投稿一覽 > 討論內容
唱粤曲与用气
日期:2012/11/21 00:48
留言者:辛奇士

阿立哥:

头先看了你2006年的学曲笔记,新马话佢唱霸腔之外不用丹田气,烧晒一切教唱曲既书。小弟听祥哥既曲几十年,认为他除了少数轻巧唱段如南音外,一定是用了丹田力(比气准确),即腹式呼吸,以小腹支点送出气息来推动共鸣,否则嗓音无可能如此洪亮。 他的声功揉合了京剧唱法,必用丹田。他的讲法有两可能:1.用了不自觉因已成了自然习惯。2.他特意标榜与人不同。公认的科学理论,不必因为某人(无论他是谁)而乱生怀疑者也。 (表情4)

修正或封鎖

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] < 回上一頁

Re: 唱粤曲与用气 ( No.70 )
日期:2012/12/25 01:27
留言者:諾基亞

老關,做乜咁耐唔蒲頭,整返幾句好野黎益下曲友?

講幾句黎贈下慶

羅家寶老喉嗓音類靚次伯,然靚次伯唱功深厚,聲唔靚則行腔少,著重唱字堅實,低音沉厚,中高音爽淨,而羅家寶唱腔局限於中音,一字「掘」,基本上不能高音,就唱二流「翡翠衾寒」亦見乾澀,而低音甚扁。

靚次伯之戲路,全在武生,老生,總生之類,生來之老喉則可發揮其角式之妙處,羅家寶做文武生,猶以小生居多,其帶老喉不堪聽,而成名一支再進沈園正合其戲路,故而傳唱。

不過咁,彈完又要讚下,佢的口白,確實有戲味,功力比陳笑風高。

修正或刪除

Re: 唱粤曲与用气 ( No.71 )
日期:2012/12/26 16:01
留言者:我又估

關兄,

何瑞流 ! (表情37) (表情37) (表情37)

修正或刪除

Re: 唱粤曲与用气 ( No.72 )
日期:2012/12/27 01:43
留言者:guan

手机大佬,

乜呆哋识得嘅咩?脑退化,唔记得添,失觉晒!

益?呵呵,唔冲凉几日咪益咯!

做乜咁耐唔蒲頭?唉,真系黄肿脚,不消蹄!早排被个神神哋嘅追斩,重唔闪咩!嗰个唔记得叫乜嘢客(必胜客?),系咁喊打喊杀,都唔知系唔系文革余孽.当年专门清算人家的小头目,话什么沉默等于认同呆的歪理,助纣为虐,所以要出来清算呆,以正视听,吹水啫,使唔使上纲上线成咁啊?其实呆什么道理都晓,就是歪理不懂,咁比佢屈,真冤枉!

记得早几年他也曾追着唐健垣来咬,当时觉得好好笑,依家轮到自己被咬至体会到当年唐博士的苦况,正是咬唔到肉唔知痛,啖啖到肉至知为难!

虽然自问都算系学富五车嘅文士,唔止出口成文,重舌灿莲花添,但到底唔系得道高僧,唔能够令顽石点头,遇着个咁嘅瘟神,有乜计?惟有退避三舍,怕咗佢至怕米贵喇! (表情21)

我又估,

呵呵!系你估唔系呆估,你系咪答(定估?)中邓志驹嗰个啊?

今匀估何瑞流?唔好意思,唔知系呆部猪脑定系土豆网的问题,听唔到,(初步估计应该是唱大陆腔的,因为看她唱的曲目多是用大喉唱的,如路安洲,白龙关等等。特别想听她唱还琴记,可惜播不了,只限于大陆地区广播.)等呆过几日揾个代理(proxy)试下能否攀墙而入,迟点至具体答你。

金山橙,

或者你试下帮呆听听,从你列举的清单来看,你应该能分辨出大陆腔,不过好听唔听,喜欢听风腔,即系仍有进步空间咯!唔好话呆知咸鱼青菜,各有所爱,这道理呆比你明白得多,迟点至解释过你知这道理缘何不能应用在风腔处,现在太夜,早抖!

修正或刪除

Re: 唱粤曲与用气 ( No.73 )
日期:2012/12/27 02:12
留言者:TL

(表情21) (表情21) (表情21)
guan亦曾經俾人追斬也?我記憶中都係你過關斬將者。

修正或刪除

Re: 唱粤曲与用气 ( No.74 )
日期:2012/12/27 05:10
留言者:Hawaiian

何世榮

修正或刪除

Re: 唱粤曲与用气 ( No.75 )
日期:2012/12/28 08:43

關兄,

上次估 鄧志駒,係覺得佢唱起黎似舊時聽d粵曲,唔似而家國內d 男喉。

而家再估一個,估中,就有獎品呵!估 何瑞流,係覺得佢唱平喉,聽起黎唔多似 何萍 同 梁玉嶸個類聲,反而有 d 似後生時個 李鳳聲,但聽佢唱子喉就覺佢似國內花旦聲。多謝了。
(表情37) (表情37) (表情37)

修正或刪除

Re: 唱粤曲与用气 ( No.76 )
日期:2012/12/28 14:16
留言者:辛奇士

何瑞流老师出身自大陆粤剧团花旦,当年训练自是大陆式。後来生BB不知如何影响了子喉,便改习平喉,沾杂了香港模式。子喉恢复後(她自己讲尚未回到原来咁靓)便兼唱平子;有时亦唱大喉。 (表情33)

修正或刪除

Re: 唱粤曲与用气 ( No.77 )
日期:2012/12/28 19:48
留言者:guan

你又估,

重系叫你做 "你又估" 自然点,明明是你估,却说我估,感觉好怪,希望你唔好介意。

唔...唔好彩,今匀估唔中噃!

你是内地曲友吗?点解你咁厉害,连李凤声都识,认句蔽乡,余生也晚,人家息影嗰阵,呆还未懂事,所以唔知她原来识唱粤曲,刚才上网一听,唱得不错,是正宗的粤曲唱腔,同何瑞流分别好大,李是掰大个喉龙来唱的,所以唱来很舒展,听落也很舒服,何是吊着个喉龙来唱,所以感觉有点压抑,是典型的大陆腔,点解你会觉得她俩相像呢? (沉思) 何萍同梁玉嶸的声线没有问题,重好靓添,不过是用美声唱法,何瑞流的发声方法和她们如出一撤,没有分别,听完呆讲,你再细心体会一下,希望你能有改进吧!

乜得你咁恨攞奖品呢?吹水啫,咪咁认真啊! 好喇,你都算答中过一个,补番个安慰奖你啦,你话何瑞流的子喉似國內花旦聲,乜你识分辩国内和香港的花旦声?估计你都是估估下,就算知其然也不知其所以然,留只猫址,呆教你听子喉吧。

夏叔,

乜咁错荡,真系要叫声你叔台至得,呆系度同班后生嘅玩,顺便教吓佢哋听曲,寓学习于游戏,乜得你兴致咁高,来玩埋一份?呵呵!你哋点叔父辈,听了几十年正宗粤曲,又点会唔晓分辩大陆腔呢,就算不知其所以然也知其然啦,完全唔同味道,一嗒就知啦!莫非年纪大,怕双耳朵退化,所以来测试下?唔使担忧,放心喇,一切正常,何世榮唱的是正宗粤艺唱腔,唔系大陆腔.

不过同卢启光一样,何世榮早早就移民喇,据讲同薛觉先,马师曾等移咗去夏威夷添噃,你唔知吗?得闲晚上落去WAIKIKI个海滩,话唔定撞倒佢哋四个打马吊晒月光啊。 (表情23)

依家讨论紧的是现存在世的唱家老倌,所以唔算你中,不过如果你要攞奖品,不嫌有污清鉴,是呆的荣幸。

修正或刪除

Re: 唱粤曲与用气 ( No.78 )
日期:2013/01/03 11:50

關兄,

(微笑)你又估 我又估 都無問題 (微笑),最開心有安慰獎 (拍掌),多謝了。 (表情33)

修正或刪除

Re: 唱粤曲与用气 ( No.79 )
日期:2012/12/29 01:30
留言者:Hawaiian

為自己(Waikiki)陽氣太重,人又擠迫沙灘又唔靚,睇來四位唔會去.要開局大把地方啦.相信會去大風坳(Pali Lookout)多啲.土人話,過咗午夜如架車唔放塊生豬肉在內就會死火.有次深宵經過,見是磷光閃閃,亦是奇景也.唔知四位會唔會將夏威夷草裙舞(Hula),和聽到人懨懨欲睡的夏威夷音樂注入粵曲粵劇呢? (表情23) (表情23) (表情23)
雖然步入暮年,但耳尚健,還可分得出. (表情16)

修正或刪除

Re: 唱粤曲与用气 ( No.80 )
日期:2012/12/29 03:08

舊日仲有用夏威夷結他,現今無晒踪影矣。

修正或刪除

Re: 唱粤曲与用气 ( No.81 )
日期:2012/12/29 03:26

(表情16)guan兄:我在電郵中也和你交流過對大陸腔的看法,現在換個馬甲,認不出來了?
(表情25) (表情25) (表情25)

修正或刪除

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] < 回上一頁

主題 排列前端
姓名
你的電郵地址
現在心情 自定心情圖片網址 *心情圖片預覽表
留言密碼 (刪除或修改留言使用)
內容 (歡笑) (微笑) (大哭) (表情4) (大笑) (表情6) (表情7) (好!) (拍掌) (沉思) (表情11) (表情12) (表情13) (表情14) (表情15) (表情16) (表情17) (表情18) (表情19) (表情20) (表情21) (表情22) (表情23) (表情24) (表情25) (表情26) (表情27) (表情28) (表情29) (表情30) (表情31) (表情32) (表情33) (表情34) (表情35) (表情36) (表情37) (表情38) (表情39) (表情40) (表情41) (表情42) (喜悅) (滿意) (忍笑) (狂笑) (冷酷) (淺笑) (迷茫) (憂愁) (自傲) (驚訝) (大喊) (哭泣) (憤怒) (困惑) (蠱惑) (閉嘴)

Cookie 保存

- 阿立粵曲天地 -
聲明
阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。