投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
搵銀粵劇學院大披露
日期:2007/06/10 15:33
留言者:789

有人話講吓搵銀粵劇學院,所以想披露吓而家啲搵銀粵劇學院方法,等大家知道點解咁多人攻擊別人.
第一類,自己要玩,唔夠人夾錢,一邊鬧人一邊幫人,搵拍拿分擔支出.
第二類,專教大陸陳記新曲,博你唔識,細心教導,收多幾堂私鐘錢.
第三類,教得細心,逢人都讚,博你開鬚,斬你一舊.
第四類,小型演出,演出車馬費收一百,跟佢排戲收學費俾夠一千.
第五類,扮演出支出好大,其實次次用錄音播帶,學生變咗廉價演員.

Page: [1] [2] [3] [4] < 回上一頁

Re: 搵銀粵劇學院大披露 ( No.24 )
日期:2007/06/20 19:10
留言者:skeppi
電郵:niyon99@hotmail.com

我絕對認同網友論點:
1. Nothing is compulsory
2. 不想做的無人能迫

但如果這種 practice 發展成一種必然或約定俗成,度度都係咁,除非你唔學啦...

這樣對粵曲粵劇發展是有障礙的!

Re: 搵銀粵劇學院大披露 ( No.25 )
日期:2007/06/21 00:50
留言者:10

我跟開個老師就好好la~
表演我地一定唔洗出錢!
學費又平~
又教得好!
仲好鍚我地!! (歡笑)
有時仲會請我地食飯嫁 (好!) (歡笑)

Re: 搵銀粵劇學院大披露 ( No.26 )
日期:2007/06/21 04:32
留言者:蕃薯

我見過幾個導師,有啲真係唔為 $ ,不過就成日罵人,話教極都唔識,結果啲學生比佢罵走哂,
有啲就搏命收學生,三個月一個so,你估啲導師好多學費吖,唔攪so,食殼種咩,啲學生當佢係偶像,學生次次出so都唱新歌,出過既歌就唔唱,佢地白紙一 張,你估三個月咁容易唱好一支歌,佢仲專教埋陳小漢啲嘢,咪幫你執曲囉,執完曲就贊你大有進步,唔開心到暈?同老師唱比埋佢嗰份仲唔止,仲做二套西裝,呻吓又有新手機,喺d音樂佬面前哂命,慶功仲慶,成班音樂老一坐落就話要飲酒(拔蘭地)嗰隻吖,塞到成口嘢都話冇嘢食,大佬,佢地有介嫁,好似奉旨咁,我勸佢地咪整慣哂,將來仲有大把日子唱,點知佢地唔令情,我都冇眼睇,你死由你死

Re: 搵銀粵劇學院大披露 ( No.27 )
日期:2007/06/21 12:22
留言者:elizatsui
電郵:elizatsui2006@gmail.com

有時是有些擦鞋學生做成口既噃,成班人又話要請埋師傅食飯同宵夜,師傅出show又話要送禮,但又唔係佢一個人俾曬噃,要身邊的同學同佢分擔噃,佢就做曬好人噃,同學夾份好多初時都算啦,好啦d師傅又帶埋的親朋戚友啦、契家婆啦、好啦又話要烟又話要酒,你d人咪做老襯囉,有時計吓計吓,哼!仲貴過去唱貴局,奉勸有錢或擦鞋仔,唔好整慣d師傅,老實講你俾少十元都唔會俾你唱啦,佢地唔洗食飯咩!凡事剛剛好就算,俾多d就貪得無厭,你擦佢鞋咪對你好囉,唔擦鞋個d咪俾人冷落囉!

Re: 搵銀粵劇學院大披露 ( No.28 )
日期:2007/06/21 14:41
留言者:好煩的人

Hi, elizatsui.
我好同意你的講法 (好!) (好!) (拍掌) (拍掌).因我有同感,是其中一人,我去到處處都是,真慘,但我又怕不好意思自已走 (大哭).

Re: 搵銀粵劇學院大披露 ( No.29 )
日期:2007/06/21 15:57
留言者:尺五線

相信有很多朋友也有同感,
在戲行"一將功成萬骨枯"到底有多少人能風光呢?!!

以前教曲藝的導師,是以追求曲藝,劇藝精髓為主要,
就算多困難導師仍然堅持教曲,教劇因此昔日的導師一般生活並不好過,是值得我們尊重 (好!)

Re: 搵銀粵劇學院大披露 ( No.30 )
日期:2007/06/21 16:34
留言者:尺五線

相信有很多朋友也有同感,
在戲行"一將功成萬骨枯"到底有多少人能風光呢?!!
導師
以前教曲藝的導師,是以追求曲藝,劇藝精髓為主要,
就算多困難導師仍然堅持教曲,教劇因此昔日的導師一般生活並不好過,是值得我們尊重 (好!)
現在百花斉放,反而令人卻步,
導師參差不齊,有些更是馬步未穩已學生滿天下"感慨" (表情4)
急搵錢的 (沉思)
急追名的 (表情6)~~~比比皆是
當然也有鳳毛麟角的

學曲的朋友~~哈哈
以前是喜歡才學曲和粵劇,多困難多刻苦仍堅持,為追求藝術的另一面層次..
反過來現在問問朋友門,有多少人真的喜愛及願意深入鑽研..
為工作多找顧客~~為多賺錢~~為可製造名氣~~為有多表演機會~~還有...... (表情6)恐怕會變成灰色的英雄地帶

曲與藝其實有賴大家發揚光大..不枉前人之努力..

其實內裹也有一些朋友及導師仍然堅持..不為名利..

(拍掌)

Re: 搵銀粵劇學院大披露 ( No.31 )
日期:2007/06/21 22:51

有,有啲真不為名利,我師傅就是呢種人,我係斟茶拜師果種,佢話以前拜師生養死葬,弟日有出頭就要回佣比佢,不過現在時代唔同,叫我唔駛咁做,只要比心機學好啲歌就得la,已經好好既回報. 唉,之不過自己死蠢,學唔到佢嘢啫, 話時話,呢十幾年來佢都冇收過我學費喎,過時過節呀,生日呀,我咪比封利是佢飲茶囉,佢都鬼咁開心咯,
所以有時見到dee導師咁搵笨,我就好慶.

Re: 搵銀粵劇學院大披露 ( No.32 )
日期:2007/06/21 23:42
留言者:abc

蕃薯, 你師傅是誰, 咁好人, 真係為藝術, 仲十幾年來都冇收過學費?

Re: 搵銀粵劇學院大披露 ( No.33 )
日期:2007/06/22 00:14

覆abc:
呢de係咪叫為藝術我就唔知la,據我所知,師徒同師生都有多少分別,師徒係唔駛比學費,不過我真係十幾年都冇交過學費喎,

Re: 搵銀粵劇學院大披露 ( No.34 )
日期:2007/06/22 09:21
留言者:好煩的人

蕃薯.
好高興你有位好師父 (拍掌) (好!).真真正正為了教好學生,真為藝術來教導,可喜可喜,你現在還有跟她嗎?可否介紹給我嗎? (表情11) (大哭).
好煩的人.

Re: 搵銀粵劇學院大披露 ( No.35 )
日期:2007/06/22 09:31
留言者:abc

咁又係, 師徒嘅關係會好好多, 佢真係教你嘢, 會關心你. (好!)
師生嘅關係好多只係為$而教你, 唔會理你吸收左幾多. (表情12)
蕃薯, 我真係好想知你師父是誰? (沉思)

Page: [1] [2] [3] [4] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。