投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
請多多指教
日期:2006/06/17 12:07
留言者:elly
電郵:bbbear9898@gmail.com

小妹是一位非常非常新的新丁, 我只係學咗4個月左右, 而觀柳還琴 (no.57) 只是我第二隻學的曲就放上網給大家聽, 都係希望大家可以俾d意見,無論是好是壞, 小妹都好想知道. 我都知道唱得唔好, 不過都希望大家可以俾d耐性聽晒. 多謝

Page: [1] < 回上一頁

Re: 請多多指教 ( No.1 )
日期:2006/06/19 00:15
留言者:Vincent
電郵:randomizx@yahoo.com.hk

elly,
你第二隻曲已能這麼好已很難得。我也正在初學, 好的意見要待前輩們給你, 我祗是在一個粵曲欣賞者的角度說出個人感受。你老師說的我也有同感, 你把聲很少女, 很嫩, 有沒有考慮過轉唱子喉? 我覺得你可能唱子喉較合適。

Re: 請多多指教 ( No.2 )
日期:2006/06/19 01:43
留言者:vivian

vincent,
我同你一樣,都叫過佢唱子喉,但係佢話子喉好高音,唱平喉適服d喎!其實我覺得唱平喉仲難,因為要壓低把聲!elly不如搵次學首雙子喉既歌,你試下啦! (拍掌) (拍掌)

Re: 請多多指教 ( No.3 )
日期:2006/06/19 17:37
留言者:elly
電郵:bbbear9898@gmail.com

vincent,

咁你學咗幾耐呢, 可唔可以send d你唱的曲聽吓. 等我都俾d意見你ah 嗎 (大笑)

至於唱子喉囉喎, 師父話唱咗平喉就唔可以唱子喉, 冇得返轉頭囉. 同埋我記得師父講過女仔唱平喉係比唱子喉難好多同埋如果要唱得好, 時間要比較耐, 再加上我把聲咁細路, 我相信仲要比一般人耐, 其實當我同朋友講起我學唱戲, 我d朋友都好奇怪, 再加上我仲學唱平喉tim, 佢哋直頭覺得我變咗一隻怪物, 因為我本身把聲講嘢都己經高八度同埋好細路 (大笑). 所以你的提議, 都未為不可 等我考慮吓先. (沉思) 不過半途而廢, 會唔會唔係咁好呢.

Re: 請多多指教 ( No.4 )
日期:2006/06/20 00:09
留言者:Vincent
電郵:randomizx@gmail.com

Vivian仙女,

你幾時變了男人? 為何用男人做心情圖?

Elly,
我很久之前已聽粵曲了, 但今年才決心去學, 因為我想認識多些志趣相投的朋友, 分享這國粹的樂趣。但我學了才不到 2個月, 而且是十幾個人一班, 還未有機會錄成首歌, 亦唱得很差, 見不得人。但我好希望有一日可以放上來, 讓大家給些意見。

Elly 我聽你把聲總覺得你唱子喉會很好聽的, 絕不比Vivian 仙女差。也不覺得唱了平喉便不能唱子喉, 好像蓋鳴輝, 葉幼琪, 雖然唱平喉, 但也有聽過她們唱子喉, 一樣很好。有些角色例如祝英台, 孟麗君, 最適宜這些能平能子的花旦。試吓吧, 我認為你和Vivian仙女都會很大的進步的。

Page: [1] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。