投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好?
日期:2006/10/13 16:44
留言者:初哥

我想學吓做手和提高唱功, 請問有無人知道八和粵劇學院是否教得好? 抵玩? 依家報名得唔得? 是否接受插班生?

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] < 回上一頁

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.19 )
日期:2006/11/01 11:09
留言者:小寶

我不知道啦 我也很想要回去香港學粵劇的 不過我家人希望我先在加拿大把大學完成 我不曉得八和的結構是怎樣 但是我是有一個念頭就是 師傅不一定每個都教 我覺得他們會挑來教 我之前想在演藝學的 好像會比較好... 但是我媽說 如果我畢業後真的想要學 他會幫我找比較好的私人老師 很不幸的我的師公過世了 不然我一定會要他好好的指導我 (大哭)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.20 )
日期:2006/11/01 15:47
留言者:fa.ichi

vivian:

我不算是董老師的學生,但他曾經教過我一段時間。你說年尾會做【人心】一角,台期是否12月14日,我會拍定手掌捧你場 (拍掌) (拍掌) (拍掌)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.21 )
日期:2006/11/01 17:18
留言者:VIVIAN

fa.ichi
那我見過你沒有?唔止我,我 HONEY ELLY做士九哥呀,而我地昨晚先排完戲,山伯係張慕玲姐姐,英台小姐係師姐坤玲,MO LING姐好鬼死好人,教左我地好多舞台既野(無收錢架),好好玩呀!
除左個日14/12,17/12仲有日長劇,鄭詠梅師傅同MO LING姐做《洛神》,我都會客串做宮女架,不過尾場跳舞就無我份了 (大哭)因為我仲未學到跳絲帶舞 (大笑)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.22 )
日期:2006/11/01 20:12
留言者:fa.ichi

Vivian:

你應該未見過我,果晚我會入後台探班,如果見到【人心】,就埋薯P你打招呼好不好? (微笑)
Mo Ling 姐的十八相送和樓台會,我都欣賞過。我喜歡看她演武場,今次出張巡殺妾響三軍,這首曲目我都很喜歡,不過,學鰲X年都係唱得三次。 (表情36)
係呢!今次梅姐是否真的出【活捉張三郎】? (好!) (好!) (好!)

fa.ichi

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.23 )
日期:2006/11/01 21:19
留言者:流水

Hi,vivian,你好.
你收到我貓未呀,或是收不到呢? (表情11) (表情11)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.24 )
日期:2006/11/02 00:02
留言者:VIVIAN

流水,yi,
你們的問題已問了大師姐,她說梅姐除了星期五,平日的堂多數是下午的,只有星期五是夜晚,一係下星期我見到佢再問清楚佢啦! (大笑)

fa.ichi,
你係咪第二班既師姐呢??好呀,咁個日同你相認呀。是呀,她跟元武做【活捉張三郎】.....WAHAHAHA,仲有大師姐要跳豔舞...HAHAHAHA(笑死我),因為佢做《豔曲》 (好!) (好!)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.25 )
日期:2006/11/02 10:35
留言者:elly

Vivian,

你笑大師姐, 你笑, 我話佢知. 係呢 fa.ichi, 我有冇見過你架, 請問?

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.26 )
日期:2006/11/02 10:55
留言者:過路人

各位"好彩冇係八和學戲的師姐":
你地傾得咁開心,都好應該講吓你地劇團的名字,好讓我們這些朋友,也知道香港有一些愛護後輩,樂於互助啟發,彼此關懷的學戲的地方啦.
我見總是無人為八和粵劇學院說些甚麼話,好像都默認先前朋友對它的批評,真的令人失望.

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.27 )
日期:2006/11/02 11:46
留言者:嘉聲

過路人:
唔駛羨慕嘅, 一齊嚟上堂學野.....吧喇...

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.28 )
日期:2006/11/02 12:38
留言者:Yi

vivian,

請問學費多少呀?

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.29 )
日期:2006/11/02 15:29
留言者:過路人

嘉聲:
好啊,請問:
日期: 何時開課?若是插班,那一天適合?
時間: 幾點上課?時間幾長呢?
地點: 在那堣W課?
收費: 整年收還是按月,按季收?全套收費還是分部分收?
報名方法: 要上去學院,還是下載申請表?
其他: 演出是另外再付費還是已包含在內?每年演出的之數多嗎?
你的團的確令人羨慕,報名還報名,還是要羨慕一番,相信你也會不厭其煩地指導我這門外漢吧,敬候回覆.... (大笑)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.30 )
日期:2006/11/02 15:42
留言者:elly
電郵:bbbear9898@gmail.com

過路人:

師兄, 等我待你答啦 :
1. 日期 : 我哋每個星期五都返學, 除非鄭老師有事不能上堂, 否則一個月都會4堂, 你隨時都可以上來學架, 如果你唔識, 我地會教你架, 唔使驚, 想請問, 你係學生定旦架?
2. 時間: 下午 7:30pm - 9:30pm
3. 地點: 銅鑼灣峨頸橋附近
4. 收費 : 這個話題比較敏感, 我在email 覆你, 我地係一交交10堂學費, 總共幾百蚊
5. 如你想學, 就要上來我地上堂的地方報名
6. 演出 : 係要另外收費, 至於詳情就要問大師姐啦, 因為每個人表演的嘢唔同架ma. 通常一年先會有一次演出架. 同埋唔係個個都會演出架, 例如師兄今次就唔演出, 其實演出係另外一個會來架, 不過因為我地一齊學, 咁師姐咪話一齊玩lor, 我同vivian 今次演出都係純粹玩下架乍, 唔知你有無興趣來睇下我地的演出呢??

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。