投稿一覽 > 討論內容
粵曲欣賞後感受
日期:2008/03/25 14:31
留言者:粵曲愛好者

本人於3月20日在高山劇場欣賞由兆藝軒主辦之粵曲晚會,當晚的音樂不錯,因為用了十多個音樂師父,可惜演唱者不能配合,水準未達,令人失望,很多觀眾很早便離場了,看來粵曲並不是隨便可以演出的,努力努力. (表情36) (困惑)

修正或封鎖

Page: [1] [2] [3] [4] [5] < 回上一頁

Re: 粵曲欣賞後感受 ( No.29 )
日期:2010/05/06 11:49
留言者:chuchai

唔好意思,用錯左公仔添!!! (表情33)

修正或刪除

Re: 粵曲欣賞後感受 ( No.30 )
日期:2010/05/19 12:48
留言者:Coco

昨晚睇咗高山譚兆威師父場show,一般料子,江漢明及最後一隻歌,兩隻歌唱者都幾出色,各方面都唔錯,其他就平庸得很,尤其有兩位唱口就差極了,先講第四隻歌的平喉,根本他連聲,氣,力,藝都未有,只是男人一個,聽得令人悶透,好像大家都在等時間過去,第七隻歌的子喉,直情令人不安,子喉聲的分貝快爆咪了,尾音像要飛上雲霄,控制不了似的,譚師父應該有教她發聲投巧,怎會是這樣的?

修正或刪除

Re: 粵曲欣賞後感受 ( No.31 )
日期:2010/05/19 14:42
留言者:忠仔

一場show,有位男唱口已是很不錯,唱得差d,都係男人唱男人既情歌,唔係女人扮男人唱情歌!!!! 算喇,張就下喇!!!!!
子喉------你係咪講緊唱第六首曲那位子喉,唔係第七首呀?她的高音真的令人吃驚,她的柏檔本應唱得不算好,但經她一比,大家還是接受唱平喉那位的平凡,不出眾.

修正或刪除

Re: 粵曲欣賞後感受 ( No.32 )
日期:2010/05/20 13:52
留言者:

你估真係唔使食飯咩,唔夠水準唔俾出SHOW,哂氣,講下你又信!收左,錢先講,下次講多次先算囉!

修正或刪除

Re: 粵曲欣賞後感受 ( No.33 )
日期:2010/05/22 12:59
留言者:Coco

唱歌要俾錢,你地自己咁心的,攪show要搵錢,搵出show錢,搵操曲錢,搵私鐘錢,條數都幾和味架,講聲望,現實d喇,都係錢好d,唱得唔好,師父可以話係佢自己失準,資質差,掌握唔倒佢過的料.

修正或刪除

Re: 粵曲欣賞後感受 ( No.34 )
日期:2010/05/27 15:20
留言者:路過的人

一句講哂,師父就要搵銀,最緊要你比得起. 唱歌就:我有我享受,理得你感受. (表情36)

修正或刪除

Re: 粵曲欣賞後感受 ( No.35 )
日期:2010/05/27 21:53
留言者:chuchai

一場show總包含有出色的及稍差的,何必放大那些小瑕疵,請大家:存好心,講好話!
若攪show不能搵錢,重有人去做咩,坊間的演唱會又何來現在這樣蓬勃?長者,街坊都可以有免費娛樂,幾好!!!

修正或刪除

Re: 粵曲欣賞後感受 ( No.36 )
日期:2010/05/28 04:03
留言者:peter

存好心,講好話? NO WAY!
但不應罵唱口; 應該罵師父 教出如此學生 還出來開show收錢.

修正或刪除

Re: 粵曲欣賞後感受 ( No.37 )
日期:2010/05/28 10:24
留言者:路過的人

咁做乜又話呢個師父有咩聲望,d學生又話有咩高水準,講好話喎,咪只係識得飄飄然,唔識進步!! (表情42)

修正或刪除

Re: 粵曲欣賞後感受 ( No.38 )
日期:2010/05/31 14:23
留言者:忠仔

出嚟行,預咗還,為咗食,話都值.
"蓬勃" 應解釋為-----質與量皆優.
想把粵曲推廣或推倒?
請諸位師父深思!!

修正或刪除

Re: 粵曲欣賞後感受 ( No.39 )
日期:2010/05/31 16:57
留言者:長者甲

我係一個長者,我想話比 chuchai 聽,坊間的演唱會實在太多,水準參差,好多時入到去都唔聽得,
這樣的免費娛樂其實好難頂,唔係你肯比錢唱,就當係比享受人地至得喎.

修正或刪除

Re: 粵曲欣賞後感受 ( No.40 )
日期:2010/06/04 14:52
留言者:諸事丁

你們都是一枝半解,看完show就算啦!老師好唔好,學生自己知,網上討論是好的。但語無論,就太差啦!這樣說就正明你們唔認識這位老師為人單看表面!哈哈哈!真無意思。我是那位老師就不會有反應,清者自清。學生有表演慾是左不了,咪等他上台取經驗,如做得不好,給人批平下都好,關個老師咩事,係咁話個老師唔好給他演出,又不是個老師做攪手,真是不明D人咁多野講!

修正或刪除

Page: [1] [2] [3] [4] [5] < 回上一頁

主題 排列前端
姓名
你的電郵地址
現在心情 自定心情圖片網址 *心情圖片預覽表
留言密碼 (刪除或修改留言使用)
內容 (歡笑) (微笑) (大哭) (表情4) (大笑) (表情6) (表情7) (好!) (拍掌) (沉思) (表情11) (表情12) (表情13) (表情14) (表情15) (表情16) (表情17) (表情18) (表情19) (表情20) (表情21) (表情22) (表情23) (表情24) (表情25) (表情26) (表情27) (表情28) (表情29) (表情30) (表情31) (表情32) (表情33) (表情34) (表情35) (表情36) (表情37) (表情38) (表情39) (表情40) (表情41) (表情42) (喜悅) (滿意) (忍笑) (狂笑) (冷酷) (淺笑) (迷茫) (憂愁) (自傲) (驚訝) (大喊) (哭泣) (憤怒) (困惑) (蠱惑) (閉嘴)

Cookie 保存

- 阿立粵曲天地 -
聲明
阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。