投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
請想問想子喉的師姐
日期:2006/10/22 18:02
留言者:flora

我唱開子喉的, 都算有子喉聲的, 有幾年了 拍子沒太大問題, 但唔知點解成日都開唔到聲, 如果一開唔到聲把聲就好弱好細聲而且好沙, 但一開到聲時, 都叫做ok, 可以聽得下. 我有時見到d師姐無時無刻都可以keep到把聲咁開真係好唔明, 其實洗唔洗日日keep住嗌聲呢 ? 你地有咩方法可以快速開聲. ps : 我唔係初學完全未開聲的. 我係今日可以唱得好清, 但過幾日就完全唱唔出聲, 真係唔知點解呀 (大哭)

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

Re: 請想問想子喉的師姐 ( No.25 )
日期:2006/11/01 23:57
留言者:HeHe

重有重有,唔好而衣哦哦煲电話粥。 (表情36) (大笑)

Re: 請想問想子喉的師姐 ( No.26 )
日期:2006/11/02 06:40
留言者:細豬

(歡笑) Try staying away from 有 MSG 的食物! (表情7)

Re: 請想問想子喉的師姐 ( No.27 )
日期:2006/11/04 11:42
留言者:不明

什麼是MSG食物哩? (表情6)

Re: 請想問想子喉的師姐 ( No.28 )
日期:2006/11/04 11:58
留言者:田心
網頁:http://www.perreng.com

MSG = 味精 (表情36)

Re: 請想問想子喉的師姐 ( No.29 )
日期:2007/05/09 12:16
留言者:YY

請問唱子喉是否要收窄喉嚨黎唱的呢? (沉思)不收窄喉嚨聲音唔夠高啊...

Re: 請想問想子喉的師姐 ( No.30 )
日期:2007/05/11 02:15
留言者:KATIE

我可以介紹一個聲樂老師比你呀..李園老師!
佢而家都0係演藝既中國戲曲課程度教既..
佢主要係幫人開聲..同埋教你用邊度發聲..
邊個位發出黎既聲會係最好咁..都幾好架!

Re: 請想問想子喉的師姐 ( No.31 )
日期:2007/05/11 09:19
留言者:Hannah

Katie,

我曾上網瀏覽過演藝的課程,你所提及的中國戲曲課程是二年制的文憑課程。自問年紀不輕,而且唱粵曲只為自娛,並未有想過要兼學粵劇的「做、唸、打」功夫。

所以,請問你所提及的李園先生會否私人開班,地點及收費若何?請指教。

Re: 請想問想子喉的師姐 ( No.32 )
日期:2007/05/11 19:04
留言者:KATIE

李園老師是位女聲樂老師來的
她有私人教授學生
上課地點會在她的家
收費大約是500元一堂..好像是一個鐘
據知她的學生也不少呀!我也是她的學生..佢教得唔錯架!^^

Re: 請想問想子喉的師姐 ( No.33 )
日期:2007/05/21 11:55

如何聯絡她呢?

Re: 請想問想子喉的師姐 ( No.34 )
日期:2007/05/21 16:45
留言者:elizatsui
電郵:elizatsui2006@gmail.com

點解你唔試吓找劉艷華老師學吓嘢呢!她懂粵曲理論、自小受正統訓練、又懂得如何因材施教、本身又出粵曲集、又撰曲、又出獨唱及合唱的帶及碟,學費又唔貴,老師人又好、又肯教嘢,教少少己受用無窮了。想知劉老師開班情形,請問朝雲姐姐了。
朝雲姐姐又煩你了! (大笑) (大笑)
(好!) (好!) (好!) (好!) (好!) (好!) (好!) (好!) (好!) (好!) (好!) (好!)

Re: 請想問想子喉的師姐 ( No.35 )
日期:2007/05/21 18:08

朝雲姐姐係到嗎?

Re: 請想問想子喉的師姐 ( No.36 )
日期:2007/05/22 22:32
留言者:
電郵:canopera.lover5@gmail.com

flora 曲友:

多謝垂詢!

以下是 劉艷華老師 公開收生之組別:-

(甲) 星期五班,分三班:-

A班 (入門班) 下午 1:30-2:30
B班 (進階班) 下午 3:00-5:00
C班 (研習班) 晚上 7:00-9:00

香港筲箕灣東大街 122號東泰大廈 4字樓B ( 筲箕灣站出口)
查詢電話: 9073 7744 (何太)

(乙) 香港童軍總會貝登堡聯誼會粵曲組

隔月、逢星期四 晚上 7:30-9:30
上課地點:九龍柯士甸道八號八樓

查詢電話: 2957 6322

(喜悅) (喜悅) (喜悅)

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。