投稿一覽 > 討論內容
全港18區粵曲精英大賽2009
日期:2009/12/03 13:29
留言者:老二

其實比賽都是一種推廣活動的方法,希望藉著比賽促進活動的進步及發展。粵曲比賽亦是,主辦機構希望透過比賽加強粵曲文化的推廣,透過參賽者之間的切磋交流,以增進粵曲愛好者的曲藝造詣,希望讓粵曲文化延續傳承。比賽結果只是一個過程,一定有人贏,有人輸,公平是否,真得很難定論,例如臨場表現,真得要講求天時地利人和,所以真得希望各位參賽者或者旁觀者都能夠將對比賽結果的執著,化成對粵曲文化的推動的執著,共同為粵曲文化的發揚光大,發光發亮,希望各位粵曲愛好者能夠深思, 或者粵曲文化真得休矣

修正或封鎖

Page: [1] [2] [3] [4] < 回上一頁

Re: 全港18區粵曲精英大賽2009 ( No.17 )
日期:2009/12/15 18:44
留言者:福佬

哎 何必呢!! 大家傾下計姐。

或許, 下次可做得乾淨點, 用唔同身份時另用地下鐵的電腦上網。

修正或刪除

Re: 全港18區粵曲精英大賽2009 ( No.19 )
日期:2009/12/15 20:09
留言者:老三

你上面#14講可以帮我提昇知名度,我洗唔洗比"利是"你架?

如果唔洗,就快手d啦,阿"出身於香港大學中文系"既過路人/盜名初哥。 (表情6)

修正或刪除

Re: 全港18區粵曲精英大賽2009 ( No.20 )
日期:2009/12/15 20:46
留言者:Frankie

真不明白您們怎麼會想到比賽有黑幕,有造馬,有內定賽果,我相信這只是一些不服輸的參賽者憑空想像出來的事而已,以下是我的親身經歷,可以說明粵曲比賽是沒有內定賽果的,我是一個年近七十的老頭子,最近參加了觀塘區的曲藝大賽2009,這個比賽我是第一次參加,所有參與這次比賽的台前幕後所有人,我一個也不認識,結果是我奪得了耆英組的冠軍,當晚的另一位參賽者是該晚的評判之一的葉慧芬小姐的高足,也只是得了第三名,如果說當晚的評判造馬把這個冠軍給了我,請問她(他)們可以在我身上得到甚麼好處呢?

Frankie

修正或刪除

Re: 全港18區粵曲精英大賽2009 ( No.21 )
日期:2009/12/15 22:52
留言者:粵劇愛好者

觀塘區的比賽是小型賽事,好多人都冇興趣參加的!又怎能和大型比賽相提並論呢? (大笑)! (大笑)!

修正或刪除

Re: 全港18區粵曲精英大賽2009 ( No.22 )
日期:2010/01/06 00:08
留言者:Q10媽媽

(表情7) 各位師兄、師姐,小師妹就覺得比賽是自我考驗同毛經驗分享,如果只是為獎牌而唱那麼便失去意義和樂趣了。 (表情22)

修正或刪除

Re: 全港18區粵曲精英大賽2009 ( No.23 )
日期:2010/02/11 07:01
留言者:小寶

可能有人會唔服輸而覺得做馬, 但係我想講做馬係存在的, 因為個人有咁既經驗 (我無唔服舒) 因為我有認識其中一個評判, 係佢事後同我媽咪講既. 話說比賽完左之後, 評判去開會計分, 當分數已經計好個時, 有個人走左入去個會議室通知佢地個分數應該點安排, 我就係咁樣由第二名變左第三名, 然而無得入決賽 (只有第一名同第二名先有得入決賽). 仲有同樣類似既經驗, 兩次做馬經驗令我都唔想再參加比賽, 因為覺得好無意思, 因為粵劇已經商業化左啦..... (本人的個人經歷 =])

修正或刪除

Re: 全港18區粵曲精英大賽2009 ( No.25 )
日期:2010/02/11 15:56

如果你要咁諗都無辨法, 但係我地一定唔會囉.... 對得住天地良心呀!
有咩唔敢做先? 有後台既人咩都咁做啦. 就算特首要改分, 佢都唔會自己做啦, 緊係搵人做啦.
我個次既比賽唔係小型比賽囉, 有利益既野, 有咩做唔出呀?

修正或刪除

Re: 全港18區粵曲精英大賽2009 ( No.26 )
日期:2010/02/11 22:24

雖然我不是參賽者,但也相信比賽有"造馬"這回事!這兩,三年實在聽得太多了,也在多本戲曲雜誌看到專業的傳媒朋友執筆談論過這個問題!
唉!只嘆一句無奈!

修正或刪除

Re: 全港18區粵曲精英大賽2009 ( No.28 )
日期:2010/02/12 08:21
留言者:Frankie

No.27 大寶言之有理!  (好!) (好!) (好!) 凡事都要講理由,試問那些評判冒著聲譽誠信受損之險而做馬,她/他們可以得到甚麼好處呢?值唔值得咁樣做呢? (沉思)

Frankie

修正或刪除

Re: 全港18區粵曲精英大賽2009 ( No.29 )
日期:2010/02/13 19:10

有時唔係評判想造馬, 評判們都用心去評分, 係大會有人要造馬, 對評判係無任何好處
點解大會有人想造馬, 咁就有好多原因啦
好似如果係香港電台同八和合辦, 香港電台權大過八和啦, 佢地想點就點
係香港, 有幾多個人理會粵劇呀? 佢只係當個比賽係一個電台節目, 做佢地想做既野
有利益既, 又點會理會評判既名聲

修正或刪除

Re: 全港18區粵曲精英大賽2009 ( No.31 )
日期:2010/02/14 18:45

我無怨天恨地, 只係想講你地太天真, 我亦唔係想講個個比賽都有造馬成份, 這也絕對是不可能的
再者, 到現在為止, 大家都係各執一詞, 你要選擇天真的承認比賽一點兒造馬成分都無既, 其實對大家無益亦無害
就當我作故仔黎呃大家又好, 有人唔想面對不公平既現實都好, 再爭辯落去真係好無謂
有眼有耳既, 就多退一步去睇去分析, 固執己見既都無人會怪你

修正或刪除

Re: 全港18區粵曲精英大賽2009 ( No.32 )
日期:2010/02/14 20:35

小寶:
我非常支持你的留言!
各執一詞,真係講多都無謂 (表情36)!

修正或刪除

Page: [1] [2] [3] [4] < 回上一頁

主題 排列前端
姓名
你的電郵地址
現在心情 自定心情圖片網址 *心情圖片預覽表
留言密碼 (刪除或修改留言使用)
內容 (歡笑) (微笑) (大哭) (表情4) (大笑) (表情6) (表情7) (好!) (拍掌) (沉思) (表情11) (表情12) (表情13) (表情14) (表情15) (表情16) (表情17) (表情18) (表情19) (表情20) (表情21) (表情22) (表情23) (表情24) (表情25) (表情26) (表情27) (表情28) (表情29) (表情30) (表情31) (表情32) (表情33) (表情34) (表情35) (表情36) (表情37) (表情38) (表情39) (表情40) (表情41) (表情42) (喜悅) (滿意) (忍笑) (狂笑) (冷酷) (淺笑) (迷茫) (憂愁) (自傲) (驚訝) (大喊) (哭泣) (憤怒) (困惑) (蠱惑) (閉嘴)

Cookie 保存

- 阿立粵曲天地 -
聲明
阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。