投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
最甩漏的《去國歸降》
日期:2006/07/11 02:26
留言者:vivian
電郵:vkeeleung@gmail.com

小妹同朋友elly最近錄左隻《去國歸降》,放了在大笪地no.69。因為這是一次聚會中錄的,全部人都是第一次夾,所以質數未必好,仲有d亂,希望大家不要見怪。還有的便是宮女和音都是我們自己唱,玩下無所謂啦!
可能各位前輩覺得我們唱得完全唔入流,唔掂,請盡情罵,因為我們的吐字,唱梆黃時的時值一直不好,不知今次有沒有改善呢?有批評同唔好意既見其實更好,我們先識改,改了才有進步呢!
懇請指教!

Page: [1] [2] < 回上一頁

Re: 最甩漏的《去國歸降》 ( No.5 )
日期:2006/07/12 13:52
留言者:bb

vivian,
你子喉底屬靚聲,但無功力, 假以時日,(對不起,我以
聽眾身份說話) ,你比elly 好, 他似唱時代曲.(sorry!)
是30/6那次聚會收錄,所以太亂,不似平日用慣師傅.
觀柳,去國,我都有聽,觀柳感覺好此.

Re: 最甩漏的《去國歸降》 ( No.6 )
日期:2006/07/12 14:20
留言者:elly
電郵:bbbear9898@gmail.com

bb,

雖然我係唱平喉, 但我係女仔呢架. (大笑) (大笑)

係呀我由細到大都係聽同埋唱時代曲架. 好少接觸粵曲, 粵曲對我來講真係一樣好新奇的嘢. 有時佢地講好多曲目我都唔知係乜來架.

其實我只係學左3個月咋噃, 唔知呢, 但師父話都己經改左好多時代曲味架啦.
之前仲似唱時代曲, 希望日後可以改善啦

Re: 最甩漏的《去國歸降》 ( No.7 )
日期:2006/07/12 14:27
留言者:vivan
電郵:vkeeleung@gmail.com

bb,
if you want to know the details(是否那一天錄), you can mail to me, or leave your email, waiting you ar ha.......................l

Re: 最甩漏的《去國歸降》 ( No.8 )
日期:2006/07/12 17:21
留言者:pinpin麻麻

Vivian 呀!pinpin麻麻只手冩板成日发小男人皮氣 - 扭計。 麻麻唯有寫D鹹水英们罗! (微笑)
麻麻好中意妳D交談風度和美麗聲線呀!学咗几个月就唱到任白D歌,重有文有路,似模似樣,可喜可賀! (拍掌) pinpin麻麻和外子都替妳高兴。 (好!) 曲社唱歌因為地方細,比唱口即時 feedback (?回响) 嘅 fold back (对住唱口个喇巴) 唔可能太大聲。做成唱口一个錯覺,以為自己冇聲罗! (表情7) 一般曲社無可能比副耳筒 fold back 唱口架。咁就唯有自己執生,習慣下啦。 (微笑)

Re: 最甩漏的《去國歸降》 ( No.9 )
日期:2006/07/13 01:17

pinpin麻麻,
pinpin麻麻只手冩板成日发小男人皮氣 - 扭計<===唔明呀,即係你發你老公仔脾氣?是嗎?a,真幸福a!
pinpin麻麻,我都鐘意你d豪邁交談,有碗話碗夠直接。同埋見到你個「以曲會友」,好似好開心,咁多人去內地唱,我都想參加呀!夠熱鬧嘛!

Re: 最甩漏的《去國歸降》 ( No.10 )
日期:2006/07/13 11:32
留言者:遊客

elly + vivian ,一雙可愛的粵曲新進發燒友… (好!)
100% support you! (拍掌) (大笑)

Re: 最甩漏的《去國歸降》 ( No.11 )
日期:2006/07/13 12:59
留言者:bb

vivian
我知啦 !! elly 已話比我知. thank you.

Re: 最甩漏的《去國歸降》 ( No.12 )
日期:2006/07/13 17:16
留言者:pinpin麻麻

Vivian 呀!pinpin麻麻对咗男Doy幾十年,对佢地知多DD啦! (微笑) 你重细唔知架喇 - 美男只可以順 Lu,唔可以鬧架! (大哭) 唔係边度揾美男同呆玩CO唱遊唧! (表情7) (表情7) (表情7) (大哭) (表情36)

Re: 最甩漏的《去國歸降》 ( No.13 )
日期:2006/07/17 01:03

過客,
謝謝你的鼓勵,我們會繼續努力的! (大笑)

Re: 最甩漏的《去國歸降》 ( No.14 )
日期:2006/07/17 01:05

過客,
謝謝你的鼓勵,我們會繼續努力的! (大笑)
pinpin麻麻,
收到你個email,你地個網好多野睇呀??你們原來身處澳洲架?死喇,好多謝講添,留翻email先講la (歡笑) (歡笑)

Re: 最甩漏的《去國歸降》 ( No.15 )
日期:2006/07/17 21:37
留言者:Vincent

elly,

不見你到 msn 啊!

Re: 最甩漏的《去國歸降》 ( No.16 )
日期:2006/07/18 01:20
留言者:elly
電郵:bbbear9898@gmail.com

點解你係呢度留言ge

Page: [1] [2] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。