯:
基本上我都支持你的講法, 不過講到培育新人, 當下的問題, 反而係點樣先可以吸引更多年青人參與這藝術!!

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.198 )
日期:2007/06/18 18:56
留言者:新一輩

維園亞伯:
我係二十未出頭的新一輩, 我都想學粵劇, 但係未有收入, 就要靠家人支持.
不過, 學費貴、冇前景, 都唔俾我學.
我見過d成人班, 全是已上年紀的家庭主婦, 冇同齡的學員.而兒童班我就已經超齡, 冇班適合.

123:
我諗好難吸引年青人參與, 因為我依家都好驚俾朋友知我鐘意粵劇.
佢地會覺得粵劇係過時, 已經係古董.
雖然依家都有年青人參與, 但相對地少, 我d朋友冇一個鐘意.

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.199 )
日期:2007/06/18 21:34
留言者:濱海望月

唉, 我睇得好通, 香港粵劇係有錢人的玩意, 想生活好的, 真係唔好入行
至少唔好似全職咁做, 又冇mpf, 又冇medical, 政府又唔會支持, 排戲又係收錢, 做戲又要比錢, 咩都係錢, 錢錢錢錢錢....係你比出去果種, 係咁付出, 幾時會有回報呢.....三十年后?當你見到你的同輩有樓有車, 但係你仲要愁兩餐, 咁你知點chose la

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.200 )
日期:2007/06/18 22:30

我都幾同意滨海望月的意見, 今時今日粵劇己成有錢人玩意, 咩都要錢, 而且仲係一節課動輒最少幾百蚊,搞台演出條數都幾溶!! 所以粵劇都係等讀好d書,有份安穩嘅工先呢玩, 經濟負擔得來的時候, 當興趣咁玩法先會開心!

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.201 )
日期:2007/06/19 11:00
留言者:???

看了無雙譜全劇, 留意到最後兩場的那個三太子那五音不全的唱腔, 就知道為什麼高矮師姐是那麼可愛了.

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.202 )
日期:2007/06/19 22:17

我覺得俾吓新人做, 俾機會佢鍛鍊吓, 未嘗唔係好事, 粵曲係要時間去浸, 不過音準同叮板係基本, 希望三太子每次不斷提高!! 努力吧!!
咁除了三太子和高矮師姐外, 大家覺得其他角色表現如何?
我就覺得龜精幾生鬼, 不過聽聞都係之前在外面做左好耐戲先入呢八和!! (沉思)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.203 )
日期:2007/06/19 23:42
留言者:小强

同意給多些機會學生是好的,更要給多啲機會讓他們做不同的角色,不要將他們定形,他們才有興趣.

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.204 )
日期:2007/06/20 01:43
留言者:濱海望月

因為粵劇都係有份安穩嘅工先呢玩, 經濟負擔得來的時候, 當興趣咁玩法先會開心!...........所以咪成曰見到的五音呀, 缺一門呀咁上台表演囉.........見到咁樣真係令人氣餒....幾時戲曲會搞到咁架....

后生有天份都唔會發展la, 真係想餓死咩.....不過真係仲有好多人都係痴迷猶未醒

但係呢個係現實, 冇人可以改變 (沉思) (沉思)

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。