投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好?
日期:2006/10/13 16:44
留言者:初哥

我想學吓做手和提高唱功, 請問有無人知道八和粵劇學院是否教得好? 抵玩? 依家報名得唔得? 是否接受插班生?

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] < 回上一頁

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.145 )
日期:2007/06/08 15:18
留言者:789

做人難,傻人

總之盡在不言中

不聞不問,看將來,看頂上一片天

幾年前死過翻生,阿哥話可以養我過世,所以覺得親情重要,希望可以活得精彩

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.146 )
日期:2007/06/08 15:24
留言者:做人難

That is good to have the family support.

Ok for now, after venting your angers and frustrations, perhaps you should start moving on again - in the old path but this time be smarter and tougher and let your enemies down to hell or,
simply just enjoy life. One door closed, the other door opens. Good luck. (微笑)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.147 )
日期:2007/06/08 15:26

(歡笑)多謝!

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.148 )
日期:2007/06/08 16:37

456話佢唔係456,係捉錯用神,但係可能係佢識既人,因為知道既嘢係一樣知啲唔知啲,同埋語氣一樣,周不時會一句癈話.

所以唔好估係邊個,如果呢個唔係456,都會係類似,其實,有好多喺八和得不到既人,會唔係幾忿氣,但係文無第一,成日有又爭,冇又爭,都好煩.如果係做錯就真係對唔住,但原來既456就罪加一等,佢可能就係打電話叫人睇嗰個,何必呢?

今次代八和主事人爆料,其實想謠言止於智者,抛個身出嚟,講到明明白白,唔好成日將八和同演藝拉埋,成日有人扮正義,唔好話企喺八和呢一邊就一定係正義,八和主事人都同人講,最衰都係佢自己,冇佢就天下太平,佢唔企粵劇圈,就冇人插佢,所以準備執包袱,又唔見第二個圈咁多人鬧佢,識佢係老鼠.

但係必須指出,唔好扮嘢鬧八和爭取自己團體既空間.點解唔鬧演藝呀?因為嗰啲資源係佢地攞唔到,而且人地大大間學院,你鬧佢都冇用,呢啲係網上游離份子既問題.鬼唔知假名亂講嘢冇問題.

用心不良者多矣,希望此格到此為止!多謝各位看熱鬧既看官.

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.149 )
日期:2007/06/08 17:18
留言者:八卦

其實得罪講句,多女人嘅地方都係多事非矣!所以唔係淨係八和有人插,試吓開個「搵銀粵劇學苑」的討論區,相信一樣會激起一番討論! 唔信試吓! (大笑) (大笑) (大笑)

我都同意,此討論話題應止於此!

大伙兒粵劇愛好者,與其爭吵不休,倒不如想想如何為粵劇藝術出一分力,發一點光! 值得深思! (沉思)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.150 )
日期:2007/06/11 18:19
留言者:老嘢

其實高踒學員無論唱和做都已經很好,可惜外型不討好,但每次演出無論角色是否適合都是担正,引致咁多人憎她們,她們都應該畢業啦,點觧仲可以在八和學呢?俾D機會其他好的學員担正。除了演出用新劇本會又急又唔夠時間排練,點解唔做現成的劇本呢

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.151 )
日期:2007/06/11 18:44
留言者:123

同意老嘢說法,終於有人支持我No.85的留言! (微笑)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.152 )
日期:2007/06/11 23:19
留言者:kitty

1.因人寫戲的劇本,可以將缺陋掩藏。
2.無雙譜由誰人担正?
3.学院自政策。
4.老嘢,何必攻擊別人,做好自己就是了。
5.粵劇藝術無止境,連老倌也不敢說有畢業的時日,高矮師姐,也是池中無鱼蝦為大啫。
6.看來,789所言非虛,是游離份子搞分化。 (大笑) (沉思)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.153 )
日期:2007/06/12 00:07

都話唔好再講呢一格,但係啲人鍾意講是非,果真是樹大招風,我諗下一年仲多人插八和主事人,總之都係唔公平,人地就係鍾意發牙痕插比佢好啲人,只有可憐吓佢.
本來好唔得閒,又有人叫我睇吓,所以先至簡短回應.
啲嘢就嚟又死晒啦,搞到冇晒心情做嘢,如果可以投胎再做人,就唔再揀日日做到三更半夜,對住電腦,打字打到手都痛既工.

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.154 )
日期:2007/06/12 10:39
留言者:呀一

789唔該你比d心機寫你d劇本啦!
你睇你寫個 d恩怨情仇, 思路紊亂, 九唔撘八, 一味踩人, 猛話自己委屈.
出十幾本書都無咩人買, 就知你有幾叻啦 !

Kitty你講得 口岩 呀, 寫劇本可以"將缺漏掩藏"
好似高矮雙嬌,早排做個套梁祝, 講到梁山泊係基佬咁, 原因係咩呀? 就係由佢兩人擔晒個戲囉.唔駛要花旦 !到樓台會, 個祝英台話左自己係女兒身, 仲係唱番平喉,睇到d觀眾嗌有冇攪錯,成晚睇基佬戲 !!!

高矮雙嬌做戲都十幾年啦, 仲要霸住個學位, 人地訪問佢地, 就話學無止境, 係, 學無止境, 但唔係叫你地係學院到霸住哂架, 咁耐都唔畢業,分明係度搵著數,自己有團, 又要死守學院演出, 點解自己唔請老師係出面同你練功呢.好多老倌都係咁啦.學無止境唔係叫你地係學院終老架.

講到話主事人叫佢地係度教下人化妝,教下人練基功, 學院有老師, 駛咩搵你地教呢?分明係巧立名目

高矮雙嬌, 你地話比人孤立, 唔係人地唔抵得你地, 而係你地對眼生係額頭度, 不可一世.態度囂張,
深水 土步 邊個唔知丫!

而家好似好尊重你兩位老人家既人, 佢地其實係買你怕, 又要爭取演出機會, 先至忍氣吞聲.

無雙譜邊個擔正, 米就係班"聽話"既人囉.
(大笑)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.155 )
日期:2007/06/12 11:43
留言者:法眼

亞一:好嘢!所以主事人話離開八話,你信嗎?根本利用政府資源培養高短双驕,又有人免費幫佢下欄,公器私用時時有,仲數演藝不是,真係有口話人無口話自己,講到双驕在八和[蜀中無大將廖化作先鋒]成人自以為好叻,所以沒有進步,主事人講洗晒的錢在學生身上,咪就是佢兩個!真係投資失敗.
p.s 2004年所謂變天事件只得十個八個人由演藝去深水埗上課,都係因為有佢地三個,如個佢地離開,我包大把舊生回巢. (好!) (好!) (好!) (好!) (好!) (拍掌) (拍掌) (拍掌)

Re: 請問有無人知道八和粵劇培訓班好唔好? ( No.156 )
日期:2007/06/12 11:53
留言者:123

呀一講d野,一定有人唔啱聽,不過又的確係好多學員嘅心聲!! (表情7)

但係我都同意,講到呢度,都應該停一停! 相信八和主事人是會收到的,大家都應該俾時間佢改善,一味鬧,對大家都無好處! 倘若主事人仍看不到問題所在,大家再講都無用,反被指"別有用心,惡意中傷八和"的人,何苦呢?!

不如大家慳番啖氣,睇吓主事人嘅造化仲好!

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。