投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
點解無人肯聽真話
日期:2007/07/06 16:29
留言者:好奇人

各位網友,你是否正在粵曲及粵劇,小弟發現很多學生及學員不是真的想追求有其中學問及知識,遇到真心老師或同學講出其真正問題時,有些人就很表面地裝出很樂意接受態度,又有些人就即時把面沉表露不悅之色,甚至即時於同學面前質疑老師一片真心之提點,在坐網友可是這類人,如是,可否講出你/妳之學習心態,好讓大家網友了解了解,又或者當作給一些有心老師一點忠告或提議,藝海學壇弄至如斯田地,學生不滿老師,一些老師又因現實問題,迫不得以向一些學生就範,反向學生逢迎,究竟為何冇人肯聽真心話?老師之錯?學生之錯?還是此高尚文化下之下衍生出來之低文化現象,何解?何解? (表情6) (表情6)

Page: [1] [2] [3] [4] < 回上一頁

Re: 點解無人肯聽真話 ( No.16 )
日期:2007/07/08 16:24
留言者:好奇人

各位回應嘅朋友:

淨係見到咁少人回應,就知道情況有幾嚴重啦,情況都唔會點改善嫁嘑﹗不過幸好仍有少許有心人,各位有心之導師們,不要氣餒,再接再厲,好嘢留番益俾D有心嘅學生啦,既然佢地鍾意聽假話咁咪由得佢,反正學唔倒好嘢始終都係佢地,等佢地自命不凡,俾佢地自已識聽嘢嘅朋友親戚,喺後面笑佢地囉﹗ (大笑) (表情12)

Re: 點解無人肯聽真話 ( No.17 )
日期:2007/07/09 09:17
留言者:外星人

外星人手記之一
學戲講用心, 百中無一得, 就係d唔得, 周圍搵人乜, 仲扮晒貞德, 雖然師奶多,
並非最唔得, 唔得係用心, 攻訐扮委屈, 若果話粵劇, 唔得就唔得, 何必要拉實,
但係我覺得, 粵劇仲幾得, 總之唔會散, 睇下d新人.

外星人演唱會之三
第一首 患咗愁恨愆(曲寄幻覺離恨天)
第二首 無澄澄保佢有排癲(曲寄無情情寶劍有情天)
第三首 豬麥回頭之哭死(曲寄朱弁回朝之哭主)

演唱會內容係學戲學唱歌聽真話就會忽然患咗愁恨病有排牽蝦同惹到是非無數搞到滔天罪愆
跟住無澄澄保住興趣, 磚鹽, 總之搞到有排癲
到小豬麥回頭再看, 已哭死都未返得轉頭

Re: 點解無人肯聽真話 ( No.18 )
日期:2007/07/15 02:45
留言者:言逆耳

現今的曲藝社﹐確實存在各位所述的問題﹐本人都經歷過﹐很多次想退出這個圈子﹐因為這個圈子好像是為有錢人而設的﹐只要你有錢﹐肯撐局﹐肯唱﹐老師或社主便會對你另眼相看﹐久而久之﹐形成這些人有一股勢力﹐這股勢力是可以控制老師或社主的決定。最明顯就是在有演出的時候。往往弄成矛盾重重﹐紛爭四起﹐臺前做戲﹐臺後吵架的局面。假如﹐你只有滿腔熱情(曲藝)﹐而沒有滿袋銀兩的話﹐都很難有立足之地。這可能是本人的一些負面的經歷﹐亦不等如所有的老師和社主是這樣。我很希望能遇上一些正面的老師和社主啦。
(拍掌) (拍掌) (好!) (好!)

Re: 點解無人肯聽真話 ( No.19 )
日期:2007/07/15 09:16
留言者:傻傻瓜

言逆耳.
好開心你講中我心底話,所以我一走了知,不在回頭,覺得曲社和老師基功班,和主辦機構都是一樣,見錢就四萬口,不顧其他人感受唉........ (大哭) (大哭) (大哭)

Re: 點解無人肯聽真話 ( No.20 )
日期:2007/07/15 18:27
留言者:蕃薯

我都想講吓我既心聲.我都是社主,成立已十幾年,記得當初曾有一叔父同我講,如果你同邊個十寃九仇,你叫佢攪會啦,好朋友都會變寃家,唉!
見不少人生百態,有d懶有$巴巴閉,有d唱得吓睇唔起d師妹仔,有d自己唱唔掂,賴音樂又有,爭唱先後又有,都化囖,
我冇乜點委曲求全,因此我臭脾氣。

Re: 點解無人肯聽真話 ( No.21 )
日期:2007/07/16 02:14

傻傻瓜
我都是開始淡出這個圈子﹐但如果遇到一些正面的老師和社主﹐我是會回頭的。因為我對曲藝有興趣﹐我不想放棄以前所花的努力和時間。試想O下﹐如過我們用研究曲藝時間去讀書﹐狀元都中了幾個回來啦﹐ (大笑) (大笑) (大笑) (大笑)﹐花了這麼多時間﹐我不願意放棄呀。我都希望你不要放棄曲藝的興趣呀。 (好!) (好!)

Re: 點解無人肯聽真話 ( No.22 )
日期:2007/07/16 02:34

蕃薯社主﹐
很欣賞你的‘臭脾氣’。因為你的‘臭脾氣’﹐相信可以照顧其他階層的曲友﹐使到曲藝得以發揚和普及化。 (好!) (好!) (好!) (好!) (拍掌) (拍掌) (拍掌)

Re: 點解無人肯聽真話 ( No.23 )
日期:2007/07/16 07:02
留言者:傻傻瓜

言逆耳.
你講得對,我花了五年時間努力,我會努力再去找尋曲藝社,斷續我的興趣.謝謝你.
傻傻瓜 (表情37)

Re: 點解無人肯聽真話 ( No.24 )
日期:2007/07/16 18:42
留言者:kwanman

我都箅好彩 學曲二年多只操曲一次 老師都沒有對我沒有仔甚樣

Re: 點解無人肯聽真話 ( No.25 )
日期:2007/07/16 19:11
留言者:bobo
電郵:bobo213213@gmail.com

(沉思) (微笑) (微笑) (微笑)言遂耳:
唉.真話的人係唔鍾意聽架.彼貓我.等我地慢慢講啦.
bobo

Re: 點解無人肯聽真話 ( No.26 )
日期:2007/07/16 19:46
留言者:口水

蕃薯社主﹐

你同我個朋友一樣,都係社主,都係臭脾氣。

佢係為興趣,有時忍左樂師好耐,卒之都要不點名的鬧鬼佢地(講笑式),話佢地玩得唔啱。
因為好多樂師係搵食(在唱曲的朋友袋中搵食),理鬼個個唱成點(愈是常客,愈讚你唱得好),理鬼個個拍和成點,多數唔做功課,唔買原唱不特止,唱友畀埋曲詞、聲帶都唔做功課。一d係冇天份,一d冇後天,一d係以為,一間咁玩,間間咁玩,於是,錯的玩法好似傳染病咁傳晒出去。死啦,辛苦咗畀好多錢養佢地嘅唱口。

唔係話一定要學原唱,不過個個學歌都係模仿原唱者(包括腔口、感情,節奏等等),你叫佢地點唱呢?不如唱K!又平又正,次次一樣,你唔識唱都帶番你轉頭。

如果樂師再係咁落去,遲早唱局會好難搵食,個個都唱到冇錢。

Re: 點解無人肯聽真話 ( No.27 )
日期:2007/07/16 22:08
留言者:蕃薯

言逆耳曲友:
我只是社仔,做到發揚與普及化,我未有咁既能力,所為人微言輕,我只好按本子辦事.

口水曲友:
而家d新曲,真係唔講得笑,d樂師唔做功課真係死硬,最起碼要知個 ”度”.我記得以前曾有一個玩阮既師傅揚言,唱口唱到佢玩到,我即刻擺支獨唱上去,唱完後比返餅帶佢聽,仲問佢玩到幾多成.其實唔係我串,我只係禁唔到自己d脾氣.不過d師傅都知我d臭當嘢,   哈哈.....

正...蕃薯

Page: [1] [2] [3] [4] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。