投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
業餘伴奏樂師齊齊玩
日期:2006/05/31 12:12
留言者:Andrew
電郵:andrewmelody88@yahoo.com.hk

本人是一名業餘樂師,乃君悅軒曲社之西樂領導,玩奏粵曲已有十多年經驗,本人對玩奏粵曲有著十分濃厚興趣,希望將有關經驗共同分亨,本人誠懇地希望在此能結識一些志同道合而對自己有要求之朋友,如閣下對伴奏粵曲有濃厚興趣,不妨多上來在此討論一下當中之困難和樂事,或電郵予我傾談傾談,希望能有一日大家坐下來一聚切磋切磋。衷心等著閣下回應。

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] < 回上一頁

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.14 )
日期:2006/06/02 10:04
電郵:andrewmelody88@yahoo.com.hk

各位樂友,

有否曾經被音樂師傅責罵經歷,事後有冇學到嘢?

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.15 )
日期:2006/06/02 10:33
留言者:一位曾係你學生

Andrew師父 ,我曾經是你一位學生,好高興係網上遇到你,想借呢度同你講聲多謝,多謝你既教度~想當時唔明又唔消化你所講既野,但而家終於都明白同消化到你所講既理論~師父,多謝~ (微笑)

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.16 )
日期:2006/06/02 11:02
留言者:Andew

一位曾係我學生之朋友,

雖然我唔知你是誰,但仍多謝你以師父叫我,我開心不是因你仍稱我為師父,乃是你不忘本。 (微笑)

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.17 )
日期:2006/06/02 11:31
留言者:大三巴
電郵:macauborn@yahoo.com.hk

Andrew兄,

閣下提議什佳, 本人乃居港, 請保持大家齊齊對話!

覆件:
本人初學埋位時, 心驚手震, 常有手不對腦, 如: 中五才當一才, 一才又當五才打, 要頭架搭救, 兼受全台兄弟眼及及, 當時真想搵loan娟,但又時不離實,惟有回家苦練。
同時亦受過一些”生聖人”頭架的氣,當時為新手惟有全部接受,但時間耐了和得到其他高人指點,自己又回家反覆研究學習,便知那些”生聖人”頭架無料沖炮艇,以蝦新仔為樂不必放在心內。
在此,請各有意玩粵曲拍和之新手朋友,應經常聽多些有水準之樂曲,細心研究,埋位時放鬆心情,不用理會那”生聖人”頭架,做好本份便成了。最重要是”只要唱口”無二句便OK啦。
以上謹為淺見,見諒見諒!!
大三巴上 (表情7) (表情7) (表情7)

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.18 )
日期:2006/06/02 12:01

大三巴兄,

其實我好好彩,冇乜被人鬧過,但反而很多時比啲揚琴手激死,一味催快,係唔跟你度,你話佢,佢又唔鍾意;話說有一次,嗰個姓譚嘅女揚琴,到咗場係度一路傾電話,傾完先調音,足足延遲十分鍾才開始,到最後一隻曲時,由於佢自己趕時間,玩隻蘇東坡夢會朝魂,其中士工慢板過序浪白,快到口白也未講完過序已奏完,此曲只花了18分鐘就唱完,你話嘑,係咪離譜﹗仲有,嗰個阮,永遠滾花追腔,一定唔齊,係都唔跟你支笛,話佢佢又話出面係咁玩,試問,何曾有聲帶阮聲會突出嚟嫁﹗唉﹗咁你哋又有乜經驗呢?

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.19 )
日期:2006/06/02 13:21
留言者:wai

Andrew,
收到你回覆...會聯络你的。
我不怕鬧的...每次出錯...我是第一個被鬧的。回家想想研究一下,是我的問题就要注意..去改...那也學到野。
其實..任何地方也有大蝦細.老蝦新...從容面對...玩音樂可也..什么也不怕。:)

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.20 )
日期:2006/06/02 13:39
留言者:ANDY

大三巴先生

請問你真姓名呀 ! 想認識多些師傅.
最近我去聽演唱會, 好多時有位"肥胖"中樂師傅
名叫"陳樹安" 你地聽聞嗎 ???
不知他在處做局呢??

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.21 )
日期:2006/06/02 14:13

ANDY,

陳樹安正好在敝曲社當掌板。 (大笑) (大笑)

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.22 )
日期:2006/06/02 14:16
留言者:ANDY

請問他水準如何, 好多演唱見到他??

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.23 )
日期:2006/06/02 14:29

ANDY,

唔錯,頗盡責,有商有量。 (表情7) (拍掌)

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.24 )
日期:2006/06/02 22:41
留言者:wingo

Andrew兄: 弟只是看見阁下找樂師齊齊玩,唔知受唔受唱口一齊玩呢?小弟對唱曲都好認真,好想跟各位前輩學習學習 (表情7)

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.25 )
日期:2006/06/03 03:23
留言者:vivian
電郵:vkeeleung@gmail.com

hahaha,,,,我都乘機多謝下師傅andrew,其實elly同我都覺得你好好人,又好心機教,希望你唔好嫌我地蠢,同懶音多.....hahahahahaha.... (好!) (拍掌) (歡笑)

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。