投稿一覽 > 討論內容
何萍唱子喉
日期:2007/04/04 00:08
留言者:朝雲

今晚有幸在香港大會堂現場欣賞 何萍小姐 子喉演唱《錦江詩侶》

(拍掌) (拍掌) (拍掌) (好!) (好!) (好!) (拍掌) (拍掌) (拍掌) (拍掌)

誰說唱平喉會唱壞子喉聲?!!

(喜悅) (喜悅) (喜悅)

修正或封鎖

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

Re: 何萍唱子喉 ( No.11 )
日期:2007/07/04 12:47
留言者:Jose

大家好, 兰子曲友提到蒋艳红前辈, 她的平、子、 大喉真的很值得欣赏! (拍掌) (拍掌) (拍掌)

大约十年前, 有幸听过她的演唱会, 当年的她应该年纪不轻了, 可仍是宝刀未老! 在电台广播也曾听过她早年的作品, 好像 ‘张巡杀妾饷三军' 和 ‘怒沉百宝箱', 不但三喉声线俱佳, 同时演译不同人物感情、 个性更是非常吸引!

你们也可分享一下唱平子喉的体验和心得呀!? 祝百尺竿头、 更进一步!

修正或刪除

Re: 何萍唱子喉 ( No.12 )
日期:2007/07/05 16:08
留言者:elizatsui
電郵:elizatsui2006@gmail.com

嘩!呢度好熱鬧噃,我又來八一八,我都玩過平子喉架,但係如果支曲唔熟呢,就連吞口水都冇時間,

哈哈!會好狼狽架!有冇人可以指教呢!謝! (表情11) (表情11)

修正或刪除

Re: 何萍唱子喉 ( No.13 )
日期:2007/07/05 17:05
留言者:几威
電郵:kewai8718@gmail.com

elizatsui (大笑)
妳可以用淨音樂先錄子喉,然後.................抖順條氣,用先前的子喉帶再錄平喉咪得囉 (表情12)

修正或刪除

Re: 何萍唱子喉 ( No.14 )
日期:2007/07/05 23:19
留言者:

眾位姐姐:
乜冇人勸戒您地唱子喉唔好唱平喉、會唱壞把聲o架!您地唔驚唱傷把靚靚子喉聲咩? (沉思) (沉思)

几威 仁兄:
分開兩次唱邊夠過癮呀?悶都悶死啦! (大笑) (大笑) (大笑)

修正或刪除

Re: 何萍唱子喉 ( No.15 )
日期:2007/07/06 10:35
留言者:elizatsui
電郵:elizatsui2006@gmail.com

識用聲就肯定不會,但一定要識用氣至得,咪好容易會聲沙架,夾硬來唱咪會唱壞聲囉,不過呢D嘢,第一要講阿媽俾你的聲好,第二都係要講功力既,現在我只知道練住把聲就會唔襟唱,放鬆放柔就會襟唱D,雲姐姐現在你只要繼續努力,定會有進步,祝百尺竿頭,更進一步!

(大笑) (大笑) (大笑) (大笑) (大笑) (大笑) (大笑) (大笑) (大笑) (大笑) (大笑) (大笑) (大笑) (大笑) (大笑) (大笑)

修正或刪除

Re: 何萍唱子喉 ( No.17 )
日期:2007/07/07 11:07

呵呵呵! 感謝蘭子姐姐提點! (表情11) (表情11) (表情11)

正正因為自知未唱得好才要更努力唱多d,請放心,小妹從沒妄想一唱就能唱得好! (大笑) (大笑) (大笑)

不過,假若下次有其他曲友將練習曲私底下與您分享,小妹愚見還是勿要公開評論為好! (表情11) (表情11) (表情11)

修正或刪除

Re: 何萍唱子喉 ( No.18 )
日期:2007/07/10 23:40

有曲友問:
「朝雲呀!你師傅有沒有說, 為甚麽比你唱平子呢?
一直我都聽D師傅語,不好两邊唱!
我一直也想两邊唱哂,因有些曲目喜歡,不想煩別人倍我練,有時自已喜歡的曲,別人未必喜歡呢?」

劉老師話不特止不會唔俾子喉學生唱平喉,重好鼓勵添!
以小妹為例,小妹子喉聲太幼太薄,所以要唱平喉求將聲線練厚d、磁性d;
另一方面要練氣度,平子喉唱埋要夠氣、練偷位抖氣,只唱一邊時更應應付裕如了;
還有就是平、子喉發聲位要練得熟,一接介口一開聲就攞到最自然的平、子喉發聲位,完全沒有時間空間讓騎呢學生造作一把自以為好靚的平喉聲、子喉聲出來。

劉老師也說過即使男平喉也可參考子喉獨唱曲的較密的行腔,因為能密者也能疏、能疏的未必能反過來能密。

(大笑) (大笑) (大笑)

修正或刪除

Re: 何萍唱子喉 ( No.19 )
日期:2007/07/11 00:26
留言者:蕃薯

要練聲,練氣 練唱功,咁點解唔唱獨唱,

修正或刪除

Re: 何萍唱子喉 ( No.20 )
日期:2007/07/11 02:37
留言者:qq

朝雲。。。明解!明解!多谢分享! (拍掌)

修正或刪除

Re: 何萍唱子喉 ( No.21 )
日期:2008/08/23 19:33
留言者:

小妹重新返粵曲班大課,
坐在一位 已近耳順之年之 女平同學 旁邊,
聽見她連 子喉 都唱埋,
子喉發聲 重相當唔錯添噃 ...... (好!) (好!)

誰說 唱平喉 會唱壞 子喉聲 ... ? (喜悅) (喜悅) (喜悅)

修正或刪除

Re: 何萍唱子喉 ( No.22 )
日期:2008/10/01 00:20
留言者:

三喉老倌郎筠玉

李池湘

讲到大老倌郎筠玉,好多戏迷都中意佢,係因为佢多才艺,能文能武,仲有就系,佢可以唱三样喉底: 子喉、平喉,大喉,呢个可能好多年轻嘅戏迷都唔知呢。

一般嘅花旦,能唱平喉同子喉已经好唔简单咯,郎筠玉能唱三喉,喺行内花旦中暂时得佢一个。唱三喉首先係佢把声好靓,音域好宽广,仲有佢童年时曾经跟过有“大喉泰斗”之称嘅熊飞影学唱大喉。佢13岁就到广州先施公司天台全女班剧团做大戏,做小生同埋武生。抗战爆发之后,郎筠玉又到香港加入咗“镜花艳影” 全女班,同任剑辉、陈皮鸭等名演员同台演戏,打落深厚嘅基础,係一个大班出身嘅老倌嚟。

郎筠玉1939年喺广州等地演出之后,就加入咗下四府班担戏,由二小跃升为文武生。佢多才多艺,戏路好广,唱功造诣好深,子喉、平喉,大喉嘅运用都有独到之处。戏迷最中意佢演《平贵别窑》嘅戏,文场戏唱平喉,显现出薛平贵对三姐柔情款款。武场戏唱大喉,显现出薛平贵武将嘅凛凛威风。。。

(以上抄錄自 李池湘博客 -- <湘韵樓>)

修正或刪除

Re: 何萍唱子喉 ( No.23 )
日期:2008/10/02 11:44
留言者:wan
電郵:choiwanlo@gmail.com

朝雲曲友及各位曲友您們好.想請問你們所講的發聲位是怎樣,如何能得知自己的發聲位準確呢?
請各位曲友能多多賜教,謝謝.
彩雲. (微笑)

修正或刪除

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

主題 排列前端
姓名
你的電郵地址
現在心情 自定心情圖片網址 *心情圖片預覽表
留言密碼 (刪除或修改留言使用)
內容 (歡笑) (微笑) (大哭) (表情4) (大笑) (表情6) (表情7) (好!) (拍掌) (沉思) (表情11) (表情12) (表情13) (表情14) (表情15) (表情16) (表情17) (表情18) (表情19) (表情20) (表情21) (表情22) (表情23) (表情24) (表情25) (表情26) (表情27) (表情28) (表情29) (表情30) (表情31) (表情32) (表情33) (表情34) (表情35) (表情36) (表情37) (表情38) (表情39) (表情40) (表情41) (表情42) (喜悅) (滿意) (忍笑) (狂笑) (冷酷) (淺笑) (迷茫) (憂愁) (自傲) (驚訝) (大喊) (哭泣) (憤怒) (困惑) (蠱惑) (閉嘴)

Cookie 保存

- 阿立粵曲天地 -
聲明
阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。