投稿一覽 > 討論內容
諧趣粵曲
日期:2010/03/05 11:30
留言者:QIANG

諧趣粵曲?有一次聽黃小姐唱過[對花鞋],笑到肚痛.
係咁係即是一樣呢.有無人知.

修正或封鎖

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

Re: 諧趣粵曲 ( No.19 )
日期:2010/03/11 21:31
留言者:詩馨

所以以後就叫做棟篤唱, 千祈唔好話係粵曲就得嘞, 唔該, 拜託.......... (表情14) (表情14) (表情14)

修正或刪除

Re: 諧趣粵曲 ( No.20 )
日期:2010/03/11 22:36
留言者:映儀

應該係幼稚嘅支持幼稚嘅,成熟嘅支持成熟嘅! (表情34) (表情34)

修正或刪除

Re: 諧趣粵曲 ( No.21 )
日期:2010/03/12 11:25
留言者:60後之女

映儀姐(我相信你是女人),
其實:5對2? 如何得答案?你能代表誰?而我又能代表誰呢?
我對黃小姐之演出,亦只作對佢之新穎演繹可接受,(在我此等60後而言)此乃好正常之發表,也沒有太主觀之言論,
再者:如小寶,ling ling也有作出2面之睇法,絕不是用針對性之評論.
唉!如每事能"放下"針對看,或許能看到意想不到之事物,及較客觀之事情.
****希望此平台不會用作駡戰台就好了!!!!

修正或刪除

Re: 諧趣粵曲 ( No.22 )
日期:2010/03/13 04:14
留言者:小寶

改變呢D野, 其實唔係個個都能夠即時接受. 粵曲係一樣好傳統既野, 要一個人改變對粵曲既觀點, 真係唔容易. 就好似我地好多傳統中國人都接受唔到同性戀者/同性結婚.

P.S. 我絕對無歧視同性戀者, 我一早接受左佢地, 但係係傳統既中國入面, 仲有一條好長好長既路去令到中國人對同性戀者作出認同, 如有得罪, 請板主刪除呢段留言. (微笑)

修正或刪除

Re: 諧趣粵曲 ( No.23 )
日期:2010/03/31 11:45

昨晚去"沙大"欣賞 黃碧琪 及她學生 周雯娟 之"諧趣粵曲"演唱會,不得不讚她倆之即時反應,爆肚等,簡直是天才,
亦能帶動起現場之開心氣氛!昨晚沒有到場欣賞的,實是一損失!
ps.至於大家討論之是是否傳統曲等問題...其實看表演是要看得開心,投入,使已值回票價,何需要談論得太嚴肅呢!
以上乃小妹愚見!失覺晒!

修正或刪除

Re: 諧趣粵曲 ( No.24 )
日期:2010/03/31 13:03
留言者:QIANG

昨晚,在沙田大會堂,嘻哈絕倒﹗輕輕鬆鬆的一晚。
粵曲粵曲真的不一定要『哀怨緾綿,生離死別』﹗
(拍掌) (拍掌) (拍掌)

修正或刪除

Re: 諧趣粵曲 ( No.25 )
日期:2010/04/01 23:44
留言者:Vincent

入來看了幾帖, 想起數月前第一次看這個風格的演唱會,頭一支曲樓台會(良朋), 是全晚唯一一首拿曲譜的企唱, 個平喉全首曲像在讀書, 個子喉好些, 但時不時爆些所謂幽默, 記得其中一句大約是這樣 : "你早來三日, 我地仔都生埋啦!"

唉! (大哭)

修正或刪除

Re: 諧趣粵曲 ( No.26 )
日期:2010/04/01 23:32
留言者:詩韾

無問題啞!! 佢哋嗰啲係棟篤唱, 重加送美艶,諧趣,鬼馬,風騷,.......等等......
重有係不知所謂......總之又唔係唱粵曲 (拍掌) (拍掌) (拍掌) (好!) (好!) (好!) (表情11) (表情11) (表情11)

修正或刪除

Re: 諧趣粵曲 ( No.27 )
日期:2010/04/02 12:47
留言者:je

詩馨也好師姐也好.這個世界只要有你們存在.世界不亡.粵曲不亡.
所以粵劇曲藝.這樣興旺.咁多觀眾.天天全院滿座.真是全賴有你.
(表情23) (表情23) (表情23)
師兄師姐努力.加油.
粵劇曲藝界等緊你呀.
等緊你 (表情18) (表情18)打救 (表情24) (表情24)

修正或刪除

Re: 諧趣粵曲 ( No.28 )
日期:2010/04/02 17:36
留言者:路過客

我則認為粵人存在,粵曲不亡

因為自古以來粵人睇粵劇,潮人睇潮劇,京人睇京劇…… (大笑)

講到諧趣粵曲,我較愛聽鄧寄塵的 (歡笑)

修正或刪除

Re: 諧趣粵曲 ( No.29 )
日期:2010/04/16 12:59

黃小姐之演繹風流倜儻,林小姐年輕貌美,意態萬千
大家細心欣賞吓!
http://www.youtube.com/watch?v=J0i6ugIin-Y

修正或刪除

Re: 諧趣粵曲 ( No.30 )
日期:2010/04/16 13:20
留言者:je

睇咗啦﹗ (拍掌) (拍掌) (拍掌)
正﹗正﹗正﹗ (好!) (好!) (好!)

修正或刪除

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

主題 排列前端
姓名
你的電郵地址
現在心情 自定心情圖片網址 *心情圖片預覽表
留言密碼 (刪除或修改留言使用)
內容 (歡笑) (微笑) (大哭) (表情4) (大笑) (表情6) (表情7) (好!) (拍掌) (沉思) (表情11) (表情12) (表情13) (表情14) (表情15) (表情16) (表情17) (表情18) (表情19) (表情20) (表情21) (表情22) (表情23) (表情24) (表情25) (表情26) (表情27) (表情28) (表情29) (表情30) (表情31) (表情32) (表情33) (表情34) (表情35) (表情36) (表情37) (表情38) (表情39) (表情40) (表情41) (表情42) (喜悅) (滿意) (忍笑) (狂笑) (冷酷) (淺笑) (迷茫) (憂愁) (自傲) (驚訝) (大喊) (哭泣) (憤怒) (困惑) (蠱惑) (閉嘴)

Cookie 保存

- 阿立粵曲天地 -
聲明
阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。