投稿一覽 > 討論內容
十八區比賽
日期:2009/06/15 13:51
留言者:SHUK
電郵:shuk111111@gmail.com

請問那裡可以下載報名表格. 謝謝!

修正或封鎖

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] < 回上一頁

Re: 十八區比賽 ( No.42 )
日期:2009/12/11 12:06
留言者:搭訕

一句講晒!!唔公平!!

修正或刪除

Re: 十八區比賽 ( No.43 )
日期:2009/12/11 12:26
留言者:

粵曲後輩:
『尤其係那些已開班授徒的高人』
那些開班授徒的高人,如果攞返啲獎,點樣收學生呀

修正或刪除

Re: 十八區比賽 ( No.44 )
日期:2009/12/11 12:34
留言者:

小堅 小堅,放開懷抱吧,唱曲只是娛樂啫,何必勞氣,你已經多次出賽及得到認同, 站到最前面,要預咗被人指指點點,講多都無謂,下退吧!!! (表情16)

修正或刪除

Re: 十八區比賽 ( No.45 )
日期:2009/12/11 13:42
留言者:麥友成
電郵:raymak9195@hotmail.com

學無前後,達者為先,,前輩後輩為何不可同場參賽?

修正或刪除

Re: 十八區比賽 ( No.46 )
日期:2009/12/12 10:08
留言者:粵劇愛好者

絕對同意麥友成網友的說話 (拍掌)!

修正或刪除

Re: 十八區比賽 ( No.48 )
日期:2010/01/13 09:39
留言者:kwanman

梁小堅
提議上一曲,不是比武 , 是叧大家心中有 ,是非自有公論

修正或刪除

Re: 十八區比賽 ( No.49 )
日期:2010/01/13 20:43
留言者:梁小堅

首先多謝Frankie曲友 ,多謝你係用個〝心〞去睇我寫我心嘅。並且恭喜你攞到冠軍,其實我都好鍾意觀塘區的比賽規則,公正公開透明度高,當年我哋六十幾隊參賽者集合在社區會堂一整天接受考試,如果你冇走開的話,每一位參賽者的表現你可以一清二楚並能知己知彼,知道邊一位參賽者比自己強。
自己由細到大都係用個心去交朋友,故此明知喺網上世界的遊戲規則入面所有網上人都係用網名來交談,但是我係一個求〝真〞的人,故此我不介意用真名去交朋友,並不是我要〝揚名〞。其實我不能夠跟各位曲友一樣有好多空餘時間去討論或去鞭撻其他人,所以這文字之後不會再有回應。
有曲友說〝你〞咁勁,大老倌都不及你 ! 又有說既然咁勁不如退出留番比後輩比賽啦 ! 這講法又好似唔係好友善喎。第一,由本人學唱粵曲開始從來都覺得係一山還有一山高,學無止境,就算現在連忙到瞓的時間都唔夠,一樣堅持每個星期四早上去上粵曲課,為了瞓多一點時間,每一次都坐的士由沙田到文化中心返學,問心都係希望進步 ! 所以在地區比賽裡只係我的小學考試,大型的比賽就係中學考試,我在中學考試入面只取得合格分數,從來都未入中學的三甲之內,曲友就覺得我〝懶〞勁,如果曲友係好努力溫習應付中學考試但是每次都是不合格,係咪就從此放棄呢 ? 況且有冇考慮過在溫習的過程中係會提升自己的曲藝水平從中得到啟發,每一次都得提升並且樂在其中,喺上文中我從沒有踐踏過任何曲友只有鼓勵支持,今次得不到咪下次囖,唔喺話叫人哋退出就能令未曾努力過的曲友得冠軍架 ? 又好多謝KWANMAN曲友提議上一曲,咁咪即係〝比武〞( 一笑 ),在這裡我真係好衷心咁同各位曲友講,喺我的字典入面不論係做生意或學習上都冇一個〝輸〞字。自己唔得咩 ?!就會好努力咁去學,直到自己滿意,所以唔好將我同大老倌比較,因為我學習的時間唔長,大老倌係用咗好多時間,心血,精力去提升佢哋的藝術,台上一分鐘台下十年功,我恐怕大老倌們放在粵曲粵劇入面的時間點止十年功呀 ! 唔好玩啦 ! 總之各位曲友們既然亞立比咗個平台我哋去表達一點感想感受,儘量做到公平公正,因為一個〝大銀〞都有三面睇啦! 每一個人都有各自的朋友,朋友對自己的〝要求〞,〝熱誠〞,〝同情分〞都不同,套用李添勝先生在頒獎禮上的一句話〝少啲私心,多啲包容〞。
祝各位曲友繼續為粵曲粵劇的藝術做承傳,繼續努力啦 ! 不進則退呀 !

修正或刪除

Re: 十八區比賽 ( No.50 )
日期:2010/01/14 13:22
留言者:Frankie Yu

梁小堅曲友:

我也是一個求《真》的人,所以在網上我一向都是以真姓名示人,每次參加比賽,我都是抱著考試的心情去報名參加,今次官塘區的比賽,我拿了一張不錯的成績表,贏到了《耆英組》的冠軍,下次如有機會參加,我將會報名參加《公開組》的比賽,給自己一個更大的考驗。

Frankie

修正或刪除

Re: 十八區比賽 ( No.51 )
日期:2010/01/14 16:50
留言者:福佬

Frankie 曲友:

很配服閣下的魄力和堅持, 學海無崖, 能在比賽中進步和得到樂趣實喜事也。

加油!! (表情35)

修正或刪除

Re: 十八區比賽 ( No.52 )
日期:2010/01/14 19:12
留言者:四姑娘

Frankie 大哥:

我識你,你真是很真的一個人,繼續參賽,繼續表演,繼續和我們一齊大唱特唱,大吃大喝 (表情23) (表情23) (表情23)

修正或刪除

Re: 十八區比賽 ( No.53 )
日期:2010/01/17 18:10
留言者:文竹

Frankie 大哥
我都支持你!!!!! (好!) (拍掌)

修正或刪除

Re: 十八區比賽 ( No.54 )
日期:2010/01/17 22:10
留言者:Frankie Yu

福佬,四姑娘,文竹:

非常多謝您們的支持,其實每次參加比賽,我都非常享受整個比賽過程,現時出一次騷,就算在會堂仔,動不動都要一千幾佰,參加比賽只需交數十元報名費便可以有兩場演出,還有一班專業的大佬倌給你評分,唱得不好又會給你評語,讓你的曲藝有所提昇,如果得到獎,除了獎杯外還有獎金,這樣着數的事您話去那裡找,我一向都是我行我素,不會理會別人怎樣說,只要自己認為應該做而不會傷害到別人,便立即會去做。

Frankie

修正或刪除

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] < 回上一頁

主題 排列前端
姓名
你的電郵地址
現在心情 自定心情圖片網址 *心情圖片預覽表
留言密碼 (刪除或修改留言使用)
內容 (歡笑) (微笑) (大哭) (表情4) (大笑) (表情6) (表情7) (好!) (拍掌) (沉思) (表情11) (表情12) (表情13) (表情14) (表情15) (表情16) (表情17) (表情18) (表情19) (表情20) (表情21) (表情22) (表情23) (表情24) (表情25) (表情26) (表情27) (表情28) (表情29) (表情30) (表情31) (表情32) (表情33) (表情34) (表情35) (表情36) (表情37) (表情38) (表情39) (表情40) (表情41) (表情42) (喜悅) (滿意) (忍笑) (狂笑) (冷酷) (淺笑) (迷茫) (憂愁) (自傲) (驚訝) (大喊) (哭泣) (憤怒) (困惑) (蠱惑) (閉嘴)

Cookie 保存

- 阿立粵曲天地 -
聲明
阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。