投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
粵曲大笪地之曲友回應專頁
日期:2007/03/26 09:02
留言者:阿立,阿藍

大笪地演出的曲友,絕大多數的都是業餘愛好者,不是專業唱家,能夠寄曲在此一展歌喉,實須莫大的勇氣,亦是我們應該鼓勵及支持的,我們更相信,演出者一定渴望各位曲友能夠對他們的曲藝提出寶貴的意見,使能更上一層樓。
沒有唱曲是可完美無瑕的,各人唱功亦深淺有異,大笪地水準參差,是十分正常的,我們希望大眾曲友,能抱著互勵互勉的精神,聽曲後給予回應,作為對演出的曲友一個實質的支持,我深信,只要是善意的批評,各演出者定然樂於接受。
此專頁亦歡迎各演出者就曲友的回應在此互相討論。

按此進入粵曲大笪地

請注意:
1) 各曲友的回應,無論正面或負面,全屬個人意見,祗供作參考之用,如需精確詳盡的品評及指導,演出者應詢問其專業老師。
2) 本專頁衹為回應唱曲而設,網主會刪除所有無關的留言,而且要求會比所有其他留言區嚴格,請諒。
3) 嚴禁惡意批評對唱曲回應的曲友,所有此類留言,均被視作不友善及會被刪除。

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] < 回上一頁

Re: 粵曲大笪地之曲友回應專頁 ( No.870 )
日期:2007/06/07 16:49
留言者:unclechin個老師

(表情12) (表情12) (表情12)

(大笑) (大笑) (大笑)

Re: 粵曲大笪地之曲友回應專頁 ( No.871 )
日期:2007/06/06 18:42
留言者:

各路英雄:

首先謝謝各位的金石良言, (其實應指名多謝,唯恐再起風波, 唯有出此下策) 使小弟獲益良多.終生受用.

廿多年前只學了三個月唱曲 (還是一大班人一起唱) 由於身邊沒有志同道合的朋友, 所以多年來只是跟着唱片或MP3唱, 故不知自已的程度到那. 所以各位前輩的評語對求教者來說十分重要.

最近從網上夾曲區求來幾首歌曲, 可說人生一大快事. 況且可放在大笪地給各前輩評評並給予意見,實是小弟之願. 如因小弟無知而引來風波, 在此向各位致歉.

正如unclechin 個老師說 --- 喜見祥和之氣再現, 但願此氣長存於大笪地中.

Re: 粵曲大笪地之曲友回應專頁 ( No.872 )
日期:2007/06/06 22:48
留言者:本然

潞安州..
平喉唱功唔錯, 應該正在自我蛻變階段, 所以演譯方式有點點特別.
應要多細心斟酌曲意, 依情緒變化作恰當的求變, 火喉寸度要拿揑準確, 威武不等於牛王, 多參考不同老倌的演譯方式; .
聲底比較暗, 似乎唱大喉曲有點兒吃力, 有傷聲帶之堪虞.
子喉留意法口.

Re: 粵曲大笪地之曲友回應專頁 ( No.875 )
日期:2007/06/07 16:49
留言者:unclechin個老師

(大笑) (大笑) (大笑)

(表情12) (表情12) (表情12)

Re: 粵曲大笪地之曲友回應專頁 ( No.876 )
日期:2007/06/07 01:02
留言者:師父仔

頑皮友

老夫祇曾質疑過閣下有關令人匪夷所思的 “非喉嚨發聲“ 之問題,
但閣下未能提供圓滿答覆之同時,更無限上綱地誣篾老夫。
一說什麼 “樹大招風”,措詞極盡狂妄自大,
再說什麼習曲之人每多 “心術不正” 等令人惱懊的句語,
閣下之德行於此表露無遺。
祇有心胸狹翳,狂妄自大的人,
才會語出 “心術不正” 以及 “樹大招風” 等語。
有道 “未知心堥ヾA但聽口中言‘,此言實非虛也!
根本從來沒有人跟閣下爭風,
吾等祇是冷眼旁觀而已。
可能閣下發表偉論時過於忘形,
將某些事實定理扭曲了,
才會招來敵部C
尤如十八年前六月初所發生的一段鐵般事實,
是無可置疑的!
好好反思一下吧!偉大的 ........ 祖國頑皮友!!

(表情36) (表情36)

Re: 粵曲大笪地之曲友回應專頁 ( No.877 )
日期:2007/06/07 01:46
留言者:頑皮友
電郵:waterskin007@yahoo.com

我們的至尊無上的,偉大的師父仔大師:

嘩你大與問罪之師,我是指上幾篇有些回貼,有些人評曲扭曲事實,另人誤會,我都有同亞立哥投訴呀.
用詞有侮辱曲友之心態,現在可以向你保証,絕無有意或無意誣蔑你老人家,週刋封面期期都有主角被扭曲事實啦,
清者自清,無用自我觧釋架,我知就得啦.

我一件事我想極到唔明,我才廾出頭,與你素未謀面,,你指尤如十ハ年前六月初的事實,可否告知在下,好代我死也安心呀! (表情12) (表情36) (表情36)

Re: 粵曲大笪地之曲友回應專頁 ( No.878 )
日期:2007/06/07 05:07
留言者:小 吉

一聽眾:
小宴唱旦潘佩旋,生是阮兆輝,這二位師級人馬唱來非常好聽,音槃拍和好,值得一聽。
一兄,我對您欣賞感亦認同,平子喉演譯都不錯,此曲生旦難度都很高,如果首段旦能再嬌嗲些
則更好,後段旦唱得非常好。
(拍掌) (拍掌) (拍掌)

Re: 粵曲大笪地之曲友回應專頁 ( No.879 )
日期:2007/06/07 20:36
留言者:少艾

小宴

音樂拍和好靚! (拍掌) (拍掌) (拍掌) (好!)

唔知係喺香港定係三藩市呢? (沉思) (沉思)

Re: 粵曲大笪地之曲友回應專頁 ( No.880 )
日期:2007/06/07 20:40
留言者:瑛妹
電郵:sophialuksuilam@yahoo.com.hk

頑皮友 及 本然 前輩:
多謝你們用時間評支潞安洲,我好重視你們的意見,日後定會多加留意曲情演繹;
在此再三多謝

Re: 粵曲大笪地之曲友回應專頁 ( No.881 )
日期:2007/06/08 02:20
留言者:路人

睇嚟都係好多人鍾意唱粵曲,我只係識聽唔識唱,仲俾班曲友窒我把聲唔得,其實我都有咁啱得咁橋係高山食晚飯,同啲曲友同台搭枱,都唔識佢地,口多多問佢地係唔係嚟聽粵曲,就趼俾人窒,仲大大聲話乜嘢粵曲龍門陣,我都唔知係乜,我又唔係去聽粵曲,係唔係唱親粵曲同做大戲都好招積,我就唔鍾意無澄澄俾人話,人地食飯多口問句,使唔使咁呀,所以我認同頑皮友曲友用心不正,唉!興趣啫,使乜咁.
其實我都試過聽粵曲演唱會,嗰啲派飛就一定唔聽,有啲仲送埋花生油公仔麪,但係要演完至派,我見到個阿伯話,我最精,入咗場出返嚟,等佢就嚟完場就嚟攞禮物.
好心啲曲友唔唱得就唔好自吹自擂,仲派禮物要人嚟受虐待,最憎喺嗰啲唱唱吓見有人影相,即刻擺晒甫士,歌都唔唱,唔唱仲好,鵝公喉,仲要七十歲扮十七歲,卜卜脆啲骨頭,扮到鬼五馬六馬騮屎忽,多數都係老妖怪,咁你話驚唔驚.
我實聽聽過兩三次,因為有朋友鍾意唱,雖然佢都係唱到鬼咁核突,但係唔好意思話佢,而家叫都推,因為成日經過高山,同啲人熟,有時都會閃到聽幾句,
其實想問,不如攞啲錢做善事仲好,唔好扮做善事,逼人聽啲垃圾歌喉,我都覺得咁係侮辱粵曲.
有一次被逼睇最近呢排啲粵曲比賽,屯門嗰劑,嘩!啲人發晒姣咁唱歌,都唔明啲評判點解會俾獎嗰個唱〔無情〕個女人,仲衰過啲企街咁亂賣風情抛媚眼,扭晒屁股,真係好似好明叔咁話齋,戲者屁也.
唱粵曲加啲做手都唔錯,但唔好上咗台就立刻變西施加妲己,又靚又姣,事實唔係就唔好咁扮嘢,三分姿色咁都令人睇到嘔啦.
越講越谷氣,因為俾人逼住睇咗兩三粒鐘,唔該大家有啲專業精神,匿埋屋企唱到有返咁上下至好上台,我地係無辜,又唔推得人,只有呢啲時候至可以發翕風.
仲有請曲友討論歌曲時,唔好當自己係歌神,你地如果得就做唱家啦,而家好多新秀,其實好老,去請梁漢威錄CD,雖然唱得有返咁上下,但都係麻麻地,佬倌係要搵食,但係要啲配搭要練好啲,朋友送咗幾隻梁漢威同陳慧思既CD俾我,聽咗第一隻就唔敢聽,係怕咗陳慧思,但係佢以前都好似做大戲,點解唱得咁差.
朋友有一位乜火海葬君臣,係龍貫天同大陸嗰個丁凡唱,龍貫天都算唔係好耐,唱得唔算好好,都過得去,大陸嗰個丁凡,我記得八二年己經做文武生,係代表大陸訪港,據聞同我差唔多,六十歲咁滯,扮就扮得後生,點知唱到走音,仲話係廣東粵劇院院長,係唔係大陸啲人死晒,俾啲咁差水平既人做院長呢,呢啲又係唔聽得,佢老資格過龍貫天,但係龍貫天就唱得俾佢好.
點解我唔鍾意聽啲人唱粵曲呢,聽都聽咗幾十年粵曲,而家啲人係唔係都唱新曲,有啲新曲係幾好,好似梁漢威會搞啲音樂,但係佢最好唔好就係唱大陸嗰啲新人既曲,唔知點解,大陸啲新曲都係有啲問題,好似陳錦榮同梁漢威寫嗰啲,最近聽過一個佬倌演唱會,嗰支〔文姬別恨寄瑤琴〕啲選曲就麻麻地,同埋而家啲曲友最鍾意唱埋陳小漢啲歌,編晒曲度晒腔,同粵曲本來的結構好唔同,擺明係啲音樂師傅想搵啲牛奶咀錢,叫佢地唱,唱極都唔好,練多幾堂就收多幾堂錢,你賺錢冇所謂,佢地上台就實唔好,唔該收工啦,偏偏要虐待人,
講到粵曲比賽,又講吓〔帝女花青年版〕,都好似係比賽,點解選個唔識做戲既花旦擔正,聽講話佢未做過戲,折子戲都未做過,但係佢老豆就好有名,係李奇峰,係評判之一,好似呢啲係公帑,唔通咁都得.
最鬼憎粵劇曲藝月刊,明搵啲唱家錢,貪你賣廣告,馬龍都係混淆是非啲人,佢報導到李奇峰個女剪髮學藝,好似好叻,擺明係博賣廣告.
但係李奇峰既然諗住攞錢捧個女,點解又會俾佢咁撈個主角做,唔通唔怕人地去廉記告,都唔知點解粵港澳三地搞個咁既節目,俾人亂咁使政府錢,擺明捧自己友,好似其他演員都係內定,連謝國璋都辭演,個嗰文武生,以前都係八和出身,而家好似係演藝,差唔多四十歲既新秀,檸檬咁既頭,我都睇過佢做戲,唔係叻,又唔知點解選中佢,
唉!總之唱又唱得唔好,做又做得唔好,粵劇粵曲點發展,不如睇返啲VCD,所有用嚟虐待觀眾既錢,攞去做善事仲好!!!! (表情12) (大哭) (表情36)

Re: 粵曲大笪地之曲友回應專頁 ( No.882 )
日期:2007/06/08 02:28
留言者:路人

本來想講吓溫誌鵬,佢喺八幾年已經寫曲又寫戲,成廿幾年,都仲要人以為佢係新秀編劇,啲曲呢...
唉!都係唔講咁多

Re: 粵曲大笪地之曲友回應專頁 ( No.883 )
日期:2007/06/08 11:03
留言者:黃國石

多謝各位曲友對「小宴」的聆聽與指導。批評與讚賞,均所感激。伴唱拍和的是深圳「步步高粵樂沙龍」:頭架周耀斌師傅,擊樂葉榮師傅。全體樂師年輕有為,樂藝精湛;難得的是能用「心」去拍和,深情投入,與歌者同悲同喜,共起共伏,謹此一併致謝。 (表情11)

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。