投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
近日有無好聽既粵曲演唱會?
日期:2007/09/09 02:57
留言者:金金

(沉思)最近有好多業餘既演唱會唔知各位有乜好介紹呢?..因為唔想浪費太多時間係D唔好聽既演唱會度..
希望各位介紹一下

Page: [1] [2] [3] [4] < 回上一頁

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.1 )
日期:2007/09/13 23:54
留言者:ooooo

哈,最近有人說p會唱歌的人碰命出碟和演出,會唱歌的人又已經p唱了。

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.2 )
日期:2007/09/14 04:21

呢D叫做有錢駛得鬼推磨,粵曲演唱會質素咁參差,就是有些唱得吳多好,又肯駛錢的,有人就會話:你唱得好
好哇,吳唱就浪費哦!無聲無氣就叫有味道,有D有聲就吳(口岩)音,吳(口岩)板,有D無良老師開SHOW搵錢
都吳理D學生係吳係見得人,推出去出醜!D人都吳知駛錢重要比人背後笑!
尤其只得一邊聽得,重辛苦,我寧願聽平均D,好過一邊好好,一邊好難聽,而且亦難為我地D知音人,
想聽隻好歌都咁難!唉!雖然有D係吳駛錢,但要時間嘛!我寧可比錢聽D有水準,年紀大,時日無多!

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.3 )
日期:2007/09/18 00:21
留言者:Kelvin

哈哈,就是收了錢,怕你駡得更凶哩... :-)

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.4 )
日期:2007/09/18 09:28
留言者:路人

特此敬告
任何派飛業餘粵曲演唱會,千祈咪去,以免對粵劇粵曲失去信心,從此痛恨粵劇.
各位,請行動起來,爭住去排隊攞晒d免費飛,然後燒晒佢,等冇人去聽,杜絕呢d唔知衰唱者以後繼續派飛行為,拯救粵劇粵曲.
打倒垃圾業餘唱家!!!
杜絕唔知醜唱者!!!
必勝利!!!!!!

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.5 )
日期:2007/09/22 19:25
留言者:DENNISKONG

(大哭)

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.6 )
日期:2007/09/18 21:02
留言者:小影迷

9月二十五日,中秋節晚沙田大會堂,第六首浙子戲———三夕恩仇廿載情由高文謙演出,此人相當有水準,扮相俊俏,唱功一流,年青有為,定必成大器,看過必讚不絕口,亦是免費派飛的!金金,000000,kelvin,路人,denniskong希望你們可不要再帶有色眼鏡去看演出者,我相信你們是不識唱粵曲的,否則不會妄下判斷。況且,唱粵曲並不是一朝一夕便可以唱得好,演出者亦下了許多功夫的!如有你們多些支持和鼓勵,我們的國粹才可發楊光大,繼續延續下去的!

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.7 )
日期:2007/09/19 05:00

小影迷,多謝介紹,我並非是針對或挑剔,大部份唱者,我都不識,我識者都是剛剛學.有些未夠四個月,竟然老師話可以演出,結果如何,心裡有數,我只是有感而發.年紀大,時日無多,我只喜歡聽歌,不識唱歌,想聽D好歌,不再浪費時間,所以請教,請教而以,可能以前聽慣唱歌壇,同今時的很不同,想不到有這麼多有心人回應,交流.好呀.待會和朋友聯絡,如有票,一定洗耳恭聽.多謝

(微笑) (微笑) (微笑) (微笑) (微笑) (微笑) (微笑)

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.8 )
日期:2007/09/19 14:16
留言者:丫頭

路人兄:你可能未曾欣賞過業餘而有水準的演出,真是可惜,我看過不少;也許是我的水平不及你,不過你的comment是否過於偏激,挫折了一愛唱和聽粵曲的朋友呢?!

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.9 )
日期:2007/09/19 14:53
留言者:路人

確有一d業餘唱者有一d水平,但係有d師傅級都係得一d水平,都唔知佢點教.
第二業餘唱者一係賣風情以為識表演,一係似碌木,最慘係等影相.
第三業餘唱者一定係有d得得地,相當多係唔得.
第四業餘唱者唱得好d都係印模式,冇個人風格.
第五業餘唱者係全世界最多是非gan是非圈,令人好討厭.
第六業餘唱者稍為好d就以為自己係天王巨星,
第七業餘唱者係粵劇粵曲末落註蟲,令人以為粵劇粵曲就係咁,
第八係一d公開場合,果d業餘唱者以為只有佢地先至係粵劇正宗同救世者.
總之頂佢唔順.

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.10 )
日期:2007/09/19 15:16
留言者:丫頭

路人兄的(一)至(八)我都贊同,確有如此這般一干人等存在,而且佔大多數!不過我仍然喜歡欣賞演唱會,因為我是一個學曲者,也很喜歡唱歌(包括folks and hit songs)。在觀賞過程中,可以學習的多的是:e.g.化說B造型、服裝、唱腔、唱情.......等等。我有一位朋友說過,如果看一個演唱會,可以學到一個字的靚腔,已是值得;取人之長,以他人之短為戒也。又有些唱者是真的不斷進步,值得我們鼓勵他們演出的哩!

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.11 )
日期:2007/09/19 21:56
留言者:

丫頭

講得啱!講得好!

“取人之長,以他人之短為戒也。又有些唱者是真的不斷進步,值得我們鼓勵他們演出的哩!”

小妹愛引《老子》:善人 不善人之師,不善人 善人之資

小妹聽曲,先感其誠,次觀其勤,再賞其藝,

即使是天皇大老倌,若然是不投入、不認真的,是自己不尊重自己之餘,唱來 又如何能有味 值得欣賞?

(喜悅) (喜悅) (喜悅)

Page: [1] [2] [3] [4] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。