投稿一覽 > 討論內容
戏曲粤唱越过瘾
日期:2015/01/21 12:23
留言者:蛇仔明

呢度只讲戏曲,唔讲其它。只求趣味,不重点击。酸甜苦辣不拘,百花齐放。请勿人身攻击,或无理取闹是幸。

2014年3月3日开坛。好日子:正是三三不尽,六六无穷呀也。

(表情6)

修正或封鎖

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] < 回上一頁

Re: 戏曲粤唱越过瘾 ( No.39 )
日期:2014/04/03 15:01
留言者:新凡风

Yee 曲友:

唱局是很私人的,如何自恋没问题。可曲骚是他恋,也就是要争取观众的欣赏。最真实的评价不在围内而在围外:化妆间不如洗手间、场内不如场外、宵夜中不如宵夜後、主观友评不如客观曲评。

(表情27) (表情27)

修正或刪除

Re: 戏曲粤唱越过瘾 ( No.40 )
日期:2014/04/07 09:34

众骚友:

各位出骚有无拜神呀?拜边位神呀?

(表情33)

修正或刪除

Re: 戏曲粤唱越过瘾 ( No.41 )
日期:2014/04/10 00:08
留言者:新凡风

有人说是拜华光,区区却不是梨园子弟。有几次找不到火机没有拜,结果又无事。

(表情39)

修正或刪除

Re: 戏曲粤唱越过瘾 ( No.42 )
日期:2014/04/13 11:09

唱曲人都话追求字正腔圆。究竟出自何处?粤曲计又系代表乜野内容?

(表情33)

修正或刪除

Re: 戏曲粤唱越过瘾 ( No.43 )
日期:2014/04/13 17:42

隔篱饭香!有人拗话某姓导师系唔系移民加国多年呀芝姐既徒弟。芝姐健在,真唔真好易知。入名门个朵响好多。计细佬话最稳阵认个D走左好耐,又无人无物既名腔喇!新凡凤兄,风哥仍在唔掂,新马多人知容易穿。不如认系凡腔传人喇!凡哥走左卅几年,最贴身既苏翁亦走埋。大龙凤探长再醒都揾唔到证人!薛门唔好认呀,年龄唔岩吖麻。容乜易好似叶XX咁,宣传得星腔真传,但系小明星走个阵佢都未出世!

(表情35) (表情6)

修正或刪除

Re: 戏曲粤唱越过瘾 ( No.44 )
日期:2014/04/14 22:31
留言者:guan

你讲紧嗰个系咪叶幼祺?香港地叶有好多粉丝,特别系阿伯,好迷佢,梁玉嵘就冇咁受欢迎,可能嫌梁个样生得古肃挂?印象中叶冇话系小明星手把手教导佢啵,亦冇话系小明星入室弟子,虽然真传具体的意思是嫡传,不过现代人的汉语水平大不如前,已经唔太讲究,一般会理解为得到某人造诣的精华,所以叶自诩得星腔真传不过是宣传手法,唔算太过分,唔一定要经过某人亲授至学到佢功夫的精华。系咪?

你咁唔抵得,是否不认同叶的星腔造诣?咁你觉得佢差在哪里?能否具体点同大家分享下你的心得? (表情11)

修正或刪除

Re: 戏曲粤唱越过瘾 ( No.45 )
日期:2014/04/14 23:44

1.叶系倒模,梁有创造。2.叶声弱,梁声厚。3.叶工尺贴,梁韵味深。小明星气弱,唱腔局住断断续续;好人好姐,唔使依样葫芦。叶唔系曳,只不过梁系超班。品腔呢家野好个人,唔使跟大队既。

细佬读书少,概念中唱艺传递需要媒介。真传只存在师徒身传口授之间。小明星真传只一人,就系唯一徒弟陈锦红,其他都唔算。

(表情41) (表情40)

修正或刪除

Re: 戏曲粤唱越过瘾 ( No.46 )
日期:2014/04/14 23:40

(好!) (拍掌)

叶声弱,梁声厚--认同. (表情7)

品腔呢家野好个人,唔使跟大队既。 (表情13)

好多谢你的分享,问多句,梁有创造,创造咗点乜?能否具体点? (表情11) (表情33)

修正或刪除

Re: 戏曲粤唱越过瘾 ( No.47 )
日期:2014/04/14 23:42

重有,

叶工尺贴,这词太技术性,唔明,可否详细点解释? (表情11)

修正或刪除

Re: 戏曲粤唱越过瘾 ( No.48 )
日期:2014/04/15 09:12

Guan曲兄:

工尺贴就系跟足原唱腔口,一粒音、一啖气都唔放过,做影印机。好处是形似,又唔使度。坏处如整容,靓但系唔够自然。毕竟系两个人,DNA唔会相同。梁既创造系吸收星腔精粹来发挥自己既长处。材料系买番来既,参考烹调食谱之余,心得系自己既,宁舍入味。当然学习过程艰苦好多喇,无人天生系大厨师。

(表情22)

修正或刪除

Re: 戏曲粤唱越过瘾 ( No.49 )
日期:2014/04/15 11:43

蛇仔明,

呵呵!

估计呆年纪比你大,叫呆兄唔拘,叫曲兄就不必啦,因为同寸友一样,呆都未正式学过粤曲。

不过唔好因此而睇小呆啵,因为呆好学,又好肯学,兼夹自问重好聪明添,聪明唔系现代人所谓的IQ高,而系传统的耳聪目明,耳聪者就系呆双耳朵好灵敏,唱曲者粒粒音呆都听得到,目明者就系人家写嘢呆个个字睇得明,看得透,呃呆唔到。(唔系耗子跌落天平,认屎认屁,呢处好多曲友见识过,得闲你问下点师兄师姐啦。)教过呆的老师都好开心,因为话头醒尾,重会举一反三,教学相长,大家都唔使劳气。

做完王婆又做番学生,首先好多谢你咁详细的解释,但恕呆打烂沙盘,你重未答呆梁有创造,创造咗点乜?是主观笼统感觉还是有客观证据,边首曲(或者边段,边句甚至哪字?)佢的处理手法同小明星唔同?你剩系话梁既创造系吸收星腔精粹来发挥自己既长处。好笼统啵!星腔的精粹是什么?梁的长处是什么?你要举例说明大家才易理解明白,不然笼统斗朦胧,好容易就各自理解,慢慢就变成穿凿附会,人云亦云架啦!

讲番工尺贴,你话即系做影印机。坏处如整容,靓但系唔够自然。咁你觉得全盛时期的崔妙芝同钟丽蓉,佢哋之于芳艳芬,红线女,系咪工尺贴呢?

唔系有意丢难,呆咁问系让你换个角度思考,大家研究下,冇话对错,你慢慢想,想通想透至答,唔急,其他曲友如果有意见补充的话也欢迎参与讨论,谢谢!

(表情11)

修正或刪除

Re: 戏曲粤唱越过瘾 ( No.50 )
日期:2014/04/15 18:43

Mr.Guan,

细佬有名你叫,系蛇族,唔会煮残废飧畀人食。你系有心研究既就要实践勒。可以揾枝曲三个人:小明星、梁玉嵘、叶幼琪都有入碟既来反复听同比较,是但抽一枝,《风流梦》应该中。每个人赏曲既悟性唔同,结论亦可能唔同。听到系乜咪乜罗,大家睇法唔一致几咁闲吖!
(表情6)

修正或刪除

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] < 回上一頁

主題 排列前端
姓名
你的電郵地址
現在心情 自定心情圖片網址 *心情圖片預覽表
留言密碼 (刪除或修改留言使用)
內容 (歡笑) (微笑) (大哭) (表情4) (大笑) (表情6) (表情7) (好!) (拍掌) (沉思) (表情11) (表情12) (表情13) (表情14) (表情15) (表情16) (表情17) (表情18) (表情19) (表情20) (表情21) (表情22) (表情23) (表情24) (表情25) (表情26) (表情27) (表情28) (表情29) (表情30) (表情31) (表情32) (表情33) (表情34) (表情35) (表情36) (表情37) (表情38) (表情39) (表情40) (表情41) (表情42) (喜悅) (滿意) (忍笑) (狂笑) (冷酷) (淺笑) (迷茫) (憂愁) (自傲) (驚訝) (大喊) (哭泣) (憤怒) (困惑) (蠱惑) (閉嘴)

Cookie 保存

- 阿立粵曲天地 -
聲明
阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。