投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
評吓全港十八區粵曲大賽公平嗎?
日期:2007/06/23 15:00
留言者:Irene

有無人參加了十八區粵曲大賽呀?有無人去觀看過?選拔賽選完未呀?

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] < 回上一頁

Re: 評吓全港十八區粵曲大賽公平嗎? ( No.16 )
日期:2007/08/08 01:08
留言者:寶兒

(微笑) (微笑) (微笑)

決賽會在新光戲院.講真其實師父級.係唔應該參加的.
彼的業餘參加係公道的.講公平.便會有公平中不公平
如果真係唱得好.點都唔會叮出黎.如果抱住參加而參加
又盡左力.就不必介意得失呢.以平常心參加.會好開心架.
寶兒

Re: 評鴷港十八區粵曲大賽公平嗎? ( No.17 )
日期:2007/08/08 18:54
留言者:endy

我有去睇深水鶞漱魌玊r!!我仲記得果日好激烈呀!
有多好人都唱得好好呀,我稔有d應該係成日唱架~
睇得出果d人好熟練,但係有都有d出奇,
有2個男人我覺得佢地唱得真係好好,
但三甲不入,我覺得好可惜囉,
在場聽到有幾個識得第一名的人講,
第一果個唔係話成日唱,唱左好耐果d人,
好似仲要係主辦團體果邊的人,
但係果個女人右真係唱得幾好聽wor...
有冇造馬就真係唔係好知啦,
但我覺得唔多唔少都有ge...

Re: 評吓全港十八區粵曲大賽公平嗎? ( No.18 )
日期:2007/08/08 20:56
留言者:麥友成
電郵:raymak9195@hotmail.com

常常聽聞粵曲比賽有不公平的評判,不管是全港十八區,或其他公開比賽都同樣如是,若這都真的是事實,也真的是無可奈何,只好嘆一句,是人格問題吧!評判們自己問心吧!

Re: 評吓全港十八區粵曲大賽公平嗎? ( No.19 )
日期:2007/08/08 21:34
留言者:阿暉

深水埗區當日我都有在場聽, 冠軍位子喉係主辦單位朗暉 d 人黎架, 佢仲幫小朋友化裝添呀, endy 講個 2位男平應該係唱尾 3 同尾 2 個 2 位了, 尾 3 個位把聲好靚, 可惜揀錯歌, 高音位好牽強, 尾 2個位選段小曲位多, 梆簧位佔少, 未能充份表現, 都好可惜, 第 3名甩曲再唱都入三甲其怪, 比賽中如有撞有甩已不合格, 無奈仲入埋三甲.

Re: 評吓全港十八區粵曲大賽公平嗎? ( No.20 )
日期:2007/08/08 21:57
留言者:蕃薯

我想O決賽, 知唔知那裹有入場了卷, 日期?

我估選曲都好重要, 如果揀支較藝術嘅歌比賽, 個頭架同掌板平時少玩或未玩過, 一碟齋咁, 會唔會影响個參賽者表現,我個friend就係咁! 佢揀支獨唱, 又係三甲不入, 咁啱嗰日係父親節, 我冇去打氣

Re: 評吓全港十八區粵曲大賽公平嗎? ( No.21 )
日期:2007/08/08 22:35
留言者:阿暉

揀歌係好大影響, 好似葵青區咁, 八成是悲歌, 突然有首輕快歌, 為之一振, 就算唱者露字不清, 都可得第 2名, 原因就係咁淺, 有時評判門聽歌評歌水平都好難理解.

8月15日高山54強, 之後 18強在文化要買飛入場, 8強在新光無線電台直播.

Re: 評吓全港十八區粵曲大賽公平嗎? ( No.22 )
日期:2007/08/09 00:17

多年前在觀塘區, 曾親聞一唱者揚言 "如果我去參賽, 必入三甲, 事關評判當中有兩個都是我師父, 一個是開山, 另一是教我做戲的, "

參加任何比賽 , 當然會盡力啦, 我相信每一參賽者都想得獎, 係正常的, 亦係應有的体育精神, 好似奧運咁, 如果真係輸比嗰d实力派, 當然心服口服啦, 但如果輸比嗰d...........

Re: 評吓全港十八區粵曲大賽公平嗎? ( No.23 )
日期:2007/08/10 01:45
留言者:萍兒

粵曲是一門博大的藝術,從俗語叫《牛奶嘴》開始,直到能有資格成家成師,當中的道路極為漫長。就算是唱得稍像樣的一樣不容易。,除了努力,天賦是重要的一環。聲底、拍子、音準、也是憑天賜,如何比賽﹖

Re: 評吓全港十八區粵曲大賽公平嗎? ( No.24 )
日期:2007/08/14 15:54
留言者:花花

你理得佢有冇做馬,d人話去唱俾一百蚊,有大師傅伴奏已經值la.
做馬都唔出奇,個個區主持都唔同,點會有人冇私心,唔公平係世情,唱粵曲係娛情,唔使咁緊張.
講開又講,d評判有好多唔專業,唔通大學教授就會評曲,區議員一定識粵曲,連主辦者都係議員,就知道呢d帶有政治宣傳同搵資源活動,何必認真.
你睇粵港澳項目,都係一家人玩晒,唔好講個花旦長平公主,個文武生都夠騎呢,好似係人人都知係內定,都冇乜人參加,呢d就正中下懷,重臨時無端端踢咗班參加者出局,話唔收細路,但係報名表又寫明可以,咁你話呢d係唔係青[春]個精[蠢],咁仲問乜野公平唔公平.
都咪話我唔精,我就唔參加比賽,有錢去深圳唱歌,人人當我係大歌星!
(歡笑) (歡笑) (歡笑) (歡笑) (歡笑)

Re: 評吓全港十八區粵曲大賽公平嗎? ( No.25 )
日期:2007/08/16 00:47
留言者:大歌星

唱歌就係大歌星,
俾錢就係大魔星,
比賽就係大蘿星,
激氣就係大谷星.
(表情4) (表情4) (表情4)

Re: 評吓全港十八區粵曲大賽公平嗎? ( No.26 )
日期:2007/08/16 01:18
留言者:萍兒

蕃薯:決賽地點不清楚,但準決賽在文化中心音樂廳,日期是八月二十八日。相信是一個值得欣賞的節目,如果對這個比賽任何有疑惑,何不親自一看?總好過道聽途說嘛。

Re: 評吓全港十八區粵曲大賽公平嗎? ( No.27 )
日期:2007/08/16 03:10

萍n: 收到

Page: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。