投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
業餘伴奏樂師齊齊玩
日期:2006/05/31 12:12
留言者:Andrew
電郵:andrewmelody88@yahoo.com.hk

本人是一名業餘樂師,乃君悅軒曲社之西樂領導,玩奏粵曲已有十多年經驗,本人對玩奏粵曲有著十分濃厚興趣,希望將有關經驗共同分亨,本人誠懇地希望在此能結識一些志同道合而對自己有要求之朋友,如閣下對伴奏粵曲有濃厚興趣,不妨多上來在此討論一下當中之困難和樂事,或電郵予我傾談傾談,希望能有一日大家坐下來一聚切磋切磋。衷心等著閣下回應。

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] < 回上一頁

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.63 )
日期:2006/06/11 18:46
留言者:JOEJOE

Andrew 兄:

#60 《我將自已不開心經驗,只道出該人姓氏有問題嗎?在阿立網中,小弟亦見過有帖將樂師全名道出,為何無人提出有問題?係咪雙重標準呢? 我將此等事情說出來,可能很多人認同此人之劣行,此舉可能對某些樂師帶出正面影響,小弟所提及之琴手,其實水準不錯,但修養方面就不提?,只是覺得有點兒可惜﹗是否香港樂師陋習呢?這亦是為何那麼多唱口到大陸唱歌其中一個主因,是否應反思反思?》

小弟始終覺得應該是『江湖恩怨江湖了』。把《家事》放到這裡來月旦,難免讓人感到是一面之詞。
牢騷太盛防腸斷! 兄台一直表現得古道熱腸,樂於助人。不若收起牢騷,把月杪的曲友聚會搞好,豈不美哉!
小弟雅不欲開罪兄台,謹此三揖致歉。

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.64 )
日期:2006/06/12 11:41
留言者:Andrew
電郵:andrewmelody88@yahoo.com.hk

JOEJOE兄:

多謝意見,牢騷發完了,小事一樁而已,不提也罷﹗ (微笑)

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.65 )
日期:2006/06/14 04:36
留言者:1010

Andrew,恨死人啦,開完聚樂會後,講D花絮聽吓
望梅止渴 (表情36)可以嗎?

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.66 )
日期:2006/06/13 11:11
留言者:elizatsui
電郵:elizatsui2006@yahoo.com.hk

我是elizatsui,我想學多些東西,我都來可以嗎!
email 給我好嗎!

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.67 )
日期:2006/06/14 23:20
留言者:ivanchan
電郵:judyla39@yahoo.com.hk

Andrew兄:

今天才看到"業餘伴奏樂師齊齊玩"的通告,對你的安排十分有興趣,不過我只是一個拍和的初學者不知可否參與呢 ? 請回覆 (表情7) (沉思) (歡笑)

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.68 )
日期:2006/06/15 16:10
留言者:一頭霧水

ANDREW長駐君悅軒,
擔當頭架十餘年,
自摑咀吧矛盾語,
業餘二字不配言.

粵曲天地富萬千,
立兄從來不說錢,
可憐曲友討論區,
原來只值數十元.

八和會館有班開,
中樂西樂一齊來,
合尺士上查篤撐,
真才實料把花哉.

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.69 )
日期:2006/06/15 19:42
留言者:二頭霧水

嘩!
對晒聯,勁!
一直有留意呢一項留言,首先,andrew一開始係度講左錢係唔岩,同埋講左個「姓」,講真,佢講個姓我都唔知佢講邊個,不過既然呢度有規矩,好應該尊守,佢後來亦say番sorry。
其實係一個好少既誤會,但唔知點解有人「係咁喙住」,唯恐天下不亂!大佬,真係好少事者!

講到收費,平心而論,三十蚊唔係貴,租場燈油火燭都要啦!其他唔知,呢個聚會可以掠幾多水,有數得計。
你話,如果上來sell有什麼課程,我就覺得似賣廣告,要俾翻廣告費立哥 (表情12),但只係想搞個聚會,有問題嗎?
雖然我唔識中樂,只識西樂(結他),但都想知多d樂理上既野,我覺得呢d活動幾健康,玩下者,唔洗啄住掛? (表情37)

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.70 )
日期:2006/06/16 02:59
留言者:三頭霧水

二頭霧水講得好啱聽。。。 (拍掌), 完全係我想法,

大家夾錢開Party芝嘛, OK 啦!
睇怕Host 典完錢, 還要出力。。包括執o野洗厠所。 (大笑)

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.71 )
日期:2006/06/16 06:25
留言者:哈哈

二頭霧水
三頭霧水講得好啱聽。。。 , 完全係我想法,

大家夾錢開Party芝嘛, OK 啦!
睇怕Host 典完錢, 還要出力。。包括執o野洗厠所。
(拍掌) (拍掌) (拍掌)

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.72 )
日期:2006/06/18 14:38
留言者:JOJO
電郵:jo12jo19@yahoo.com.hk

一、二、三頭霧水講既洃Q分實在,在下十分讚同,真的是你們唱完就走,主持人還要善後工作,應無掠水可言!在此聲明,我完全不認識Andrew 的! (微笑) (歡笑) (表情7)

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.73 )
日期:2006/06/18 16:02
留言者:一個曾係佢學生

JOJO 哈哈 三頭霧水~你都講得好0岩,每次開完局,師父師母都是自己親自去做善後既工作0架~~師父,支持你~~ (拍掌)

Re: 業餘伴奏樂師齊齊玩 ( No.74 )
日期:2006/06/19 00:28
留言者:呢回暈

善後工作包括
大家飲完既杯要洗
大家hea晒d曲出來周枱係要執
洗用量極高(唔知關唔關唱歌要用氣事)的toilet

不過,話雖如此,但開局既價錢高「業餘伴奏樂師齊齊玩」好多,正所謂有供有求,咁要賺錢,就當然要付出。
講緊既係呢次聚會o者,又唔撐到咁遠好!

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。