投稿一覽 > 討論內容
曲社風氣
日期:2011/04/10 10:46
留言者:新手

我想問下係曲社學曲,D師兄師姐出SHOW係唔係一定要夾賀詞? 老師生日或出SHOW又係唔係一定要夾? 人人都夾,你唔夾,好似係你唔啱咁.
但我係想黎學野姐,點解要咁? 你不如加我學費,唔好以其他方式啦!!!
係唔係大多數曲社都係咁架?

修正或封鎖

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

Re: 曲社風氣 ( No.1 )
日期:2011/04/10 11:05
留言者:大海

唔一定嘅,
只不過看你(妳)的際遇,其實有好多曲社也好好的,
一般學曲最好多練習多夾曲,上鑼查夾曲則看自己能力罷,
學多及興趣高時,對自己有要求及看自己達至那程度,出出show也無仿,
本人學習唱曲三年只習四至五首而已,老師只着重理論與智識,基本除手拿起其他曲本,練習一吓或聽一聽某些新小曲,赴唱不難,當然做好就要放多點心矣.
努力是不會白費的,

修正或刪除

Re: 曲社風氣 ( No.2 )
日期:2011/04/10 14:42
留言者:waterboat

大海:

請將你艘船先駛回頭,勿撑太遠,因為方向可能有少許誤差,新手應該是指:(1)係唔係師兄師姐有演出時其他同學一定要夾錢做賀禮?(2)老師生日或演出又是否一定要科款哩?(3)唔參加或唔俾錢會唔會有不良後果?

大海師兄(姐)幫幫新手吧,她(他)可能真是年青的新手,這涉及人情世故、社交禮儀與及曲社文化。

waterboat

修正或刪除

Re: 曲社風氣 ( No.3 )
日期:2011/04/11 13:04
留言者:大儍

水船君講得對呀! 新手的問題就如在辦公室或任何團體內的一般埋堆禮儀. 喜慶事, 羣體事, 點做人情點科款, 豐儉由人啫, 何須考慮會否有不良後果咁嚴重... 唔喜歡或唔認同大伙兒的行動, 就唔好齊齊玩囉, 免生杯葛事非, 影響自己心情.

不過, 接觸過不少樂社, 都唔覺得此社交問題會做成學藝的障礙. 最討厭還是有些人, 又冇夾錢送禮, 但拍照留念時, 卻第一個衝前搶攝位. (表情23)

修正或刪除

Re: 曲社風氣 ( No.4 )
日期:2011/04/11 10:37
留言者:新仔

又唔好講到咁差,無比就小玩的,我都是新人,如果師兄師姊不体会,只好轉會喇。

修正或刪除

Re: 曲社風氣 ( No.5 )
日期:2011/04/11 17:47
留言者:新手

其實夾錢唔係唔得,偶爾一次半次得還可以.
但若果公式化左,就好似有D問題.....
果度唔算豐儉由人,佢地係話我地每人夾幾多幾多,你想夾幾多呀? OR 直接叫我夾指定金額.
雖然數目唔大,但都過百元.
去得曲社,學曲係為主,點解要牽涉其他野?

修正或刪除

Re: 曲社風氣 ( No.6 )
日期:2011/04/11 18:39
留言者:kc
電郵:enkcwong2003@yahoo.com.hk

(表情7)咁仲唔閃?
通常此類行為乃搏你唔好意思!狠d 就直接話: 親家两免, 自言不出騷, 不收禮, 更不回禮! (表情33) (表情33) (表情33)
佢地玩小氣, 就直情不啾不啋!同門咁高咁大, 冇人可強迫閣下! (表情19) (表情19) (表情19)
如果係師傅咁冇品, 就立即轉會啦! (表情33) (表情33) (表情33)

修正或刪除

Re: 曲社風氣 ( No.7 )
日期:2011/04/11 19:46
留言者:大海

多謝指點!
(大笑) (表情30) (表情33)
我閃;

修正或刪除

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

主題 排列前端
姓名
你的電郵地址
現在心情 自定心情圖片網址 *心情圖片預覽表
留言密碼 (刪除或修改留言使用)
內容 (歡笑) (微笑) (大哭) (表情4) (大笑) (表情6) (表情7) (好!) (拍掌) (沉思) (表情11) (表情12) (表情13) (表情14) (表情15) (表情16) (表情17) (表情18) (表情19) (表情20) (表情21) (表情22) (表情23) (表情24) (表情25) (表情26) (表情27) (表情28) (表情29) (表情30) (表情31) (表情32) (表情33) (表情34) (表情35) (表情36) (表情37) (表情38) (表情39) (表情40) (表情41) (表情42) (喜悅) (滿意) (忍笑) (狂笑) (冷酷) (淺笑) (迷茫) (憂愁) (自傲) (驚訝) (大喊) (哭泣) (憤怒) (困惑) (蠱惑) (閉嘴)

Cookie 保存

- 阿立粵曲天地 -
聲明
阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。