投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
請問有冇人學緊粵劇呢?
日期:2006/04/14 11:13
留言者:YY

想請問呢度有冇人學戲呢? 我想去學戲但又唔知去邊度學好呀? 可唔可比d意見呀?

Page: [1] < 回上一頁

Re: 請問有冇人學緊粵劇呢? ( No.1 )
日期:2006/04/18 18:49
留言者:Naomi
電郵:milk_loi@yahoo.com.hk

我都想學,但係又吾知學吾學好?好尤移,吾知點算好!!又驚自己大個得制?
比d意見我a?你幾水a?你點解會想學ge?(如果吾方便,就算la)

Re: 請問有冇人學緊粵劇呢? ( No.2 )
日期:2006/04/18 23:35
留言者:Yannes

學粵劇沒有年齡限制的,只是年紀較大,有些高難度動作做不到外,一般文場戲是沒問題的。
我個人認為要跟一個比較全面及有資歷的老師,但略有名的收費不便宜;
如果真的有興趣,我會推薦 "鄭詠梅" ;她曾跟隨羅家英、李寶塋學藝,期間尚跟隨京劇大師如劉洵、郭錦 華、王小玲、李少華、賀夢梨等學習北派 ... 鄭詠梅除活躍於港、澳粵劇舞台外,亦經常 到星、馬演出,極受當地觀眾歡迎。1999年入讀香港演藝學院演藝 (粵劇) 文憑課程,2001年升讀深造文憑課程,並曾獲取多個獎學金。2003年7月香港演藝學院深造文憑畢業。現已設班授徒,也於中心敎授,且收費也不昂貴。

Re: 請問有冇人學緊粵劇呢? ( No.3 )
日期:2006/04/18 23:49
留言者:fans

Yannes,

Can u tell me where is Miss Cheng teaching addresss and classes

Fans

Re: 請問有冇人學緊粵劇呢? ( No.4 )
日期:2006/04/19 00:49
留言者:yi
電郵:yeechung123@gmail.com

Naomi,

Hi, im 25 la, u? 其實不嬲都好喜歡睇粵劇, 不過唔知點解突然好有衝動想學呀, 但唔知會唔會遲得制呢? 如果搵到岩既不如一齊學呀?

Re: 請問有冇人學緊粵劇呢? ( No.5 )
日期:2006/04/19 00:55
留言者:yi

yannes,
miss cheng 係邊度上課的?

另外我係粵曲黃頁度見到, 千歲粵劇研究院, 韻文粵劇學苑 等, 請問有冇人在這裡學過呢?

Re: 請問有冇人學緊粵劇呢? ( No.6 )
日期:2006/04/19 01:21
留言者:Yi
電郵:yeechung123@gmail.com

sorry, im YY, YY = yi (大笑)

Re: 請問有冇人學緊粵劇呢? ( No.7 )
日期:2006/04/20 11:26
留言者:天竺葵

YY,

我在韻文粵劇學苑學了粵劇數年, 導師是朱姐朱劍丹. 但我班的同學們年齡較大, 都在三四十以上(我上的是上午班, 晚上的同學們年齡較輕), 而且我們很少演出, 都旨在有興趣學習而已. 當然朱姐的教導是沒有分別, 都是盡心盡力的. 希望這些資料能對你有幫助.

天竺葵

Re: 請問有冇人學緊粵劇呢? ( No.8 )
日期:2006/04/24 17:18
留言者:Yannes
電郵:yannes.l@gmail.com

鄭詠梅的聯絡電話 ==> 90529219
詳細資料請自行打電話問鄭小姐,我只知她其中一個上課地點是在上環,
還有在什麼地方我就不大清楚,因為我沒有詳細問她;
另外她還有教小孩子粵劇,好像在九龍灣上課。

Page: [1] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。