投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
近日有無好聽既粵曲演唱會?
日期:2007/09/09 02:57
留言者:金金

(沉思)最近有好多業餘既演唱會唔知各位有乜好介紹呢?..因為唔想浪費太多時間係D唔好聽既演唱會度..
希望各位介紹一下

Page: [1] [2] [3] [4] < 回上一頁

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.12 )
日期:2007/09/20 23:38
留言者:Kelvin

好同意丫頭和雲的說法,丫頭已說得好,雲的引述更佳.

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.13 )
日期:2007/09/21 01:43
留言者:小人物

各朋友
每逢多人聚集的地方就會內藏不同的意見和觀點與角度 "若要人似我 徐非兩個我" 看你以寬鬆角度還是緊繃角度睇事物

告訴你一件事 小人物 自小喜歡看粵劇 長大後喜歡唱粵曲 特別喜歡聽別人唱 因為喜歡留意每個人的著力和重點在那裡 那管好與壞 唱得好的朋友我想偷師 唱不好的朋友 我都想知道他為何會這樣的原因
有天有朋友帶我到一個局當聽眾 踏進裹面 聽見曲友們在嘻嘻哈哈地談笑風生 就是朋友介紹認識 都只用眼描一下便繼續說笑 我便坐在一旁靜靜聽朋友唱 那些曲友好奇地問我 你朋友咁嫩口有什麼好聽 過來吹吹水吃點西餅好過 我笑笑拒絕
完局後朋友的拍檔不停讚許我好人 而曲友卻告訴我朋友說我很寸
(沉思)也許這就是一睇兩面
以上小人物沒有暗示什麼 只是把經驗與朋友分享而矣

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.14 )
日期:2007/09/21 12:59
留言者:2007.tsui
電郵:2007.tsui@gmail.com

呢個世界有人喜歡埋堆,有人不喜歡埋堆,各色其色,唔想埋堆,因為知道是非多,有些會因為經濟問題,唔想搞咁多嘢!埋堆就因為怕孤單,希望多些人陪消磨時間。
無可厚非,有些真是唱了十多年,不求進步,只求出SHOW 的虛榮心態,因為平常己青春有限,唯獨在台上依然覺得自己還漂亮光彩,唱起來依然走板走腔,佢地完全覺無問題,而師傅們為求夠數出show,不斷讚賞話你唱得咁靚唔出SHOW呢就真浪費了,於唱口就覺得只自己天下無敵,有D唱口居然話我唔聽唱家老官架,我自己唱自己嘢架咋,殊不知虐待觀眾,有時你地看看,如果某人上台唱歌,根著好多人藉故入厠所就知啦,有D業餘老官一上台,側邊的觀眾就挺直腰骨周圍叫人唔好嘈,就一定知道此人功力非凡,我現在作為觀眾,都有人話我好寸,無他因為我不想浪費時間,人地俾票我,我會睇吓邊個老官邊個唱家才會去囉,唔啱口既!就話唔去囉,有時朋友都冇面俾,因為根本就知道該次表演的情況,故此無論我玩同聽都是孤家寡人較多,難得現在都有一兩個知心朋友,現在就有共同話題了。
記得有位仁姐跟師傅回大陸出SHOW,每名聽眾派五元,當然有人去聽啦,此仁姐亦很寸地講,我喜歡上台,我係俾錢架,你地可以來聽我亦可以不來架,於是香港漸漸亦少有師傅找她出SHOW了,她亦只有推話同學們擦師傅鞋才會有機會出show,殊不知她SHOW 是出醜呢!
另一位仁兄在高山出Show,要出好似四支曲,完場走剩七個人,佢都要慶功,可以証明世間竟有如此的事呢!
我個人認為,我只有做一個精明聽眾,揀SHOW睇囉,當我拿著一張票,值得看咪去囉!
(表情37) (表情37) (表情37)

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.15 )
日期:2007/09/21 13:14
留言者:老三
電郵:tamcomhk@yahoo.com.hk

哈哈哈...........,真唔真呀?完場得番七個觀眾?親友都唔止卦? (大笑) (大笑) (大笑)

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.16 )
日期:2007/09/21 13:20
留言者:金金

答2007tsui (拍掌) (拍掌) (拍掌)完全講中心裡話.吾係有錢大哂,浪費時間,虐待人囉.特別聲明,認真者除外.

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.17 )
日期:2007/09/21 17:10
留言者:2007.tsui
電郵:2007.tsui@gmail.com

真珠都有咁真,前幾年我係初哥膽粗粗跟人話上廣州出HOW,此君霸了四支曲唱,太太在旁為他打點一切,的確好好,但係因為我唱尾曲慢慢都唔遲啦,出去走走,嘩!d阿伯走出來XX聲,話又係個肥佬,都離譜口既!唱幾支曲,冇一支曲得,咁都話演出,XXXXXXXX,我嗱嗱走開。真陰功,伯佢累街坊呢!
又有一次師姐叫我派飛,好啦派啦,派俾老人家,老人家第一句就話:吓!又係呢條友呀!我唔去囉!我同師姐反映啦,師姐話喎:冇法啦,因為一叫他出SHOW他一定冇問題,不用左找人右找人,怕麻煩。但係知唔知,有呢種人同台出show ,係會影低整個演出呢!永遠上不到大枱呢。
唱歌自娛一定冇問題,最緊要開心呢,但有時都要有自知之明,太差,就不要出醜了。
其實現在好多業餘唱家都不斷努力力求進步,看他們演出,真係好讚歎他們的用聲、行腔、用氣啦功力,真使自己得益不少。願共同愛好粵曲藝術者共同努力,齊齊共勉之!

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.18 )
日期:2007/09/21 23:14
留言者:小人物

小人物是個普通又沒錢的發燒友 年輕時跟本只有少數人喜歡粵曲時 都已經扯衫尾地跟長輩去私局聽唱曲 後因要搵食沒接觸 直至近期 看見這網才多說兩句 (沉思)

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.19 )
日期:2007/09/22 19:24
留言者:denniskong

小影迷兄:無錯小弟是不識唱粵曲的。

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.20 )
日期:2007/09/22 10:23
留言者:canna
電郵:canna20088@yahoo.com.hk
網頁:http://canna2088@yahoo.com.hk

2007 tsui

深有同感!
不能虐待觀眾!
將自己的快樂,建設在他人痛苦上,不要說浪費了時間多少,而是在虐待這字體上.
你的誠意有多少!觀眾心靈感應到,
我們不是要浪費時間看你花費了多小金錢!

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.21 )
日期:2007/09/22 19:27
留言者:denniskong

(沉思)

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.22 )
日期:2007/09/22 14:55
留言者:路人

我願意俾多d愛心俾老,我明天就買一批錄音帶去送俾老人院,或者捐錢俾人買俾佢,但係唔要d老人家受到呢d出醜曲友虐待,將自己gan快樂建築在人地d痛苦之上,唔該denniskong唔好話造福老人.
頂唔順你

(表情12) (表情12)

Re: 近日有無好聽既粵曲演唱會? ( No.23 )
日期:2007/09/30 16:04
留言者:bobo

(表情36) (表情36) (表情36)

2007 tsui:
身同感受.所以我好少聽演唱會的.9月24日.我師姐在文化中心
演出折子戲.係弟五首.我真係頂唔順.如果唔要聽我師姐演出.一
早就走咗啦.都要起馬啱板啱音.那裡是文化中心.好貴架.真係有
就得咩.唉.無計. (困惑) (困惑) (困惑) bobo

Page: [1] [2] [3] [4] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。