投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
阮兆輝的錯誤
日期:2006/09/09 12:12
留言者:亞武

阮兆輝近日炮轟西九龍文娛藝術區(「西九」)諮詢委員會內「沒有粵劇界的真正代表」,惹來城中話題。

阮兆輝點名批評委員會內成員周振基(現任粵劇發展諮詢委員會主席)「只是一名愛好粵劇的有錢人」,不是粵劇界中人,沒有資格代表粵劇界,而且拒絕與他開會。

雖然周振基先生(林家聲徒弟)不是粵劇界出身,但周先生已推動粵劇發展多年(1999年支持在中學音樂科引入粵劇),力爭在「西九」內設立粵劇永久表演場地。理念和整個業界相同。

亞武一向欣賞阮兆輝的粵劇表演,但在這件事上,我認為他做錯了!

亞武希望阮兆輝(輝哥)作出批評之前,先了解周振基先生的工作和理念,兩人求同存異,和氣生財。正是紅花綠葉,都是一家。

輝哥看不起非粵劇界出身的周先生,把他視為陌路人,正是幾十年來傳統粵劇界中人的共同敝病。現在粵劇界風雨飄搖,正需要與周先生這一類有心人合作,共同為粵劇的發展而努力。

Page: [1] [2] < 回上一頁

Re: 阮兆輝的錯誤 ( No.1 )
日期:2006/09/09 11:31
留言者:老三

亞武哥,你既文章言論真令我文室頓柯!我支持你!支持你!!支持你!!!

荷蘭水蓋我就有左,唔知仲有冇法蘭西飯碗或者英格蘭菜碟之類既獎牌贈比我呢? (表情37)

Re: 阮兆輝的錯誤 ( No.2 )
日期:2006/09/09 11:58
留言者:亞武

"文室頓柯"四個字點解???

Re: 阮兆輝的錯誤 ( No.4 )
日期:2006/09/09 16:55
留言者:jacky

亞武哥,你真係仗義執言! 文章擲地有聲! 好野!

Re: 阮兆輝的錯誤 ( No.5 )
日期:2006/09/09 12:48
留言者:so what

哎吔!亞jacky哥,揾你好耐啦,你做乜唔睬我,反而過嚟呢便拍亞武哥馬屁啫? (表情36)

你都仲來解釋你嗰句 "You had better behave youself!!!" 係點解?

Re: 阮兆輝的錯誤 ( No.6 )
日期:2006/09/09 15:16
留言者:yayawoowewa

亞武哥,

(好!) (好!) (好!),另外呢,等我又估下"文室頓柯"係點解先,哪,"文室頓柯"聽落好似係"茅塞頓開"咁上下,但係又唔係完全一樣,如果"文室"="茅塞"咁呢,咁呢個好似係"茅廁"咁上下啦,好,咁又講番"頓柯"同"頓開"又係乜野關係呢咁話,咁如果係茅廁啦喎,你話有乜好做丫,唔通係裡面食飯,唸詩作對咩,梗係開大又或者開細啦。哪,咁大個人,唔好話彼我聽"開大"同"開細"都唔知係乜呀,會彼d網友笑你以為係賭緊大細呀。好,咁成句o既意思就好自然咁浮出唻,就係消化系統十分正常,令到腦筋十分清醒。見你條題目咁正,講番個常識過你聽下啦,腦袋係由屁股主導架,唔信你試下便秘幾日丫,包你老哥頭昏腦脹呀。

Re: 阮兆輝的錯誤 ( No.7 )
日期:2006/09/09 15:34
留言者:明叔

亞武哥,真知灼見, 無人能及!

Re: 阮兆輝的錯誤 ( No.8 )
日期:2006/09/09 17:33
留言者:so what

難道你敢胆話董建華就任特首時、沒有一番壯志與雄心要為香港人謀幸福嗎?
結果呢?大家有目共睹...
李鵬飛當年也挺董,因為覺得他是好好先生、好父親、好丈夫,有為港人謀幸福的抱負...結果攪到香港一鑊泡! (表情12) (表情12)

Re: 阮兆輝的錯誤 ( No.9 )
日期:2006/09/09 19:12
留言者:jacky

"so what", 你傻左呀! 呢件事同董建華同李鵬飛有何關係?

Re: 阮兆輝的錯誤 ( No.10 )
日期:2006/09/09 19:02
留言者:ss

吾昔有見, 口未能言!

今日有幸見到武哥的文章! 正說出了我的心中話!

武哥, 你是我心目中的大英雄!

武哥好野!

Re: 阮兆輝的錯誤 ( No.11 )
日期:2006/09/09 19:12
留言者:阿立

請注意下列留言規條:(包括「留言板」,「曲友討論區」,「曲友求曲區」及「談天說地」)

所有利用不同化名互相呼應,企圖製造言論的留言,將被删除。

所有留言者的 IP,本網均自動紀錄,網主或管理員可隨時於「留言板」,「曲友討論區」,「曲友求曲區」及「談天說地」留言中將 IP 顯示,而不作事前通知。

Re: 阮兆輝的錯誤 ( No.12 )
日期:2006/09/10 00:20
留言者:vivian

立哥,
如此說,是不是不再有人可以用假名,或一人分飾十角來留言呢!很希望你發些行動呢,究竟邊幾個人係同一個人呢?而家真係睇到到我眼花撩亂。相信唔只我,好多人都想知呢!行動吧! (好!) (拍掌)

Page: [1] [2] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。