投稿一覽 > 討論內容
唔啱key,點算好?
日期:2011/02/23 22:31
留言者:初哥

小弟有一問題請教各位前輩。小弟因功力不足,當唱一些高key的曲時,就很吃力,而且有些地方去不到音。我是用卡拉OK伴奏的,有時就出古惑,較低啲個key,就舒服好多,但就俾師兄、師姐鬧。但我諗下,《游龍戲鳳》的兩個板本,任劍輝的和羅家寶的,我都試唱過。唱任劍輝的板本我唔係好掂,但唱羅家寶的板本,就舒服好多,又冇乜去唔到音。我諗應該係任劍輝個key啱女平喉多啲,而羅家寶個key啱男平喉多啲0卦。咁降低啲個key嚟唱又有乜問題呢?小弟是誠心請教,望得各前輩指點一二,先行謝過!

修正或封鎖

Page: [1] [2] < 回上一頁

Re: 唔啱key,點算好? ( No.3 )
日期:2011/02/24 09:35
留言者:煩夫俗子

任白唱o既係c sharp,羅家寶唱o既係c調.c sharp比c調高,所以羅家寶版本唱起來舒服d.

修正或刪除

Re: 唔啱key,點算好? ( No.4 )
日期:2011/02/24 22:11

多謝蕃薯、老三、煩夫俗子三位建設性嘅提點。老三說得對,我唔係功力不足,而係未有功力,初哥吖嘛!建議我找較好的老師去學習唱曲的基本功-----發聲與用氣。不過我住喺澳洲嗰個市就淨係聽過有兩位教唱粵曲嘅老師,佢地徒弟嘅演出我都睇過唔少。有啲唱得好好,但係亦有啲好似我咁,唱到高音嗰陣就去唔到音,有時把聲仲沙啞埋。所以我都唔知好唔好去報名學唱。 (表情25)

修正或刪除

Re: 唔啱key,點算好? ( No.5 )
日期:2011/02/25 10:13
留言者:Ah Paul

1.多唱
2.提氣 (呼吸)
3.假聲

或可對高子有幫助

修正或刪除

Re: 唔啱key,點算好? ( No.6 )
日期:2011/02/25 16:51
留言者:四姑娘

初哥:

你在那個地區?

修正或刪除

Re: 唔啱key,點算好? ( No.7 )
日期:2011/02/25 20:35
留言者:sam

sort out whether you are '走音' or you cannot sing that high or that low

Learnign and practising can expand your vocal range.
If your problem is '走音' then forget it. FInd another hobby.

修正或刪除

Re: 唔啱key,點算好? ( No.8 )
日期:2011/02/26 00:45

多謝 Ah Paul 及 sam 的寶貴意見。

Sam:
我係 cannot sing that high or that low. 其實最初我以為呢樣嘢就叫做走音。但一些前輩話我唔係走音,而係去唔到音。佢地話我拍子、音準都還可以,但把聲就未開,這大概就是老三說的發聲與用氣以及你所說的 expand my vocal range 了。睇怕都係冇得偷懶,要認真下苦功了。

四姑娘:
Sorry, 唔方便講,驚秋後算賬。

修正或刪除

Re: 唔啱key,點算好? ( No.9 )
日期:2011/02/26 15:36

so is either sydney or melbourne???

修正或刪除

Re: 唔啱key,點算好? ( No.10 )
日期:2011/02/26 16:44

Sam:

I'm sorry. I really can't tell. 驚「揪後算數」! (表情19) (表情33)

修正或刪除

Re: 唔啱key,點算好? ( No.11 )
日期:2011/02/26 17:30

oh. believe me. I do understand!!!

修正或刪除

Re: 唔啱key,點算好? ( No.12 )
日期:2011/03/15 20:48
留言者:路過

咪唔好唱攞慳返的錢做善事

修正或刪除

Re: 唔啱key,點算好? ( No.13 )
日期:2011/03/16 08:40
留言者:james

到曲社唱歌时,可以要求唱C调。可以找宛绍辉(不会写)的歌,他也
唱得比较低音。但有味道。认真高的地方,唱低八度。不停的练习,一定
有进步。 (表情37) (表情37) (表情37)

修正或刪除

Re: 唔啱key,點算好? ( No.14 )
日期:2011/03/19 02:45
留言者:fl

個人覺得唱任白K較低個key冇問題(karaoke 機起碼要按兩吓),如煩夫俗子指出,任白根本不是唱C key,尤其舊唱片轉數根本不能保證。
C+key不是人人都唱得,唔較就攞苦來辛,不要忘記唱live時99.9%都不會是C+。

修正或刪除

Page: [1] [2] < 回上一頁

主題 排列前端
姓名
你的電郵地址
現在心情 自定心情圖片網址 *心情圖片預覽表
留言密碼 (刪除或修改留言使用)
內容 (歡笑) (微笑) (大哭) (表情4) (大笑) (表情6) (表情7) (好!) (拍掌) (沉思) (表情11) (表情12) (表情13) (表情14) (表情15) (表情16) (表情17) (表情18) (表情19) (表情20) (表情21) (表情22) (表情23) (表情24) (表情25) (表情26) (表情27) (表情28) (表情29) (表情30) (表情31) (表情32) (表情33) (表情34) (表情35) (表情36) (表情37) (表情38) (表情39) (表情40) (表情41) (表情42) (喜悅) (滿意) (忍笑) (狂笑) (冷酷) (淺笑) (迷茫) (憂愁) (自傲) (驚訝) (大喊) (哭泣) (憤怒) (困惑) (蠱惑) (閉嘴)

Cookie 保存

- 阿立粵曲天地 -
聲明
阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。