注意:這編討論暫時封鎖,不可加入新的投稿留言。
投稿一覽 > 討論內容
粤曲演唱會革命?
日期:2010/10/28 11:05
留言者:mslam

早兩晚第一次看"黄X琪粤曲演唱會",真是"火都嚟埋"!!!
她一直推廣粵曲潮唱,好壞與否,是見仁見智,但當晚所見,簡直不能接受! 當中一位子喉演唱者,所穿服裝低胸 、 露背兼透視,邊唱邊跳,簡直令人嘔心...!
知否粵劇/粵曲是一項非常優美的傳統藝術,絕不能被破壞污染,相信這是所有粵曲愛好者的心聲。看了這個表演,心情非常激動,亦令我們這班正接受正統粵劇訓練,默默將粵劇推廣的人,非常難過悲慟 !!!
這位女仕簡直侮辱了粵劇藝術,亦不配唱粵曲,如要展露,大可開場個人艷舞show哩!!!
其實現今社會風氣,已經被一班所謂"c模"污染,每天打開報紙,亦只見低胸露股,風化罪案也急劇增加,實在令人痛心! 現在想連傳統藝術也去汚染,眾妖孽休想!

修正或封鎖

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] < 回上一頁

Re: 粤曲演唱會革命? ( No.33 )
日期:2010/10/29 19:13
留言者:紅紅

(表情13)唱得差就要度計嘅啦、露肉嘅滿足、睇肉嘅飽眼福。

修正或刪除

Re: 粤曲演唱會革命? ( No.34 )
日期:2010/10/29 22:20
留言者:綠綠

你講得啱聽! (表情34)

修正或刪除

Re: 粤曲演唱會革命? ( No.35 )
日期:2010/10/30 01:15
留言者:aa

(表情40) (表情40) (表情40) (表情40) (表情40)

修正或刪除

Re: 粤曲演唱會革命? ( No.36 )
日期:2010/10/30 09:02
留言者:mslam

怕聽昨日獨和寡,
喜聞今朝眾齊聲!

修正或刪除

Re: 粤曲演唱會革命? ( No.37 )
日期:2010/10/30 10:24
留言者:香山

{曲友討論區}真的可以暢所欲言的嗎?會不會被人{圍攻}呢.
其實,黃x琪演唱會我都有睇.幾好O吖.
點觧mslam咁嬲嘅.尤其你哋最攻擊嗰個{底胸露背透視裝}.
我覺得全場最好睇.記得好似姓陳.同黃老師好合拍.好靚.
聲又好衫又靚.又有感情.黃老師帶动住真係零舍吾同.

修正或刪除

Re: 粤曲演唱會革命? ( No.39 )
日期:2010/10/30 14:48

藝術唔係{聲.色.藝}嘅咩.
點解為一套衫.而抺殺了其他的優點呢?
比如她們的情緒演釋,唱曲技巧等等.........
藝術是很高層次的修為,先潔淨心靈

修正或刪除

Re: 粤曲演唱會革命? ( No.40 )
日期:2010/10/30 14:59

藝術唔係{聲.色.藝}嘅咩.
點解為一套衫.而抺殺了陳小姐和黃老師其他的優點呢?
比如她們的情緒演釋,唱曲技巧等等.........
藝術是很高層次的修為,先潔淨心靈摒除妒嫉.
才可一窺藝術的門檻.
所有粵曲愛好者,共勉之.

修正或刪除

Re: 粤曲演唱會革命? ( No.41 )
日期:2010/10/31 00:48
留言者:祝英台

個晚我都有睇,其實整體曲藝唔錯,專業唱家鄭X梅同鄧X銀唔駛講啦,其他學生曲藝尚算可以,彩唱形式都幾好,啲服飾都好艷麗。
但老實講,當我見到個件透視裝,都打左個"突",身邊朋友都話"有無攪錯,駛唔駛呀",本來幾欣賞即刻大打折扣,重有啲反感添。有時形象嘅嘢比人感覺真係好緊要架!

修正或刪除

Re: 粤曲演唱會革命? ( No.42 )
日期:2010/10/31 01:20
留言者:ss

我覺得著咩衫最緊要配合返自己身份,大方端裝得體好緊要,千祺唔好令人有反感,如果唱子喉性感少少都可以接受,但唔可以太過火囉.
但我曾經睇過一個粵曲演唱會有個唱女平喉的,佢既性感程度簡直不可接受,除左有布遮下個胸,上半身有得露的地方都露晒,直頭好似淨係帶個bra咁,係比bra厚少少,加上唱功又唔得,真的令人很反感.

修正或刪除

Re: 粤曲演唱會革命? ( No.43 )
日期:2010/10/31 22:43
留言者:小野兔

(表情7) (表情7)

修正或刪除

Re: 粤曲演唱會革命? ( No.44 )
日期:2010/11/01 11:35
留言者:煩夫俗子

四個字"嘩眾取寵"

修正或刪除

Re: 粤曲演唱會革命? ( No.45 )
日期:2010/11/01 11:45
留言者:怒人甲

既然有這麼多回應都是感到穿戴須合宜,尤其是傳統粵曲、粵劇,不但是我國同胞們一種高尚與莊重之藝術典範,甚至是給外國人的感覺,這藝術乃是我國禮義之邦的優良傳統文化,以至極為受尊重,若不然也不會被列入人類非物質文化遺產。

試想,若然有一天,周圍唱粵曲的人都是以暴露為招徠,我們的文化還會被受尊重嗎? 改革是可以,但亦應有分寸,聲色藝當然要追求,色者是令人看了感覺美麗、舒服、自然,相反如令人看了噁心者,則是失敗。

忠言尤來逆耳,但請放下身段,仔細思量,有則改之,無謂再作糾纏。

修正或刪除

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。