投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已!
日期:2006/09/10 12:33
留言者:亞武
網頁: " target="_blank">

d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! 特別是唱功差, 太 多"裝飾音"! 阮兆輝曾經公開批評, 白雪仙後期唱曲, 太多裝飾音! 他勸告曲友不要模仿! 白雪仙又常犯"包音"毛病, 出字不清.

白雪仙演戲尚好. 她的確是有付出一番努力, 但礙於天資所限, 綜合而言. 她的粵劇水準, 平平無奇而已!

現在 "ming" 找到了一段刊載在香港大公報1959年8月7日由譚伯葉撰寫的文章,較為中肯,可作各位的參考。

譚伯葉(1908-1983)是著名的粵曲演唱家及音樂家,在三十年代到五十年代擔任和聲唱片公司的監製,很多著名的粵劇演員都曾跟他學唱。很多人都不知道,現在常用的小曲 {子規啼},就是他的作品。

有關文章的網址如下 :

(鐵証如山!!!)

("ming"仗義執言, 又找到譚伯葉撰寫的文章作為証據, 本人對此萬分佩服! 特此致謝! "ming" 在上, 請受我一拜!)

但係 d 人成日話白雪仙做粵劇好, 讚到天上有, 地下無! 只是人云亦云罷了!
聽到人地話白雪仙做粵劇好, 就盲目咁相信!
聽到人地批評自己的偶像,就立即鬧人 "信口雌黃","不可理喻","巧言令色","嘩眾取寵" !

呢個就係中國人的一大缺點 !
點解唔信下自己對眼同埋自己對耳朵?

幸好蒼天有眼! 現在鐵証如山!

事實上有好多花旦做粵劇都比她好, 例如羅艷卿, 鳳鳳女等.

說到白雪仙取得的獎項, 在香港這個地方, 只要你有名有利, 自然有人爭住送個獎給你!

白雪仙有幸拍到任劍輝,配合唐滌生的劇本,再加上大力的宣傳, 成功就是好多因素加埋一齊!

戲行中有人認為,如果白雪仙的拍檔換了別人,她的成就可能要打折扣!

最後我只有一句說話, 白雪仙的確是有付出一番努力, 但是她的成功很幸運!

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] < 回上一頁

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.85 )
日期:2006/09/08 21:36
留言者:Hehe

戊記餅家出品 平、靚、正, 大件夾底食,又可"頂吓癮"。 (大笑) (大笑)

多謝阿武佢介紹此熱賣!!

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.86 )
日期:2006/09/08 23:16
留言者:老三

(大笑) (大笑) (大笑)

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.87 )
日期:2006/09/09 07:16
留言者:阿冇

瞓醒覺、擘大眼,原來已經被封有識之士...好開心,多謝武哥! (好!) (好!)

定定神,回心一諗,真係既喜且憂...

所喜者,就係踩到亞仙姐咁盡,終於攞到呢個荷蘭水蓋嘞。 (歡笑)
所憂者,就係啱啱先飲完亞老三嗰飱,而家輪到我...嚮邊度擺呢~~~擺幾多圍呢~~~夠唔夠錢呢~~~擺幾多圍呢~~~夠唔夠錢呢~~~嚮邊度擺呢~~~ (表情4)

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.88 )
日期:2006/09/09 09:03
留言者:yayawoowewa

戊記餅家,

你咁鬼有心送個"榴槤湯丸"過我,原本要多謝你,但係你又冇留心聽書,我都話過"榴槤?我食過啦,好似貓屎咁'。你而家送個"榴槤湯丸"過我,咁咪即係叫我食貓屎?你d貓屎湯丸重係咁周圍派,真係唔知點多謝你好。你老哥餅家出gor d"有色芝士餅"又咁鬼好賣,睇唻我都係執d餅干碎食下,過下口癮算啦。

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.89 )
日期:2006/09/09 09:16

阿冇哥,

老實講丫,其實邊個走都唔好玩,各有論據,各師各法,各有各講,各展所長,各得其所,各....各.....咯.....咯....
你睇,咁先至係論壇本色丫嘛,唔係的話,變左一言堂就搵水睇啦,係冇。

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.90 )
日期:2006/09/09 09:42

亞yayawoowewa,
你講得有道理,但現實歸現實,如果佢地唔扯,幾時先輪到我亞冇上位吖!

你話人冇聽書,你自己呢?點解叫我做阿冇哥?係喎~~~我都覺得亞仙迷係姐姐~~唔通我真係咁男仔頭?
(表情4)

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.91 )
日期:2006/09/09 10:33

"亞冇", 我幾時讚過你係有識之士???

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.93 )
日期:2006/09/09 12:36

(表情37) (表情37) (表情37) (表情37) (表情37) (表情37) (大哭) (大哭) (大哭) (大哭) (大哭) (大哭) (大哭) (大哭)

我唔制呀~~嗚嗚~~嗚嗚~~ (大哭)
亞武要收翻我個荷蘭水蓋呀~~ (大哭) 佢唔認我係有識之士呀 ~~嗚嗚 ~~你地評吓道理呀~~ (大哭)
冇天裝呀 ~~ 嗚嗚 ~~ (表情37)

亞武明明讚過我:
【阿冇說 :"CALL 白雪仙去捧尹飛燕場,完場後入後台斟茶俾亞燕姐,兼執弟子禮。皆因學無先後,達者為師。人地燕姐真材實料,全憑苦學。"
無錯! 尹飛燕真材實料,全憑苦學。
"學無先後,達者為師", 說得更加正確, 值得一讚!
CALL 白雪仙去捧尹飛燕場, 係好事! 】

大家有眼睇 ~~嗚嗚~~ 人人踩亞仙姐、包括亞"抱不平"、"香蕉駙馬"、"老三"...個個都攞到有識之士荷蘭水蓋,一個二個都冇我踩得咁落力添,你亞武哥偏心,唯獨唔俾我 ~~ 嗚嗚 ~~ 幾難得到亞文哥頒個獎俾我,你都話唔算 ~~ 嗚嗚 ~~ 等我仲諗好點樣擺酒慶祝 ~~ 嗚嗚 ~~ (大哭)

你地評吓道理呀 ~~ 主持公道呀 ~~

(表情37)

唔係罅,我不惜行火板、瞓釘床,都要冒死上京亞立哥嗰度 ~~嗚 ~ 告御狀! (大哭) (大哭)

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.94 )
日期:2006/09/09 12:38

"亞冇", 我係有讚過你, 但係無話過你係有識之士!

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.95 )
日期:2006/09/09 13:36

戊記餅家,

咁又唔使咁傷心,好心做壞事係人之常情唻架,成日都有架啦,甲之蜜糖,乙之砒霜,何怪之有丫。就算蜜糖都有抗生素食壞人,砒霜都可以用來醫病。咁我唔鐘意貓屎,或者有人奉之為佳餚呢,咁咪留彼d鐘意o既囉。話時話,你間寶號重有d乜餅係彼人食架?等我排下隊分多少都好丫,唔好要我成日食餅干碎咁慘情丫。

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.96 )
日期:2006/09/09 13:52

亞冇姐,

我yayawoowewa今次又衰,真係唔好意思,原來你真係無o既。Sorry, Sorry.不過呢,甚麼"荷蘭水蓋"啦喎,唔要罷啦。你睇唔到係d乜人."大紙驚,小紙驚"昏章架咩。呢d咁o既label, 算罷啦,唔好喊到收聲得架。重有呀,唔好成日諗住出頭得架,槍打乜野丫你話?重要勞煩亞立哥?佢老人家彼我地係度發嗡風己經係好寬宏大量架啦,唔好又要佢主持道丫。

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.98 )
日期:2006/09/09 15:24

嘩,戊記餅家,都算你唔話得,即刻就整多幾款,攪到我流哂口水 (大笑) (大笑) (大笑)。你咁鬼快手,係唔係從"聖"度學架呢 (表情6) (表情6) (表情6)

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。