投稿一覽 > 討論內容
鍾自強
日期:2006/11/24 00:56
留言者:老三
電郵:tamcomhk@yahoo.com.hk

曾在此得見曲友煲揚李向榮前輩之外的另一豉味腔前輩--鍾自強先生,小弟多次網上搜尋鍾前輩的資料,均近同空白(小弟乃電腦低能者),只能得知鍾自強前輩有幾首曲流傳於電台播放和網上流贈。小弟專程前往鴨寮街"添記"搜購鍾前輩的碟或帶,誰知老闆講;你不用找了,全世界都唔會有的,根本就無出過碟或帶。(可能黑膠碟會有出過,我並沒此一問)我問;何解呢?老闆講;好似版權復雜過頭卦。

不知各前輩、曲友....師兄姐們,能否提供鍾自強前輩的一些資料予小弟分享分享呢?!小弟在此先行謝禮再三....... (表情11) (表情11) (表情11)

(另,小弟在求曲區求尋鍾前輩的曲,希望能有所得獲)

修正或封鎖

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] < 回上一頁

Re: 鍾自強 ( No.56 )
日期:2007/05/01 01:13

大佬SO

吹下d飲飲食食都唔係問題,吹我唱曲就要實情d好d,呢度係粵曲網泥架,藏龍臥虎高人隱士多到極,我咁鬼牛奶,有啥可能係你講得咁有料到呀? (大笑)又點可能厄到呢度d師兄師姐們呢?! (大笑)
你玉郎SO仲好講,飲得唱得就不在話下,原來仲係舞王一族,搞到d秘書、事頭婆甚至專責服務貴賓房既"公主"都爭住同你一舞再舞............ (大笑)

最多得你帶協我碰番到呢個真係足足三十年無見面既舊同學兼舊街坊,佢依家做埋頭架添,日後去呢度唱曲就肯定密腳d啦.......... (大笑)好多謝SO兄陪同我顛足兩日! (大笑) (大笑) (大笑)

修正或刪除

Re: 鍾自強 ( No.57 )
日期:2007/05/01 09:36
留言者:

老三 兄:

咁終於您係派工尺譜?簡譜?定係俾手影呀?

(沉思) (沉思) (沉思)

修正或刪除

Re: 鍾自強 ( No.58 )
日期:2007/05/02 00:10

朝雲

妳估既三樣方式都不是,而是我酒意未消忘了帶工尺譜到該曲場,終由該曲場提供港版叮板譜。 (大笑)

修正或刪除

Re: 鍾自強 ( No.59 )
日期:2007/07/05 00:44
留言者:

老三 兄:

我又心思思《驚夢》喇!
您搵到譜未呀?

(表情11) (表情11) (表情11)

修正或刪除

Re: 鍾自強 ( No.60 )
日期:2007/07/05 19:21

朝雲

仲未有譜啊,曾問過頭架,佢話需然佢未聽過此曲,但一般呢d舊曲都不怎復雜,估計冇譜佢地都應付得來。

此曲我都聽鬼熟晒囉,真係揾日去試試先............... (大笑)

SO玉郎

等左你二個幾月,仲未見你既[吟盡]大作出場,我依家就擺左我在三月尾第二唱既[吟盡]上大笪地排隊出場先,我呢幾個月幾乎全沒唱曲,遲d落廣州又再揾你一齊去耍番次。 (大笑) (大笑) (大笑)

修正或刪除

Re: 鍾自強 ( No.61 )
日期:2007/07/06 01:08
留言者:文武SO

三哥,我等候你首《吟盡楚江秋》出場。

我之前練鍾自強版本的《吟盡楚江秋》唱極都無法過得自己對耳。所以暫時唔交上大笪地。現在練練下仲亂曬龍添,久不久彈一句鍾雲山的腔調,無啦啦又爆一句黃偉坤的拉腔,唔多覺又整段鍾自強的腔韻,唱來唱去都是唱返玉郎SO的版本, (大笑)

現在索性練唱《林沖淚灑滄州道》練練下又被靚女叫我做文武SO。 (大笑)

到你下次來找我的時候我又改名了。

(大笑) (大笑) (大笑)

修正或刪除

Re: 鍾自強 ( No.62 )
日期:2007/07/09 12:29

文武SO

呢個名都幾勁喎,唔止玉喉咁簡單添,連"武"汁都撈埋,西利西利!................. (大笑) (大笑) (大笑)

咁....,《林沖淚灑滄州道》幾時上大笪地啊?襯依家大笪地排隊人少左,拿拿淋放隻曲上去啦............ (拍掌) (拍掌) (拍掌)

修正或刪除

Re: 鍾自強 ( No.63 )
日期:2008/08/23 19:38
留言者:

老三 兄:

您支 <驚夢> 學成點呀?

有得聽未呀 ? (大笑) (大笑) (大笑)

修正或刪除

Re: 鍾自強 ( No.64 )
日期:2008/09/05 14:26
留言者:本地姜

鍾自強前輩與劉艷華老師唱的[還琴記] (好!)

修正或刪除

Re: 鍾自強 ( No.65 )
日期:2008/10/23 02:16

e.........,英俊年青的姜哥哥都到來捧鍾自強前輩場呀?!

過幾日老三捧你姜哥哥做主持果場百年豉味曲大show場啊! (大笑) (大笑) (大笑)

朝雲,真係揾機會要試試唱[驚夢]啊,此曲老三誓要唱到[飲曲]般水準,以答謝"師父仔"兄當日很艱巨地千百遍聽着"蒙查查"的綠音,為老三將曲詞以99%的準确度重新寫出來的大德高風啊! (好!) (好!) (好!)

修正或刪除

Re: 鍾自強 ( No.66 )
日期:2008/10/23 11:03
留言者:師父仔

老三

舉手之勞, 又何足掛齒呢.
有機會就唱一曲 驚夢 回贈老夫吧! (表情7) (表情7)

修正或刪除

Re: 鍾自強 ( No.67 )
日期:2008/10/23 12:39
留言者:秋田

三哥首驚夢, 可否也讓我欣賞呢?

我現在才學習領悟豉味腔及南音的欣賞法。

修正或刪除

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] < 回上一頁

主題 排列前端
姓名
你的電郵地址
現在心情 自定心情圖片網址 *心情圖片預覽表
留言密碼 (刪除或修改留言使用)
內容 (歡笑) (微笑) (大哭) (表情4) (大笑) (表情6) (表情7) (好!) (拍掌) (沉思) (表情11) (表情12) (表情13) (表情14) (表情15) (表情16) (表情17) (表情18) (表情19) (表情20) (表情21) (表情22) (表情23) (表情24) (表情25) (表情26) (表情27) (表情28) (表情29) (表情30) (表情31) (表情32) (表情33) (表情34) (表情35) (表情36) (表情37) (表情38) (表情39) (表情40) (表情41) (表情42) (喜悅) (滿意) (忍笑) (狂笑) (冷酷) (淺笑) (迷茫) (憂愁) (自傲) (驚訝) (大喊) (哭泣) (憤怒) (困惑) (蠱惑) (閉嘴)

Cookie 保存

- 阿立粵曲天地 -
聲明
阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。