投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
我都想開粵曲網站…請問﹖﹖
日期:2006/06/22 09:56
留言者:Vanessa
電郵:happy_fish_2006@yahoo.com.hk

我想替我所屬社團攪個網站﹐不過唔想攪到個網站太私人化﹐只介紹自己的社團不是我的目的。我主要想吸引多d人流﹐多與大家交流。大家可以提議我應該提供怎麼樣的服務、資訊﹐或者可以攪些甚麼活動﹐可以增加大家瀏覽興趣呢~~~~~
多謝晒大家回應啊!!!
(表情11) (表情11) (表情11) (表情11) (表情11) (表情11) (表情11)

Page: [1] [2] < 回上一頁

Re: 我都想開粵曲網站…請問﹖﹖ ( No.3 )
日期:2006/06/28 18:03
留言者:sam

once there was this website.

can read others conversation but needs to register as a member to participate.

each member has his or her webpage (all layout are the same but can choose colours etc)

can show whoever is online

there is no chatroom but can exchange conversation in real time.

Re: 我都想開粵曲網站…請問﹖﹖ ( No.4 )
日期:2006/06/30 00:45
留言者:百花油王子

>大家可以提議我應該提供怎麼樣的服務、資訊﹐或者可以攪些甚麼活動﹐可以增加大家瀏覽興趣呢~~

搞chatroom最好不過了, 口水區係培養感情既好地方, 你個hp唔旺都幾難,

活動可以.........

搞 bbq, 唱k團(注: 參與既人一定要唱粵曲!!),

xxx一日遊(深圳一日遊又得, 在伶人家中守候一日遊又得,得佐!) (拍掌)

想多d人認識你既曲藝社的話, 也可以搵人設計會cap+t-shirt, 好讓你地有gathering果陣著上有你地曲藝社個名既cap帽+t-shirt, 以作識別, 保證各人唔會蕩失路(?)

伶人追星團...(目的:見到心儀既偶像, 可以搵人設計banner, 在banner上大大隻字寫上想追棒既伶人既名字, 並在banner上留下一兩句"愛"的留言, banner作用係當見到心儀既伶星出現之後, 就高舉banner, 大喊: 我_________呀~~~空格地方請自行填上!) (迷茫)

以前本王子當某位韓星fans club會長的時候, 曾經搞過呢d野, 唔知用於粵劇愛好者既話work唔work, 不過你參考一下吧, 果陣我地搞chatroom果陣個hp係日日勁爆的...不過, 當然d人入黎一click就click入chatroom了, 所以chatroom係好, 不過唔係重點lor, 加多d特別既野會吸引好多, 例如網主可以寫文章, 內容可以有關一部戲曲電影, 又或者係對一位伶人既睇法..都可以好吸引既呢..

諗到再講......... (淺笑)

Re: 我都想開粵曲網站…請問﹖﹖ ( No.5 )
日期:2006/06/29 10:37
留言者:mok

原來發夢想做 "特首" 的人除了巴士阿叔之外, 還有.....

不過, 根據香港法例第228章《簡易程序治罪條例》第22(1) 條,任何人假冒公職人員,不論是否意圖取得任何有價值的東西,一經定罪,最高罰則為罰款$1000或監禁6個月。

同一條例第2條 (釋義條文) 將 “公職人員” 的意義界定為包括行政長官。

(大笑)

Re: 我都想開粵曲網站…請問﹖﹖ ( No.6 )
日期:2006/06/30 00:57

(迷茫)MOK 呀 MOK.. (淺笑)

講正題..
不過我很開心就快有個關於粵劇網站成立, 希望網主加油喔...
如果板主所開的討論區能夠像這裡那麼熱鬧, 我覺得也很不錯喔..可以交流一下嘛 (好!) (好!)

Re: 我都想開粵曲網站…請問﹖﹖ ( No.7 )
日期:2006/06/29 22:52
留言者:阿立

我覺得在此用政治人物作留言姓名及用來開玩笑,並不適宜,故此將姓名部份删改,請諒。

Re: 我都想開粵曲網站…請問﹖﹖ ( No.8 )
日期:2006/06/29 23:48

i am with you

Re: 我都想開粵曲網站…請問﹖﹖ ( No.9 )
日期:2006/06/30 00:54

阿立...明白明白..抱歉喔..已將名字改過來了..

不過我知道板主很想做一個好的網站, 大家能夠再給她一些意見嗎..

她只是想網站增加人流, 同埋可以讓粵劇愛好者交流一下...她點樣可以做到呢樣野呢..?

板主也可以將自己網頁設計意念告訴大家, 讓大家可以幫你一齊諗點去做吧~

Re: 我都想開粵曲網站…請問﹖﹖ ( No.10 )
日期:2006/06/30 03:42
留言者:JOEJOE

Vanessa,

(1) 想增加人流,除了內容吸引外,首要的條件便是網站易於探訪,如果訪客老是不得其門而入,一切都是空談。
(2) 想網站易於探訪,就不能依賴任何 Free Web Hosting, 免費的東西好不到哪裡去。
(3) 決定了可靠的 Server 後,還要注意網頁的設計要實而不華,需知曲友們要的是充實的內容,而非眩目技考的諸般賣弄。
(4) Budget 許可的話,多弄一個 Mirror Site, 內容就像雞蛋一樣,不要全放在一個籃子裡。以便其中一個 Server 故障時,另一個可以交替使用。

大家看見的是此網站辦得很成功,可是背地裡立哥卻殊費周章。別的不說,3 個 domain, 再加上 Hosting, 頻頻測試來自世界各地網友們的 access speed, 相互間要選取平衡。立哥當然懂得百般加插枝葉如 Flash 等的網頁技考,可是請看 Left Frame, 連一個 Button 的 graphic 都不用,因為他知道每一項美麗的外表,都得付出拖慢網頁速度的代價.

網站的整體方向,當然得由Vanessa 你去製訂,在下只是提供一點管見,謝謝。

Re: 我都想開粵曲網站…請問﹖﹖ ( No.11 )
日期:2006/06/30 06:56

ahlap maan shui!!! (微笑)

Re: 我都想開粵曲網站…請問﹖﹖ ( No.12 )
日期:2006/07/02 11:33
留言者:Vanessa

多謝白花油王子和JOE兄的提點啊﹐哈哈﹐小女子一日坐十二個鐘﹐一年做運動不夠十個鐘~追星追伶都是要了我的小命..... (表情4)

JOE兄︰我也是打算用付款web hosting﹐既然要比錢﹐所以一定要攪得好。以前我都攪過網站﹐但不成功﹐雖然都是用付款空間。可能是因為我比較不喜歡說話﹐論壇這些事宜我總應付不來﹐我不知怎樣才能去吸引人。平時我少在討論區或者談天說地留言都是這樣。

不過我有一事想請教的﹐如果Left Frame不用graph buttom, 會不會出現文字變成亂碼的情況﹖
p.s.我現在才知道阿立粵曲天地原來有3個domain. (好!)

Re: 我都想開粵曲網站…請問﹖﹖ ( No.13 )
日期:2006/07/02 15:06

Vanessa (迷茫)
多做運動身體健康呀....追伶來回跑都唔只800米...包你身體健康..唱大戲都多d"氣"去唱...嘛 (憂愁)

是喎...忘記了Vanessa唔係口水既人...搞論壇的確是有難度呢....寫文章如何?? 本王子從外太空得知Vanessa既寫作好掂ga wor........ (拍掌)

(唔好話我講...閃人...逃走...) (表情36)

~百花油王子

Re: 我都想開粵曲網站…請問﹖﹖ ( No.14 )
日期:2006/07/04 17:58
留言者:JOEJOE

Vanessa,

Left Frame 用 text 做 link, 只要在 page property 裡面定了統一的 charset, 是不會出現亂碼的。
現在的知名 Browsers,如 Netscape, IE, Mozilla, Opera 等,本身都具備了中文繁、簡體的 Plugins, 就算用英文平台都不成問題,如果出現亂碼,那是用者欠缺了處理 Encoding 的常識,與是否用 Graphic Buttons 無關。

Page: [1] [2] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。