投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
戲曲表演 - apa 課程
日期:2007/07/16 17:06
留言者:戲曲迷

我想學吓戲曲表演技術
做手和唱功等
知唔知 演藝課程好唔好?

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.13 )
日期:2007/07/18 04:53
留言者:QQ

演科老師老鄭唔係教唔郁, 佢私底下話出去同我地排戲, 另外收錢, 係APA就鄭Q師, 許老未死, 就次次都係Q埋對手企一邊, 有時覺得悶就教O下人O羅!

系統? 系統係乜東東, 許老在生都係鍾意教乜就乜, 我地都未算, 睇O下日校班後生仔女, 想學戲搵食, 都係博張沙紙搵第二份工, 真係要入行, 都係夠資格做下欄, 有乜用?

但係場地就闊落, 如果唔使爭O既話, 最憎舞蹈學院D污糟辣撻學生, 成日周圍瞓, 大陸學生都算好, D泰仔, 賓佬, 畢漏冬拉一大堆, 都唔知點解香港政府俾埋咁多獎學金俾呢D無謂人O黎香港學跳舞.

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.14 )
日期:2007/07/18 10:13
留言者:qq

唔。。 (沉思)。。又撞..重名號,不過我是"小草" qq, 而且我多用Ni 個 做 撈謞 → or

(大笑) (大笑) (大笑) (大笑) (大笑) (大笑)

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.15 )
日期:2007/07/18 11:47
留言者:戲曲迷

戲曲迷

學院課程都會噤!
點樣培養人材呢 ?
實在另人失望!
管理層知道嗎 ?

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.16 )
日期:2007/07/18 15:51
留言者:路人

鄭老師亦有用心教學生的一面。現在有好多人都是在校教授不收錢,出外排戲就另計o架啦,這叫私鐘o麻!根本唔出奇!

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.17 )
日期:2007/07/18 15:59

咁你梗係冇試過係學院演出劇目都要私鐘排呢!
佢同我地講收錢時都幾爽, 咁我點解要俾? 而且堂上Q埋對手, 教就唔使排私鐘la.

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.18 )
日期:2007/07/19 00:00
留言者:路人

我們唔明問她她都有示範啊!

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.19 )
日期:2007/07/19 00:31
留言者:ling

呢個世界點會有免費餐呢? 老師們教歌教戲主要也為糊口, 學生談理想講興趣也要有資源 - 錢. 老師們一般都五六十歲, 他們以前習戲時也許無受過系統教育, 教學很隨意隨心, 無系統都是很正常.

演藝也只是一牟利機構吧! 習西方舞比東方舞有前途嗎? 也不見得. 有那個演藝出來的學生是影帝影后??

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.20 )
日期:2007/07/19 01:16
留言者:普通人

黃秋生

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.21 )
日期:2007/07/19 01:20
留言者:ling

還有?

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.22 )
日期:2007/07/19 01:46

影帝一個還不夠,如果人人都係皇帝,像我這樣的平凡人就反而珍貴了.

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.23 )
日期:2007/07/19 08:48

黃秋生是亞視訓練班, 做咗電影[滑稽時代]男主角後一段時間,先至到APA進修.就等如鄭詠梅,洪海等等, 都係APA演藝畢業, 但代表APA戲曲訓練水平O羊?

其實我唔想講APA好不好, 到底係果度留咗一段日子, 不過有少少怨氣, 因為其實都好講埋堆, 同埋APA最大問題係間學院, 我唔知點解佢地有時D高層內部問題會落到O黎我地果度, 好似用房, 我都偷偷上過五樓, 已經舖曬地毯, 唔使好似下面要自己舖, 地毯你知唔知幾重? 好似做咕喱. 有時又話我地著高靴唔得, 踩花地板, 咁點解唔俾我地上五樓上課? 總之好多唔明.

鄭老你問佢, 佢一定答你, 示範都冇問題, 但係鍾意Q埋對手, 而家許老唔係度, 佢都辛苦咗一輪, 但係明眼人睇到佢係搵食, 冇乜心機教, 有時問佢著乜野衫, 佢都唔係好清楚, 但係佢以前係做戲, 都唔知佢係真唔知定假唔知, 不過, 佢私家堂就幾用心機教, 呢樣野我就知道.
(表情6) (表情4)

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.24 )
日期:2007/07/19 09:18

咁又唔算,咁又唔算.睇怕七百萬人之中都冇mud香港人了,因為幾乎全部都來自內地.

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。