投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已!
日期:2006/09/10 12:33
留言者:亞武
網頁: " target="_blank">

d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! 特別是唱功差, 太 多"裝飾音"! 阮兆輝曾經公開批評, 白雪仙後期唱曲, 太多裝飾音! 他勸告曲友不要模仿! 白雪仙又常犯"包音"毛病, 出字不清.

白雪仙演戲尚好. 她的確是有付出一番努力, 但礙於天資所限, 綜合而言. 她的粵劇水準, 平平無奇而已!

現在 "ming" 找到了一段刊載在香港大公報1959年8月7日由譚伯葉撰寫的文章,較為中肯,可作各位的參考。

譚伯葉(1908-1983)是著名的粵曲演唱家及音樂家,在三十年代到五十年代擔任和聲唱片公司的監製,很多著名的粵劇演員都曾跟他學唱。很多人都不知道,現在常用的小曲 {子規啼},就是他的作品。

有關文章的網址如下 :

(鐵証如山!!!)

("ming"仗義執言, 又找到譚伯葉撰寫的文章作為証據, 本人對此萬分佩服! 特此致謝! "ming" 在上, 請受我一拜!)

但係 d 人成日話白雪仙做粵劇好, 讚到天上有, 地下無! 只是人云亦云罷了!
聽到人地話白雪仙做粵劇好, 就盲目咁相信!
聽到人地批評自己的偶像,就立即鬧人 "信口雌黃","不可理喻","巧言令色","嘩眾取寵" !

呢個就係中國人的一大缺點 !
點解唔信下自己對眼同埋自己對耳朵?

幸好蒼天有眼! 現在鐵証如山!

事實上有好多花旦做粵劇都比她好, 例如羅艷卿, 鳳鳳女等.

說到白雪仙取得的獎項, 在香港這個地方, 只要你有名有利, 自然有人爭住送個獎給你!

白雪仙有幸拍到任劍輝,配合唐滌生的劇本,再加上大力的宣傳, 成功就是好多因素加埋一齊!

戲行中有人認為,如果白雪仙的拍檔換了別人,她的成就可能要打折扣!

最後我只有一句說話, 白雪仙的確是有付出一番努力, 但是她的成功很幸運!

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] < 回上一頁

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.6 )
日期:2006/09/05 10:54
留言者:发达

太过装饰音?唔觉呀!

而且这是风格的课题,可以不喜欢,但如果整体听起来没有错处、不协调或者兀突,就不应该批评为“好差”。

装饰音必须建基于节拍时值和音准上,行路未稳便报名一百公尺赛跑?阮兆辉此话是讲给曲友听的,还给是专业程度的粤剧曲艺从业员听的呢?

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.7 )
日期:2006/09/05 11:26
留言者:阿武

好多人都係人云亦云既! 人地話白雪仙做粵劇好, 就盲目咁相信! 真是可憐加可笑! 點解唔信自己對眼同埋耳?

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.8 )
日期:2006/09/05 12:34
留言者:老三

哈哈.......! (表情12)

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇 ( No.9 )
日期:2006/09/05 14:06
留言者:抱不平

看她60年代的電影,我也覺得她有d"假嗲",就是做不到旦角的溫柔,也做唔到大家閨秀的感覺,就算經典的帝女花,

我都感受唔到公主的氣質,唱功也很多鼻音。不過她有幸拍到任劍輝,所以就套套經典,任姐要瀟洒有瀟洒,要氣慨有氣慨,要懦弱有懦弱,

加上唐滌生的劇本,成功就是好多野加埋,個人來說麻,就是亞武的一句"平平無奇"。

每個人也可以發表自己的意見,不應笑人,而且在電視的粵語長片或市面的dvd也可看到她的電影,有咩出奇?

唔勢發夢下化? (蠱惑) (蠱惑) (困惑) (狂笑)

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.10 )
日期:2006/09/05 14:33
留言者:Aron

偶然路过, 看到亚武发贴. 首先在下听过唔少仙姐嘅曲, 虽然唔讲得话登峰造极, 后无来者, 但系点都算得唔错两个字. 人地辉哥都系话仙姐太過裝飾音, 无话仙姐唱得唔好裝飾得唔好喎. (裝飾音要裝飾得好, 要有好高唱曲技巧至得架, 亚武哥), 辉哥叫人唔好学系知道你D初哥唔够QUALI, 学唔到呀! 亚武哥连人云亦云都讲唔上, 居然话仙姐唱功好差, 厉害啦. 亚武哥外行人批评内行人唱功, 怕且辉哥都唔敢撑你啦.

不过外行人唔识欣赏系平常事, 唔识咪话唔识囖, 咪乱发议论得架.

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.11 )
日期:2006/09/05 15:04
留言者:亞武

"抱不平"說得好! 好野! 終於有番一個有識之士! 好!

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.12 )
日期:2006/09/05 21:08
留言者:skeppi
電郵:niyon99@hotmail.com

粵語歌唱片同粵劇根本係兩回事!
而家呢個標題係講明話"白雪仙做粵劇"噃,我地又點可以用粵語歌唱片嘅演出嚟批評一個老倌嘅粵劇造詣呢?
如果你用搜書院、關漢卿嚟評論馬師曾、紅線女嘅粵劇造詣就可以,因為該兩劇是舞台記錄片形式攝製。
粵語歌唱片有幾何睇到老倌真正嘅粵劇工架?紫釵記闖府一幕、仙姐食住鑼鼓在府門石級三上三落一段工架,出DVD 都 cut 咗喇!

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.13 )
日期:2006/09/05 21:32
留言者:skeppi
電郵:niyon99@hotmail.com

【阮兆輝曾經公開批評, 白雪仙後期唱曲, 太過裝飾音!!!他勸告曲友不要模仿!】

咁阮兆輝兩、三年前在中文大學"帝女花"研討會上大讚仙姐"寫表"一幕,拈筆時企任姐左抑或右、身位幾多分向觀眾都一絲不苟....你亞武哥又有冇在場呀? (表情12)

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.14 )
日期:2006/09/05 22:03
留言者:杏天

以粵曲歌唱片來評價粵劇老倌造詣,的確不公平。

在片中,每人說話都生活化,粵劇講究的"千斤口白"都付之闕如,難道我們又批評他們連口白都不懂唸?

這叫做有識之士? (大笑) (大笑) (表情12)

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇 ( No.15 )
日期:2006/09/05 23:11
留言者:抱不平

我承認電影和粵劇的功架是兩回事,但唱功在cd上都應該反映到掛,而且身為粵劇老倌,我們欣賞的不只是她

的功架做手,角式的演繹都好重要。

而且這只是個人發表的意見,喜歡和賞識都好主觀,不需要作人生攻擊。

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.16 )
日期:2006/09/06 04:00
留言者:初哥

我都好想有機會睇佢做粵劇,可惜唔會再有此機會。只有睇電影囉,不過我地d唔係好識既,覺得佢好入戲,要眼淚有眼淚,睇到我自己有時都眼濕濕,我諗呢d就係戲掛。
至於唱,就更加各人有各人愛好,把聲亦係見仁見智,好似佢紫釵記隻碟我就成日聽,尤其喜歡《陽關折柳》及《節鎮宣恩》,前者離別的哀怨,任姐仙姐好有感情;後者,仙姐入府前唱的古老中板,「聞鐘鼓。郎就鳳凰宴。橫來白羽穿心箭,酸得我芳心碎盡步顛連。女子由來心眼淺,那禁他金枝玉葉,年年月月,依戀伴郎眠。怯酸風,怒碎了桃花雙臉。」 充份表現出她心急心痛的妒氣一發不可收拾,還有這句急速的滾花「不待通傳尋相見」,雖然無得睇,已經imagine到個畫面係點,入戲,有感情,是他們成功之道一點也沒有錯!

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.17 )
日期:2006/09/06 07:53
留言者:孟强

skeppi:【所以我問佢係唔係發夢嗰陣睇囉!
可惜發夢冇得搭單,如果唔係我都想掹吓衫尾去睇仙姐做戲! 】
亞武哥真係講到自己親身睇過仙姐做大戲咁噃!

武哥:【好多人都係人云亦云既! 人地話白雪仙做粵劇好, 就盲目咁相信! 真是可憐加可笑! 點解唔信自己對眼同埋耳?】
呢段嘢冷嘲熱諷,似人身攻擊多 d。

Aron:【裝飾得唔好喎. (裝飾音要裝飾得好, 要有好高唱曲技巧至得架, 亚武哥), 辉哥叫人唔好学系知道你D初哥唔够QUALI, 学唔到呀! 亚武哥连人云亦云都讲唔上, 居然话仙姐唱功好差, 厉害啦. 亚武哥外行人批评内行人唱功, 怕且辉哥都唔敢撑你啦.

不过外行人唔识欣赏系平常事, 唔识咪话唔识囖, 咪乱发议论得架. 】
理論持平公正。

skeppi:【而家呢個標題係講明話"白雪仙做粵劇"噃,我地又點可以用粵語歌唱片嘅演出嚟批評一個老倌嘅粵劇造詣呢?
如果你用搜書院、關漢卿嚟評論馬師曾、紅線女嘅粵劇造詣就可以,因為該兩劇是舞台記錄片形式攝製。】
見解完全正確!就算我地以搜書院、關漢卿嚟評論馬師曾、紅線女嘅粵劇造詣,都應該有所見而云,而不是以個人喜惡為依歸。

skeppi:【咁阮兆輝兩、三年前在中文大學"帝女花"研討會上大讚仙姐"寫表"一幕,拈筆時企任姐左抑或右、身位幾多分向觀眾都一絲不苟....你亞武哥又有冇在場呀?】
真有其事!當年參與研討會的還有名編劇家蘇翁與葉紹德等人,可惜蘇翁已作古。希望葉紹德長壽,培植粵劇編劇接班人。

杏天:【在片中,每人說話都生活化,粵劇講究的"千斤口白"都付之闕如,難道我們又批評他們連口白都不懂唸?】
理論正確。

抱不平:【而且這只是個人發表的意見,喜歡和賞識都好主觀,不需要作人生攻擊。】
理論正確。亞抱不平批評亞武哥對他人作人生攻擊...係好啱! (歡笑) (歡笑)

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。