投稿一覽 > 討論內容
鑼鼓愛好者一問
日期:2008/11/18 13:08
留言者:帥冰豬

你們對現今的(炒三味)有什麼看法呢? (沉思)

修正或封鎖

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] < 回上一頁

Re: 鑼鼓愛好者一問 ( No.25 )
日期:2008/12/07 11:43
留言者:

"單憑用耳聽..真的聽不出是一人'抄'"???那只能說你聽覺不夠靈敏,鑼鼓一起打的時候,還有"擂竹"的,除非他有四只手!!你只聽到有鑼,有查,不管"竹",就收貨,我沒話說!

修正或刪除

Re: 鑼鼓愛好者一問 ( No.26 )
日期:2008/12/07 11:59
留言者:大夫

一粟:
他一定不管你稱他為音樂家,藝術家還是羞家. 他只有興趣糊口養家. 大多人都會點點頭,拍拍手,放下几個散錢. 當然也會有人指著罵這是在破壞藝術, 在侮辱音樂, 是對手風琴大鼓等不敬, 說藝術音樂的沒落都是他這種人之過.

修正或刪除

Re: 鑼鼓愛好者一問 ( No.27 )
日期:2008/12/08 10:54
留言者:打更四

泉兄, 你講得極對, 佢地只要聽到尾一下”差笠撐”就起唱, 完全唔理成個鑼鼓配合, 算吧啦!

修正或刪除

Re: 鑼鼓愛好者一問 ( No.28 )
日期:2008/12/08 13:46
留言者:yy

係呀, 有"擂竹"同冇"擂竹"聽落真係掙好遠, 對鑼鼓稍為有d認識都會聽得到有什麼分別, 就算抄三味抄得好叻, 但都冇可得聽唔出佢係抄三味.

修正或刪除

Re: 鑼鼓愛好者一問 ( No.29 )
日期:2008/12/08 14:25
留言者:打更大

90年代做嘢都要一份人工兼幾職啦!咪講話今時今日啦!
你地咪以為炒三味好易事,都唔係個個得啦!如果d手門好嘅話,一個都好過你地三個啦!
要聽人家的"擂頭"手門得唔得,都唔係晌打緊鑼查個陣時聽啦!講果個都唔知識定唔識?
(表情37) (表情37)

修正或刪除

Re: 鑼鼓愛好者一問 ( No.30 )
日期:2008/12/08 14:41

好坦白講, 炒三味係打唔出味道既, 甚至根本唔係路 !你叫個炒三味既講d鑼鼓譜出黎, 我諗佢講都講唔出三幾個正確既譜出黎 (大笑)

修正或刪除

Re: 鑼鼓愛好者一問 ( No.31 )
日期:2008/12/08 15:36

細佬, 唔通你真係咁有權威, 非經你認同不可, 方為正確? 咁你同大夫有乜分別呀? (表情37) (表情37)

修正或刪除

Re: 鑼鼓愛好者一問 ( No.32 )
日期:2008/12/08 15:51

我諗打更大既講法係用一d炒左好多年三味既同一d岩岩初學既學生比囉,好坦白講,如果"擂頭"唔係在打緊鑼鼓既時候聽,咁打緊鑼鼓既時候就根本唔需要"擂頭",個撐板師傅大可以全程帶住d下手丫,d下手仲好打,根本上如果撐板師傅和下手係夾得好既話,撐板一比影頭,比速度,下手就自己表演,撐板就自己打"擂頭",時值一樣既話,夾埋在一起是很好聽的,當然下手一定要留意撐板"擂頭"既速度而衡量快定慢啦(這是很重要的) (微笑)

修正或刪除

Re: 鑼鼓愛好者一問 ( No.33 )
日期:2008/12/08 15:59
留言者:
電郵:highwong@yahoo.com

打更大,
不要說長鑼鼓了,就說一才"查粒撐",或兩才"多撐得得撐",你叫個炒三味的師傅打來聽聽!!"粒","多", 會聽到嗎????

修正或刪除

Re: 鑼鼓愛好者一問 ( No.34 )
日期:2008/12/08 16:52

點解要執著於"粒","多"呢d咁嘅小問題? 點解唔聽下d高手晌過序嘅"擂頭"?
咁就正如之前有位朋友話齋, 就係高低之分囉!
故唔到越睇得多你地呢班所謂大師父嘅留言, 就越覺得連聽嘢都有高低之分咯!
(表情37) (表情37)

修正或刪除

Re: 鑼鼓愛好者一問 ( No.35 )
日期:2008/12/08 17:16

泉兄,算吧!!賣花當然是贊花香的....人之常情喔 (大笑)

修正或刪除

Re: 鑼鼓愛好者一問 ( No.36 )
日期:2008/12/08 18:28

我唔係大夫咁 係又講唔係又講既人, (表情11)須知道鑼鼓都係拍和既一種.各司其職先會有氣勢.炒三味絕對做唔到!你有冇見過戲班有炒三味, 如果炒三味係好既, 點解戲班唔搵佢地做呢? 打更大,理虧就唔好係度發難啦,咁好無品架喎~~ (大笑)

修正或刪除

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] < 回上一頁

主題 排列前端
姓名
你的電郵地址
現在心情 自定心情圖片網址 *心情圖片預覽表
留言密碼 (刪除或修改留言使用)
內容 (歡笑) (微笑) (大哭) (表情4) (大笑) (表情6) (表情7) (好!) (拍掌) (沉思) (表情11) (表情12) (表情13) (表情14) (表情15) (表情16) (表情17) (表情18) (表情19) (表情20) (表情21) (表情22) (表情23) (表情24) (表情25) (表情26) (表情27) (表情28) (表情29) (表情30) (表情31) (表情32) (表情33) (表情34) (表情35) (表情36) (表情37) (表情38) (表情39) (表情40) (表情41) (表情42) (喜悅) (滿意) (忍笑) (狂笑) (冷酷) (淺笑) (迷茫) (憂愁) (自傲) (驚訝) (大喊) (哭泣) (憤怒) (困惑) (蠱惑) (閉嘴)

Cookie 保存

- 阿立粵曲天地 -
聲明
阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。