投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已!
日期:2006/09/10 12:33
留言者:亞武
網頁: " target="_blank">

d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! 特別是唱功差, 太 多"裝飾音"! 阮兆輝曾經公開批評, 白雪仙後期唱曲, 太多裝飾音! 他勸告曲友不要模仿! 白雪仙又常犯"包音"毛病, 出字不清.

白雪仙演戲尚好. 她的確是有付出一番努力, 但礙於天資所限, 綜合而言. 她的粵劇水準, 平平無奇而已!

現在 "ming" 找到了一段刊載在香港大公報1959年8月7日由譚伯葉撰寫的文章,較為中肯,可作各位的參考。

譚伯葉(1908-1983)是著名的粵曲演唱家及音樂家,在三十年代到五十年代擔任和聲唱片公司的監製,很多著名的粵劇演員都曾跟他學唱。很多人都不知道,現在常用的小曲 {子規啼},就是他的作品。

有關文章的網址如下 :

(鐵証如山!!!)

("ming"仗義執言, 又找到譚伯葉撰寫的文章作為証據, 本人對此萬分佩服! 特此致謝! "ming" 在上, 請受我一拜!)

但係 d 人成日話白雪仙做粵劇好, 讚到天上有, 地下無! 只是人云亦云罷了!
聽到人地話白雪仙做粵劇好, 就盲目咁相信!
聽到人地批評自己的偶像,就立即鬧人 "信口雌黃","不可理喻","巧言令色","嘩眾取寵" !

呢個就係中國人的一大缺點 !
點解唔信下自己對眼同埋自己對耳朵?

幸好蒼天有眼! 現在鐵証如山!

事實上有好多花旦做粵劇都比她好, 例如羅艷卿, 鳳鳳女等.

說到白雪仙取得的獎項, 在香港這個地方, 只要你有名有利, 自然有人爭住送個獎給你!

白雪仙有幸拍到任劍輝,配合唐滌生的劇本,再加上大力的宣傳, 成功就是好多因素加埋一齊!

戲行中有人認為,如果白雪仙的拍檔換了別人,她的成就可能要打折扣!

最後我只有一句說話, 白雪仙的確是有付出一番努力, 但是她的成功很幸運!

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] < 回上一頁

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.70 )
日期:2006/09/08 10:50

有好多人 抄襲我的說話方式, 但係說話似是而非, 又無個人風格! 真係令人發笑!

"亞奀"又暗中封鎖左留言功能, 唔比人加上留言! 真係鬼祟! 哈哈!

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.71 )
日期:2006/09/08 11:02
留言者:老三

邊個咁大蛋,神早茂充我,仲響度喊添?可撈爺! (表情4)

好彩抆住駙馬衫尾,做左"有色之士"!

要擺酒賀一賀先得,響邊間擺,擺幾多圍呢?響邊間擺,擺幾多圍呢?.......響邊間擺,擺幾多圍呢?...........擺幾多圍呢?........... (表情12) (表情12) (表情12)

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.72 )
日期:2006/09/08 11:12

假"老三", 唔好冒充"老三"!

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.73 )
日期:2006/09/08 11:35
留言者:阿冇

老三哥,你唔好怪亞老三哥啦!

如果唔係老三哥 lur 吓,老三哥你又邊度攞到個"荷蘭水蓋"呢?諗吓响邊度擺酒好啦,嗱~~預埋阿冇呀,講明先,冇人情做嫁。

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.75 )
日期:2006/09/08 11:43
留言者:亞文

這條帖子愈來愈過癮! (大笑)
多謝亞武! (好!)

我多謝咗你,有冇"荷蘭水蓋"攞嫁? (表情37)

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.76 )
日期:2006/09/08 12:05
留言者:jacky

茂五郎, 你係邊個??

你唔夠人講, 就話人反智!

你講野先至反智!

見到你呢 d "反智" 留言, 真係好笑!

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.77 )
日期:2006/09/08 11:58
留言者:亞文

《茂五郎在此多年, 依然有人問 "茂五郎是誰?", 真係想... (大哭) (大哭)

茂哥忑任性、痛哭失聲,猶幸替君抹淚有紅羅帕,休將淚再傾......唔好再喊咯! (微笑) (微笑)

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.78 )
日期:2006/09/08 12:42

亞奀又 抄襲我的說話方式! 亞奀亳無個人風格! 真係令人發笑!

"亞奀"又暗中封鎖左留言功能, 唔比人加上留言! 真係鬼祟! 哈哈!

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.79 )
日期:2006/09/08 12:49
留言者:奀縮

不錯! "亞奀"是當今數1數一又數壹的無個人風格鬼祟! 嘻嘻! (大笑)

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.81 )
日期:2006/09/08 18:28
留言者:yayawoowewa

哎,做乜過左幾日,會由食榴槤變左食"有色芝士餅"架?呢度真係好玩,就唻變左美食天堂咁,夠多元化,我鐘意呀 (表情37)

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.83 )
日期:2006/09/08 20:58

戊記:

真係多謝你掛住我,我已經搏到盡,暫時都未攞到"荷蘭水蓋",唯有整件有色芝士餅頂吓癮。 (表情37)

Re: d 人成日話白雪仙做粵劇好, 我睇過之後, 平平無奇而已! ( No.84 )
日期:2006/09/08 21:07

亞yayawoowewa,

係呀!自從亞 skeppi,健垣,孟强...呢班唔化嘅道理佬走哂,依度不知幾好玩! (好!)你唔見我亞冇上哂位罅咩?

冇嘢格,等如亞仙姐四十年前話收山,而家四十年後亞燕姐味做正印囉! (大笑)仲不知幾受歡迎添!

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。