投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
789的CO探討上一層
日期:2007/06/10 20:35
留言者:做人難

789君博學多才,能冩。有矢放的,言中有物。登陸立村才数曰,行文已半萬。字字真言。可惜文章散处不同主題,實令老身疲於追讀。故突越狙代庖,持老賣老。私自替789君設立此專栏,收集789君的散文於一处。希望789君繼續揮笔,"金猴奮起千鈞捧" 令吾等牛奶咀茅塞頓開。 (好!)

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

Re: 789的CO探討上一層 ( No.9 )
日期:2007/06/11 00:41
留言者:路人

789:其實因為做嘢做到掹,八和主事人又俾人借啲二窒出劇本慢,其實呢啲係佢唔知,邊佪編劇出劇本唔慢,連杜sir都係咁,你敢唔敢鬧人丫,唐滌生都時不時要寫到演出前至派曲

拜託! 人家寫給的是專業演員,有很好的演出經驗和功底! 請問八和的學生,有幾多個敢講自己係專業演員? 心照不宣!!
看來是八和主事人把自己跟杜sir和唐滌生劃上了等號!!!

p.s '做人難'是否就是'789',化名在這兒自我吹噓??

Re: 789的CO探討上一層 ( No.10 )
日期:2007/06/11 00:53
留言者:789

789絕對唔係做人難,佢都摸唔清佢想點,所以唔好估.

789同八和主事人慣咗認叻,你鍾意話佢等同又得,話佢等差又得,或者佢以為佢叻過杜國威同唐滌生都唔定,事實定想象你都無法知道,因為佢未死,唔鍾意一嘢打死佢就唔使講囉,因為蓋棺至可以定論.

你話佢認叻,唔該睇吓其他與佢無關啲欄目,啲人一係互相吹捧,一係互相切磋到死為止,有料與冇料共冶一爐,我玩咗幾日都清楚啦,正所謂〔千格不留名〕,又何必呢!
反而學吓人地華山論劍,網上論曲,有真知灼見,就灼吓人地,當打邊爐,大言不慚,就大吓人地得啖笑,你估八和主事人好鍾意講咁多咩,佢同789都係貪玩,其實呢度同八和好多學生,都除時大過佢地啦.
講吓曲式問題好唔好,順吓佢地啲發表欲,又唔會搞到劍拔弩張,豈不甚佳? (表情12) (表情36) (表情37)
仲有挖鼻屎瞓覺同埋搞嘢係佢地專長,比呢啲都得.

Re: 789的CO探討上一層 ( No.11 )
日期:2007/06/11 00:59

789:講吓曲式問題好唔好,順吓佢地啲發表欲,又唔會搞到劍拔弩張,豈不甚佳?

呢句最啱聽!! 789終於開竅咯!!

Re: 789的CO探討上一層 ( No.12 )
日期:2007/06/11 01:02

咁就你講先啦路人.

Re: 789的CO探討上一層 ( No.13 )
日期:2007/06/11 01:10

好抱歉, 我對粵曲的認識, 可謂不及皮毛, 無資格與789閣下比拼!!

我只是同意閣下對留言區的取態而已!

Re: 789的CO探討上一層 ( No.14 )
日期:2007/06/11 01:19
留言者:苦學生

我話789才是有力人事,佢在綱上專揭人私事,連什麽[陳手滛]卻也寫得出來(NO.140段的留言)眞是有辱斯文,卻设有被删徐?

Re: 789的CO探討上一層 ( No.15 )
日期:2007/06/11 01:28

哎! 苦學生, 妳又夠唔啱咯, 連789係有力人事, 妳都將佢揭出來, 佢都話佢唔係八和主事人咯, 連'做人難'的留言中都曾經稱789做AU小姐,之後都立即改翻!

有好多野, 係心照不宣嘅! 唔係就無咁好玩啦!! (大笑) (大笑) (大笑)

Re: 789的CO探討上一層 ( No.16 )
日期:2007/06/11 01:48

而家其實唔得閒,但係好想講,好似唱半拍咁,
而家啲人成日以為啲師教半拍,將啲工尺叮板寫實晒就係好,佢地完全唔知啲佬倌一定唔俾人地喺啲板腔度寫叮板同工尺,見到就鬧死,但係而家啲新晉佬倌同埋一啲拗唔過人地或者音樂師傅先至會咁做,其實梁漢威點解啲佬倌唔認同,呢一點都係原因,佢認為將一切安排妥貼係好,呢個係佢作為導演同音樂設計既創作,但係傳統佬倌唔鍾意,認為限制咗演出,但係而家啲佬倌最驚其實係驚臨場失手,因為要記晒啲譜咪話唔大鑊.
但係我想講既唔係佬倌,而係牛奶咀唱者,佢地見到師傅寫到咁明確,又細心教導,都好心服口服,但係唔知係餵緊毒藥俾佢地食.
教半拍最出名兩個師傅,其實都同八和有關係,都係八和教過,第一個有筆記派,但係而家佢收到好貴,喺近住演藝嗰度開班,就係因為啲人覺得佢教得細致,特別受歡迎,另一個梗係留喺演藝,而家又係名師.
但係我覺得都係啲牛奶咀抵死,因為佢地好鍾意人地細心教同關心,唔知道啲老叔父或者有料啲音樂師傅成人噴人,噴人都係呢個圈既習慣.
好似有一個牛奶咀係一個生仔滿月宴會中,猛鬧劉建榮,話佢唔係真咁培訓新人,你都唔知,見到啲蠢人,係人都想打佢兩巴,尤其是學極都唔識,同埋啲大師傅仲要講身份,你俾一千蚊個鐘又點,佢地都有藝術家脾氣.所以呢個牛奶咀猛咁讚另一個地位差九皮既師傅,我諗人地搵食,梗係順你意啦.
講返嗰兩個教半拍既,一個收千五蚊粒鐘,一個收五百蚊粒鐘,佢地都唔知道,我叫過佢地做伴奏演出,都係有限公司,講呢句一定又俾人插我,其實係論曲,因為佢地都係玩慣唱局,我試過講過玩唱局啲師傅唔及玩做戲嗰啲,俾人窒到一舊舊,但係偏偏最收得錢既都係唱局師傅,因為唱歌啲人有錢使,好似五百蚊粒鐘嗰個,當年好想做香港青年粵劇團頭架,講到出晒口,但係佢以為喺沙田收西樂八千蚊係好合理,但係我覺得俾五千蚊都嫌多,應該倒返轉頭收,喺演藝演出,佢問宋向民,話餅錄音帶唔係咁打鑼鼓,就俾宋向民窒佢,而家係做戲,唔係唱局,呢啲就係唱局師傅唔及演戲師傅.
其實伴奏演戲既師傅一定唔叫你唱半拍,就係班人以為半拍先至寫得清楚,唔知到板腔時值,其實由唱者控制,並注入感情,所以心板極為緊要,老叔父江牛話齋,打鑼鼓要俾譜,睇住個譜冇晒心板,一定要記,唔俾譜.
唱半拍會引起一個嚴重後果,就係彈功板,八和好多舊生都有呢個弊病,就係多得呢位老師,而家啲人仲話演藝唱科教得好啲,唔知入門容易提昇困難.
第二,寫實啲譜又冇咩問題?
點解啲唱家把聲咁靚,點都唱唔羸做戲嗰班,就係唱慣譜囉,但係你冇譜,深圳啲曲社又唔得,香港啲樂社又唔得.
唱譜其實係唱走晒啲創意,所以有佬倌唔鍾意梁漢威,就係因為變咗係梁漢威啲創意,不過話分兩頭,梁漢威啲創意又好過好多佬倌,如果佢覺得嗰個佬倌係有自己一套,佢又唔會特登寫啲音樂俾佢.
我指唱譜其實係指梆黃要有譜既問題,亦都唔係指唱譜練習嗰啲.
成日話粵曲唔使學,就係咁越學越衰,學到返唔到轉頭.
而家仲衰就係有啲唱局師傅要扮嚴,令到啲人食毒藥都食到入肉啲,冇得救,
因為慣咗跟譜唱,就好似翻版CD,越唱越得個売,冇感情,又冇得臨場發揮.
你估人地彈鋼琴攞冠軍,個個彈個支,但係處理感情先至係攞分要素,如果真係一成不變,就不如聽帶,聽原唱者啲創意好過.
所以,好似〔鹿鼎記〕韋小寶都知唔擦鞋有真料,牛奶咀應該睇吓啲老師有脾氣係唔係藝術家脾氣,當然要分開扮嚴厲啲師傅同真係叻既師,其實,而家最好把頭架既師傅係劉建榮,牛奶咀買櫝還珠仲牙斬斬,係唔係抵佢越唱越衰.

Re: 789的CO探討上一層 ( No.17 )
日期:2007/06/11 01:51
留言者:苦學生

多謝提點!咁以後叫的綱友唔好再問誰是誰了無意思. (好!)

Re: 789的CO探討上一層 ( No.18 )
日期:2007/06/11 07:06

好憎陳xx,話呢句點都認.
其實你地都係講是非之人,唔好扮洁D
咁既留言,你我在道德沒有高低,所以我不怕.
只想發牙痕,所以想講曲,唔好講是非.
講唱局師傅係現象,不要說是誰人.
梁漢威實為省港澳粵劇第一人,佢比阮兆輝叻,係因為佢係通才,但係每一個人既觀點,可能係另一個人既損害,這也是人人常說是非之意.
八和主事人若無才,便不會招惹是非,當明之!加上佢把口又真係唔收,佢自己都好苦惱,大抵壓力太大,所以成日都想噴鴾H,有時又因為不合理現象.
點解齯H俾鷟做傻仔仲要咁,灡v傅個個講包裝,睇都睇到厭. (表情12) (表情12) (表情12)

Re: 789的CO探討上一層 ( No.19 )
日期:2007/06/12 17:09
留言者:做人難

"789絕對唔係做人難"
Bingo

"再討論八和演藝是非,即別有目的,非有的放矢,雖然盡皆真話,請刪有關文字."
haha 做人難從沒有在呢欄內再加討論,可來別有目的?

做人難開此欄的目的就是:
"...收集789君的散文於一处。希望789君繼續揮笔,"金猴奮起千鈞捧" 令吾等牛奶咀茅塞頓開。"

收集別人的散文於一处並註明出處( References ),並冇不妥吧? (沉思)

Re: 789的CO探討上一層 ( No.20 )
日期:2007/06/23 21:37
留言者:788

很欣賞 "板腔,由唱者控制, 並注入感情"的說法。
任白咁受歡迎,都係感情豐富,同意嗎?

有一次,我用金嗓子M60單聲道直駁CD聽"帝女花"(3萬幾銀音響)
仙姐切切之情,任姐無奈、焦慮。簡直聽出耳油。

各位愛唱粵曲人士,想唱好粵曲,唔該買套好啲嘅音響,嗒真啲曲味,唱嘢就自然有感情,
有感情就有生命,就唱得靓,就得人讚,

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。