投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
請各師兄師姐多多指教!
日期:2006/06/16 23:43
留言者:vivian
電郵:vkeeleung@gmail.com

hahaha....小女子是一名好初初初學者,同朋友仔唱左首《觀柳還琴》,hahah第二次埋音樂都知唱得好衰,但厚任面皮放上來,係想聽下各位師兄師者既意見,因為我地硬係覺得自己唱得同人地好唔同,好似好怪咁,把聲又怪,希望大家有乜意見俾下我地d新丁啦!萬二分感謝! (拍掌) (好!) (表情6) (大笑)

Page: [1] [2] [3] [4] [5] < 回上一頁

Re: 請各師兄師姐多多指教! ( No.13 )
日期:2006/06/23 02:54
留言者:karen

Elly,

我現在係唱子喉的,因為我當機立斷.........其實係子喉師姐們話唔同我唱,話好似阿媽同仔唱喎!(講

笑)。老師話:自己係女仔又唱到,為何要唱平喉,女平始終在感情方面較男平難發揮,歌路便會有限制,除

非唱唔到子喉就無得講,叫你扮女仔容易定扮男仔容易魽H梗係女仔,你跟本就係女仔。女同志除外

(大笑)

至於你問我意見,我覺得你聲線較幼嫩,欠了一份剛陽之氣,唱平喉較遜色。不過最好就是諮詢老師的意見,專業嘛!

(歡笑)KaReN

Re: 請各師兄師姐多多指教! ( No.14 )
日期:2006/06/23 11:41
留言者:elly
電郵:bbbear9898@gmail.com

Karen,

我非常同意你的講法, 女平係好難發揮感情, 因為都唔知男仔點諗. 所以自己好欣賞亞刨同埋任姐可以將d感情戲做到咁揮灑自如, 直頭當自己係男仔, 真係好難 (此乃個人意見). (好!)

其實初頭學唱平喉的時候有d氣餒, 都有問過師父, 但係佢話係我呢個初學階段好難講唱得好唔好聽, 因為係好初期, 不過佢都有話其實如果唱到子喉應該唱子喉, 因為唱平喉幾時都得喎, 同埋佢都有話我唱子喉好聽過唱平喉.

但係真係好多謝你的意見, 我要認真考慮吓先 (困惑) (喜悅)

Re: 請各師兄師姐多多指教! ( No.15 )
日期:2006/06/24 01:25

karen,
oh...你拉攏我「條仔」變節 ?? (大笑)講笑咋!不過如果elly想試下,真係喎,下次搵首雙子喉學下囉!
不過講開女扮男,今日練功d師姐先講開好難搵生做戲,人地話香港女多男少老姑婆,原來戲行都係,鍾意粵劇既以女性居多,個個女仔都想靚想做旦,搞到佢地好難搵「生」做戲喎!佢地話有d質素唔係咁好既「生」都好搶手,做旦就唔多驚貴。所以某當紅老官見呢個市場缺「仔」,即有旦唔做,而且仲好紅。
我諗無女仔會enjoy扮男人掛??但都要睇你本身濳質,同自己鐘意。 (大哭)今日練功俾老師罵我動作直繃繃,叫我做男人呀!女人聲男人身,仲慘。 (大哭)

Re: 請各師兄師姐多多指教! ( No.16 )
日期:2006/06/25 19:28
留言者:Vincent
電郵:randomizx@yahoo.com.hk

Elly,

好想和你唱雙平喉就真, 但你要唱少少子喉, 最好唱十八相送。有無興趣?

Re: 請各師兄師姐多多指教! ( No.17 )
日期:2006/06/26 15:39
留言者:elly

vincent,

好奇怪, 明明留咗言, 唔知點解唔見咗 (沉思)

我未聽過十八相送, 係咪任姐同芳艷芬唱架? 如果你唔嫌我唱得難唱, 我都有興趣唱
(大笑)

Re: 請各師兄師姐多多指教! ( No.18 )
日期:2006/06/27 00:58

Elly,

我聽過的是林家聲和蓋鳴輝的版本, 曲中祝英台以唱平喉為主, 但中間會有少許子喉, 我覺得對於你由平喉轉子喉的嘗試, 是一首很好的練習曲, 即可以試唱子喉, 又不會一下子唱全首, 對你應很適合。但怎樣和你合唱, 有點費思量。看看有沒有卡拉ok碟。

Re: 請各師兄師姐多多指教! ( No.19 )
日期:2006/06/27 13:04
留言者:Elly

Vincent,

我未聽過你講的版本, 等我問師母攞份譜研究吓先. 同埋我想問係邊度可以聽到呢隻歌, 等我聽吓先. 如果唔係, 唔識唱

(大笑)

Re: 請各師兄師姐多多指教! ( No.20 )
日期:2006/06/27 22:44

Elly,

可以貓給你。請收貓。

Re: 請各師兄師姐多多指教! ( No.21 )
日期:2006/06/29 10:38
留言者:Elly

Vincent,

收到你的貓, 我諗我需要幾日時間學一學, 因為都有好多子喉唱.

唉, 昨日上堂叫聲時, 諗住試吓叫子喉, 點知叫唔到, 走晒音, 好驚呀 (哭泣)

你係咪學緊呢隻歌呀, 等我去karaoke 睇下有冇得唱先

Re: 請各師兄師姐多多指教! ( No.22 )
日期:2006/06/29 13:51
留言者:過客

Elly, Vivian.
我聽完你地唱"觀柳還琴" 其實都OK,想是你兩個都是初學者,在最基本的拍子上都過了關,至於唱功不是靠一時三刻,本人愚見認為該多聽別人唱和 接受別人的意見. 其實我覺你兩都好叻, "觀柳還琴"這首曲難度好高,除了子喉的首段
外還有一大段南音都唔易唱嫁. 我都聽過人唱啦, 唱到 "nut 頭 nut 髻".
不過我成日都講最緊要唔好自滿, 老友記比心機,希望下次聽到你地0既新歌.

Elly, 我同Vicent/Karen佢地意見一樣,不如你試下唱下子喉先啦.

Re: 請各師兄師姐多多指教! ( No.23 )
日期:2006/06/30 03:05

過客哥哥/姐姐,
好開心有人肯俾d意見我地 (大笑),我地首歌終於有人理下啦 (大哭)。過客哥哥/姐姐,學你話齋,我地真係要吸收多d意見,所以先放歌上來,因此好感激你。
係呀!呢首歌我地真係好熟好熟好熟,尤其是我,因為我唱了好多次(卡拉ok),同埋中間個段小曲有好多浪白,師傅同我地練左好多次,有時我又驚趕唔切入,會講得好快,呢一度真係練左好多時間,可能因為咁拍子感同隻耳都靈敏左。
其實我只係呢首歌撞彩ok架咋,之前的《去國歸降》同今日唱既《幻覺離恨天》都好差。唔知係咪個個初學者,都係好似我咁既呢,覺得挷黃難唱d,又要顧住個重拍,拉腔,仲有d停頓位,真係顧得頭唔顧得腳。
好似今晚唱《幻覺》咁,雖然唱左一百九十幾次,段反線二王都一定出事,可能因此拉腔太多,有d咬唔清楚,有微音既情況,人地未必知,但自己好覺。裹面又有乙反南音,乙反二王,木魚.真係一次過學左好多野,可能因為挷黃多,較難控制吧!
講翻《觀柳》,其實我覺得自己段士工慢板有幾句唱得唔好,用左喉嚨出聲,好un耳,同埋d吸呼位錯左,不過大家可能唔係好覺咁架咋! (好!) (好!) (好!) (好!)
至於elly的問題,她昨日試過嗌子喉聲,但好自然佢會底左八度,咁死喇,點先可以試出佢把聲迨合子喉定平喉呢?唉!我都真係戥佢「人生交X點」呀! (大哭)

Re: 請各師兄師姐多多指教! ( No.24 )
日期:2006/06/30 14:20
留言者:細豬

Elly: (歡笑)
Vincent and Elly 唱十八相送。 (拍掌) (拍掌) (拍掌)

Vivian: (歡笑)
Very pretty 子喉

兩位繼續努力!
(拍掌) (拍掌) (拍掌)

細豬 (表情37)

Page: [1] [2] [3] [4] [5] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。