投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好?
日期:2006/10/13 16:44
留言者:初哥

我想學吓做手和提高唱功, 請問有無人知道八和粵劇學院是否教得好? 抵玩? 依家報名得唔得? 是否接受插班生?

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] < 回上一頁

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.229 )
日期:2007/06/22 00:05
留言者:阿立

家長:

「係咪講事實要被取消!」
這是一個很好的問題,但「事實」是否「事實」,只有當事人才知,根本所有留言的人都認為自己說的是「事實」,而我只有一個原則,就是我認為任何人身攻擊或違規的留言都會被删除,請大家體諒。

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.230 )
日期:2007/06/22 02:53
留言者:老成

我係03年入演藝,04年跟住留係演藝嗰班,以前只係間中見下高焦,同佢無物接觸,但真係唔見佢鬧人,或者我仲係低b班. (表情37)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.231 )
日期:2007/06/22 07:02
留言者:家長

咁想信這話題很多應該取消了,由其是789的.否則就天下鸟鴉一樣黑! (沉思)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.232 )
日期:2007/06/22 07:28
留言者:法眼

目擊証人好嘢!呀一,有無看老成在有寃無路訴的留言,有人又回來了 (好!)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.233 )
日期:2007/06/22 09:23
留言者:口痕友

低班b仔, 唔使咁沖動, 我都話講野要講清楚d....

原來你係講排戲時候, 咁我都覺得你生氣有原因, 排完戲唔幫手收野, 係好多八和學生的弊病, 好多人都側側膊, 不過我覺得係個人問題, 唔係咩班別嘅問題, 我都見有d師兄師姐都會幫手, 只不過低班同學好多時都好無奈啫(我以前都領教過!!)....我覺得用完野唔幫手收野係無品行為!! 希望大家以後注意。

仲有, 大家係講事實, 講道理啫, 以後講野唔好潑婦罵街咁, 好似某些人咁動不動就來肝火, 何必呢?! 粵劇係有文化的藝術, 想學好粵劇就先要有良好修養, 知無?

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.234 )
日期:2007/06/22 10:15
留言者:不吐不快

不吐不快

我每次入這網都是觀看 從未參與論壇
但我見到228家長的留言真是氣憤 因為我知道這不是事實
因為到現時為止 從沒有人聯絡過要這鑼鼓班學員做這角色 而這學員亦從不埋堆 亦從不參與任何會議
只是有些人妄想推斷 每間學院都有制度 試問這學員 祇是學鑼鼓 不是學演科 他怎會去做這角色
小心有人給別人利用 無風起浪 離長劇演出時間很快就到 到時角色選出來 你們家長才出來抗議都未遲
況且這學員本身也是唱曲導師 本身也忙得透不氣來 而且他本人八月亦於高山有一個大型演出
是否有些無聊人以為他這個演出與八和那個混淆一起胡說八道 請你們用眼去看 不要用耳去看
學院是給學員學習的地方 不是給別人爭風吃醋 爭出風頭的地方 希望大家正視這問題

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.235 )
日期:2007/06/22 10:20
留言者:呀一

叫人用藥膏搽口, 咁似789之前講過既~~ (沉思)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.236 )
日期:2007/06/22 10:25
留言者:呀一

低班B仔
你不如唔好讀啦, 咁冇修養, 一開口就咒人, 你學唱曲都冇感染到半點文化既.. (表情12)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.237 )
日期:2007/06/22 10:44
留言者:haha

好攪笑, 原本只係有人想問下八和教得好唔好, 抵唔抵玩, 結果會演變成罵戰

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.238 )
日期:2007/06/22 11:42
留言者:正常

正常,人類社會不斷在演變之中,粵劇是人類文化的一個小部分,正常不過.物極必反,否極泰來,稍後大家覺得過分了,便又會平伏下來.到時又或會懷念所謂"駡戰"其實都幾有意思.

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.239 )
日期:2007/06/22 12:16
留言者:目擊証人

據聞兒童長劇是講述"哪JA", 其中一首主題曲是主事人精心傑作, 專誠給他二人唱, 如此說來,那會讓予他人飾演呢 ?台上台下都是母子, 噱頭可不小呢 !
如今, 家長有異議, 事情可能又改寫 了 !

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.240 )
日期:2007/06/22 12:48
留言者:不吐不快

不吐不快

演長劇由頭到尾當事人是全不知情 不是現在改寫 從是沒有人叫當事人演這角色
至於上次唱那曲 是當事人交了學費唱唱科班 而主事人適逢知道哪吒仔上年取了比賽冠軍
便寫了這曲試唱 另主事人本來是要收撰曲費 但主事人說只要日後他再演唱這曲時
送兩張門票給他便算了 此新曲送了給他不收取任何費用
另當事人也報了音樂拍和 為何上台伴奏又沒有人質疑他有否交學費
是否在八和報讀任何課程都貼大字報 此課程有份交錢有份參與 無聊!!!!
不要以為人人都盼望有演出
聽聞他以前是唱粵曲的歌星 行內行外都知 現在入八和只是學野 不是要爭取怎樣
所以他很多時都是獨來獨往 希望大家對主事人之事不要扯上太多人 因為很多人是無辜 他們都是過路

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。