投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已!
日期:2006/09/10 12:33
留言者:亞武
網頁: " target="_blank">

d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! 特別是唱功差, 太 多"裝飾音"! 阮兆輝曾經公開批評, 白雪仙後期唱曲, 太多裝飾音! 他勸告曲友不要模仿! 白雪仙又常犯"包音"毛病, 出字不清.

白雪仙演戲尚好. 她的確是有付出一番努力, 但礙於天資所限, 綜合而言. 她的粵劇水準, 平平無奇而已!

現在 "ming" 找到了一段刊載在香港大公報1959年8月7日由譚伯葉撰寫的文章,較為中肯,可作各位的參考。

譚伯葉(1908-1983)是著名的粵曲演唱家及音樂家,在三十年代到五十年代擔任和聲唱片公司的監製,很多著名的粵劇演員都曾跟他學唱。很多人都不知道,現在常用的小曲 {子規啼},就是他的作品。

有關文章的網址如下 :

(鐵証如山!!!)

("ming"仗義執言, 又找到譚伯葉撰寫的文章作為証據, 本人對此萬分佩服! 特此致謝! "ming" 在上, 請受我一拜!)

但係 d 人成日話白雪仙做粵劇好, 讚到天上有, 地下無! 只是人云亦云罷了!
聽到人地話白雪仙做粵劇好, 就盲目咁相信!
聽到人地批評自己的偶像,就立即鬧人 "信口雌黃","不可理喻","巧言令色","嘩眾取寵" !

呢個就係中國人的一大缺點 !
點解唔信下自己對眼同埋自己對耳朵?

幸好蒼天有眼! 現在鐵証如山!

事實上有好多花旦做粵劇都比她好, 例如羅艷卿, 鳳鳳女等.

說到白雪仙取得的獎項, 在香港這個地方, 只要你有名有利, 自然有人爭住送個獎給你!

白雪仙有幸拍到任劍輝,配合唐滌生的劇本,再加上大力的宣傳, 成功就是好多因素加埋一齊!

戲行中有人認為,如果白雪仙的拍檔換了別人,她的成就可能要打折扣!

最後我只有一句說話, 白雪仙的確是有付出一番努力, 但是她的成功很幸運!

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] < 回上一頁

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇 ( No.18 )
日期:2006/09/06 09:45
留言者:抱不平

孟强先生,
你錯了,亞武哥說「好多人都係人云亦云既! 人地話白雪仙做粵劇好, 就盲目咁相信! 真是可憐加可笑。」這只是一般人而言,並沒有人生攻擊成份,反而你指名道姓咁評論,就有dd;而且你也歪曲了我我意思,我沒有批評亞武哥對他人作人生攻擊。

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.19 )
日期:2006/09/06 10:07

"抱不平", 仗義執言! 難得! 真是眾人皆醉他獨醒!

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.20 )
日期:2006/09/06 10:30
留言者:孟强

我只不過係遂句分晰啫,咁都叫人身攻擊?! (表情12) (表情12)

我如果分晰得無道理,你可以遂點駁我架!

綜觀全部留言,對網友攻擊嘅、只有亞武哥啫! (表情12) (表情12)

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.21 )
日期:2006/09/06 10:33

唔好意思....係人身攻擊,邊個會咁惡死會對網友"人生攻擊"呢?哈哈! (歡笑) (歡笑) (歡笑) (歡笑)

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇 ( No.22 )
日期:2006/09/06 10:45
留言者:抱不平

原來你明知人身攻擊,還是要攻擊,我無野講啦! (表情36) (表情36)

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.23 )
日期:2006/09/06 10:50

咁你可否指出我邊一段、邊一句係人身攻擊呢? (表情36) (表情36)
哈哈 (歡笑) (歡笑)

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.24 )
日期:2006/09/06 10:55

skeppi 的錯誤
========

skepp : 【所以我問佢係唔係發夢嗰陣睇囉!可惜發夢冇得搭單,如果唔係我都想掹吓衫尾去睇仙姐做戲! 】亞武哥真係講到自己親身睇過仙姐做大戲咁噃!】

=> 你點知我無睇過 ?

武哥:【好多人都係人云亦云既! 人地話白雪仙做粵劇好, 就盲目咁相信! 真是可憐加可笑! 點解唔信自己對眼同埋耳?】

=> 呢段唔係人身攻擊 。

Aroni 的錯誤
========
Aron:【裝飾得唔好喎. (裝飾音要裝飾得好, 要有好高唱曲技巧至得架, 亚武哥), 辉哥叫人唔好学系知道你D初哥唔够QUALI, 学唔到呀! 亚武哥连人云亦云都讲唔上, 居然话仙姐唱功好差, 厉害啦. 亚武哥外行人批评内行人唱功, 怕且辉哥都唔敢撑你啦.

=> 你點知我唔係行內人? 你點知辉哥都唔敢撑我 ?

skeppi 的錯誤
========
skeppi:【咁阮兆輝兩、三年前在中文大學"帝女花"研討會上大讚仙姐"寫表"一幕,拈筆時企任姐左抑或右、身位幾多分向觀眾都一絲不苟....你亞武哥又有冇在場呀?】

=> 你點知我當時唔在場 ?

抱不平
====

孟强先生,你錯了,亞武哥說「好多人都係人云亦云既! 人地話白雪仙做粵劇好, 就盲目咁相信! 真是可憐加可笑。」這只是一般人而言,並沒有人生攻擊成份,反而你指名道姓咁評論,就有dd;而且你也歪曲了我我意思,我沒有批評亞武哥對他人作人生攻擊。

=>抱不平的言論, 非常正確!好野! 孟強胡亂指責本人, 實屬無理! 本人只是以事論事而已!

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.25 )
日期:2006/09/06 11:23
留言者:健垣
電郵:kenwon@hotmail.com

万事说不过一个"理"字!

亞武哥,大家当然不知道你:
1. 有没有亲自看过仙姐做大戏?
2. 是否行内人?
3. 辉哥会否撑你?
4. 有否出席当年中大"帝女花"研讨会?

那你为什么不提出论点来讨论呢?你不能说他们不知道就一定是错的。

你的标题是:
《d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已!》

平情而论,是一竿竹子打遍喜欢仙姐之戏迷,觉得他们全完没见识,只有你最棒!那也算是一种攻击呀!
那你为啥不把论证搬出来呢?

如果说这是你对仙姐个人意见,你的标题为啥不干脆写成:
《看过白雪仙粤剧,我觉得平平无奇而矣》

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.26 )
日期:2006/09/06 12:22

=> 你點知我無睇過 ?
=> 你點知我唔係行內人? 你點知辉哥都唔敢撑我 ?
=> 你點知我當時唔在場 ?

大家算啦!我地真係乜都唔知,再講落去、容乜易佢會問大家:
=>你點知我唔係李嘉誠?
=>你點知我唔係曾蔭權?
=>你點知我唔係胡錦濤? (表情12) (表情12)

到時大家點答佢呢?味當佢發嗡風囉! (大笑) (大笑)

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.27 )
日期:2006/09/06 12:41

孟强唔夠人講, 就話人地嗡風囉, 可憐! 哈哈!

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.28 )
日期:2006/09/06 12:53
留言者:柳搖金
電郵:waltertsanggz@gmail.com

首先在下並非白雪仙擁躉, 與她亦非親非故。謹以一般欣賞粵劇曲藝之中立人士發表一己之見。
在下一向欣賞粵曲不以唱者馬首是膽,純以唱者能否成功發揮個人藝術修為去演繹劇(曲)中人物當時之意識形態以及情緒,從而使觀(聽)眾產生共嗚作取捨。
平情而論,白雪仙的藝術,雖不是前無古人,後無來者,但卻每每能恰如其份的撩起台下欣賞者的共嗚。
俗語說得好: 有理縱橫天下,無理寸步難行, 在下十分同意健垣兄所說,論証最為客觀,何不讓我們靜待亞武兄以實事求是之態度提出客觀之論據來支持其言論呢?

柳搖金

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇 ( No.29 )
日期:2006/09/06 13:37
留言者:局外人

我都想講下,其實有甚麼論証不論証的,欣賞者的共嗚,也就是欣賞者的感覺,好主觀,為甚麼梗要別人應同白雪仙的粵劇造詣好,還要提出

客觀之論據來支持其言論。如果自己不是人云亦云,真係懂得欣賞的話,應該唔會被亞武哥的言談影響倒,如果同佢爭論,咪默認自己係人云

亦云,還提出別人說的話來支持自己的言論,咪更加顯出只是別人的意見。

大部份喜歡粵劇的人,都喜歡任白,亞武哥只是比較特別,在一般人的眼中,和平常不一樣,就是畸形,我們不要這一般見識,接納他吧!

如果有甚麼得罪的話,請原諒了! (表情7) (微笑)

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。