投稿一覽 > 討論內容
正式拜師
日期:2011/02/06 17:42
留言者:一心

跟老師學唱粵曲五年,我想正式拜師,
(老師為人低調)
請問 ,一般拜師儀式 是如何.

修正或封鎖

Page: [1] [2] < 回上一頁

Re: 正式拜師 ( No.10 )
日期:2011/02/13 09:37
留言者:老三

一位與我甚熟而有一定成就的老倌(已過身),不但【生養死葬】其師父,連師父的兒子,師父兒子的家庭都照顧埋。師父的兒子犯法坐了幾年牢,这位"徒弟"前前後後一概照顧到尾。 (好!) (好!) (好!)

"至重要係緣份同感情唧. 講心喇!"------又想師父傾囊相授------好難喇!呢個世界,利益怎可一面倒呢?學生與徒弟,名稱都不同啦! (表情34)

修正或刪除

Re: 正式拜師 ( No.11 )
日期:2011/02/13 11:06
留言者:四姑娘

老三兄說得對。但要看看拜師那位的能力。

很久以前的有錢人請戲子回家演出,尤其小姐、太太就不出門,,看到台上的公子,心懸意馬,拜師學藝。拜師禮之隆重令師父門喜悅。學藝其間更招呼週到。其實學不學到,不重要,消磨日子而已。

真正想學藝來求生的,苦澀自已知。做一個隨身待婢,自已要從旁偷,智者得、笨者,好自為之,可能只是師傅的一個終生待婢。

現代玩票式的學藝,當然是要有錢財能力,君不見金鋪的窗框內已陳列了金碗、筷子等拜師禮儀用品,即是有市場,所謂師傅有面,徒弟出錢,誠心誠意!還要有同道見証,筵酒設席不在話下,但求大家都開心。

修正或刪除

Re: 正式拜師 ( No.12 )
日期:2011/02/13 14:06
留言者:kc
電郵:enkcwong2003@yahoo.com.hk

(表情7) (表情7) (表情7)近年香港興起, 改佐老師名中一字的, 算不算是入室弟子?
有劍字派, 雪字派, 千字派, 蕊字派, 再近d有戈字派, 丹字派, 一看就是老師是誰!
新的師徒關係, 似乎在轉变中!

修正或刪除

Re: 正式拜師 ( No.13 )
日期:2011/02/15 11:24
留言者:elizatsui
電郵:elizatsui2008@gmail.com

我剩係知道老師好師傅好都係要食飯0既!冇錢 (沉思) (沉思) (沉思)就萬萬不能囉!唱0左咁多年歌仔!見得多囉!以前有個師傅話﹝呀!你咁聰明咁乖!你擺十位酒我收你做徒弟啦!我即時回答就係話:你擺廿位我都唔肯認你做我師傅噃!又有一次同個帥傅同帥姐妹係茶樓飲茶!又係話你咁乖咁聰明之類0既說話要收我做徒弟喎,只係隨意斟茶大家飲啫又話呢杯茶算己收我做徒弟喎!咁都得!我都係即時話係「唉吔吔徒弟」咋啩!哈!哈!哈!﹞﹝好奇怪噃!到我真係肯認的師傅佢居然話唔肯認我喎!因為佢話佢只可以教我聽歌!無嘢教喎!佢對我好好架!當正我係佢個女咁!有困難會幫我!我好專重佢兩夫婦架!以家己80多歲囉!少出來囉!﹞
我曾經見過深圳有位過氣二三流所謂老倌啦,現在在屯門教曲,好鍾意收學生,friend少少就話最徒弟架啦!佢有鋪引啩!跟著就會話收你做徒弟,不過又會話「師傅有難弟子伏其勞」喎!師傅要用錢弟子就要幫架啦!咁又想問吓啦:弟子有難又如何呢!咁會唔會食自己架呢!咁又話拜師情同父子母女0既? (表情27) (表情27) (表情27)
我又曾經見過有人跪地拜師反面成仇,居然登報紙要脫師徒關係!
我又曾經見過跪地拜師搞到同師傅關係唔----- (表情19) (表情19) (表情19)
以前社會因為家窮將子弟出賣或想學一技旁身就話拜師啫!好似做工人咁斟茶遞水、洗衫煑飯等等都只係想有一門技能第日搵食啫!如今社會應該唔駛啦啩! (表情36) (表情36)
不過好可能你係例外啩! (表情33)咁祝你好運啦! (表情34) (表情35)

修正或刪除

Re: 正式拜師 ( No.14 )
日期:2011/02/16 11:00

Eliza 姐:同感!有個鼻子向天的 "老"師,身邊有班似烏蠅澇屎的學生日夜巡回陪著,但無一被收為徒弟,想收那位又唔肯正式拜師,後來還反哂面添。其他為求做到徒弟,各位出盡百寶,為博一笑,爭取絲毫的垂青,打報告,做事非,什麼辦法都出盡,最可恥那老師受落,跟本已是攪分化的源頭,明顯示出你無錢,無財就無機。好笑是此君的藝術,三不像!服未?

修正或刪除

Re: 正式拜師 ( No.15 )
日期:2011/02/16 12:58
留言者:無奇不有

如果正式拜咗師, 斟咗茶, 擺咗酒, 仲要時不時伴食伴玩伴旅行(梗係要出埋師父果份啦), 但返學都仲係要交學費, 又點計呢? 係徒弟定係學生呢? (表情27)

修正或刪除

Re: 正式拜師 ( No.16 )
日期:2011/02/16 17:42

是老師金, 學生(表情23) (表情23)

修正或刪除

Re: 正式拜師 ( No.17 )
日期:2011/03/11 20:53
留言者:粵曲常客

正式拜師首先要找一個識音樂又唱得好的老師現今的老師識少少又話做老師自己都未唱得好甚樣教學生指示幫學生開演唱會抓錢粵曲是一種很有學問的藝術

修正或刪除

Re: 正式拜師 ( No.18 )
日期:2011/03/14 10:33
留言者:elizatsui
電郵:elizatsui2008@gmail.com

我十多年前在老人中心工作!有位老師傅彈阮教歌,仲係卜竹師傅添!佢叫我跟佢三個月包我可以接局搵食,可以賺多d錢喎!點知平時好似好好地,好似有料子,又好有禮貌咁!但我因為集中幾個老人中心搞活動,嘩!巴幣利害囉!點個徒弟好似隻狗咁!仲話耿係啦!佢係我徒弟噃!仲想點我地d姑娘添﹝你地唔好行開呀!我地去食飯!我地d樂器唔好俾人搞呀!個電結他己經絶0左種架啦!﹞咪搞!我又唔會靠佢搵食!真係啋佢都儍儍地!
另外十多年前有個大陸什麽國家一級花旦落嚟香港想收學生!嘩!做徒弟隨傳隨到!佢出show你有車就要免費幫佢搬運做埋衣箱!招呼得唔妥當!仲要俾鬧同睇面口喎!因為你佢徒弟嗎!
我自問冇錢冇條件!!) (表情36)剩係知道唱歌多少靠天份同埋努力口既!俾你唔掂口既!老師係神仙都死啦!幾十萬人唱粵曲,唱得好都係一小撮啫!花多d時間唱好支歌仔仲好啦!
(好!) (好!) (好!) (表情35)

修正或刪除

Re: 正式拜師 ( No.19 )
日期:2011/03/14 20:53
留言者:粵曲常客

你可以去演藝學院問有無招生我見很多後生音樂師父都在演藝學院出來這裹教音樂拍和的師父有部份很有職業道德有部份就哈哈哈

修正或刪除

Re: 正式拜師 ( No.20 )
日期:2011/03/27 15:49
留言者:係咁

演藝係教學中心, 有錢就有得學, 唔係拜師, 千祈唔好好似前面嗰位老人中心姑娘咁, 如果拜師, 演藝D老師一樣點到你暈, 不過話又講返轉頭, 學乜嘢, 做徒弟都係咁, 就算洗頭舖D學師仔, 都係俾師傅點到暈, 但係佢地係搵食, 你想拜師即係想搵食, 難係老人中心果個師傅話, 包佢三個月可以出局, 即係可以搵錢, 咁人地點到佢暈, 又點怪得人丫! (表情42)

修正或刪除

Re: 正式拜師 ( No.21 )
日期:2011/03/27 15:50
留言者:係咁

演藝係教學中心, 有錢就有得學, 唔係拜師, 千祈唔好好似前面嗰位老人中心姑娘咁, 如果拜師, 演藝D老師一樣點到你暈, 不過話又講返轉頭, 學乜嘢, 做徒弟都係咁, 就算洗頭舖D學師仔, 都係俾師傅點到暈, 但係佢地係搵食, 你想拜師即係想搵食, 難怪老人中心果個師傅話, 包佢三個月可以出局, 即係可以搵錢, 咁人地點到佢暈, 又點怪得人丫! (表情42)

修正或刪除

Page: [1] [2] < 回上一頁

主題 排列前端
姓名
你的電郵地址
現在心情 自定心情圖片網址 *心情圖片預覽表
留言密碼 (刪除或修改留言使用)
內容 (歡笑) (微笑) (大哭) (表情4) (大笑) (表情6) (表情7) (好!) (拍掌) (沉思) (表情11) (表情12) (表情13) (表情14) (表情15) (表情16) (表情17) (表情18) (表情19) (表情20) (表情21) (表情22) (表情23) (表情24) (表情25) (表情26) (表情27) (表情28) (表情29) (表情30) (表情31) (表情32) (表情33) (表情34) (表情35) (表情36) (表情37) (表情38) (表情39) (表情40) (表情41) (表情42) (喜悅) (滿意) (忍笑) (狂笑) (冷酷) (淺笑) (迷茫) (憂愁) (自傲) (驚訝) (大喊) (哭泣) (憤怒) (困惑) (蠱惑) (閉嘴)

Cookie 保存

- 阿立粵曲天地 -
聲明
阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。