投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
大家對派票有咩睇法
日期:2007/10/18 18:43
留言者:鬼仔

本人覺得派票令全院滿座係一種可恥既行為!!
同欺騙觀眾又有何分別!!
大家又有何意見??

Page: [1] [2] < 回上一頁

Re: 大家對派票有咩睇法 ( No.8 )
日期:2007/10/19 05:27
留言者:北美枫客

唉,梗係場SHOW唔够號召力先咁做啦 (憂愁)唔通雛鳳要咁做,撲飛都撲唔切啦 (閉嘴) (閉嘴)

Re: 大家對派票有咩睇法 ( No.9 )
日期:2007/10/19 09:45

但係都唔應該派票去欺騙我地既觀眾以為真係有咁多人睇~~

Re: 大家對派票有咩睇法 ( No.10 )
日期:2007/10/19 09:53
留言者:sam

但係真係有咁多人睇wor (微笑)

Re: 大家對派票有咩睇法 ( No.11 )
日期:2007/10/19 23:33
留言者:v仔

<要宏觀和遠見一點 >
任何[銷飛]的做法都是因應供求問題, 能否存在.. 市場也自會調節.
整個曲藝圈子連同觀眾在內都是一條鏈環, 節節相扣, 環環依輔; 若其中一處減弱, 都會影響整個圈子的存亡盛衰.

回望昔日粵劇戲曲之所以興盛, 是社會上提供娛樂方面沒多大選擇.
反觀今日, 粵劇戲曲在眾多娛樂項目活動中仍穏佔一席位, 且是半世紀以來最蓬勃的時期. 幾乎港九新界區區都有教唱及演出, 而樂師老倌等也檔期排密, 忙個不亦樂乎. 連帶整個深圳的唱局也收入豐厚, 開設如雨後春荀.
看官以為當今盛況都 單只是老倌曲藝精糂之功勞嗎?!

業餘水準參差, 不派票的沒觀眾, 在沒人欣賞的情況下, 愛好者及整體觀眾人數就會萎縮, 再下去就烏呼哀哉了!!
知否觀眾是要培養的?! 免費入座也是方法之一; 培養得觀眾對戲曲產生濃厚興趣, 何愁他們不掏腰包去追求更上一層樓.
戲曲師傅培養業餘唱做者, 唱做者培養戲曲愛好及欣賞者, 愛好及欣賞者又[陪養]樂師和老倌等. 若果一環脫節, 看官以為可以嗎??

記得早年阮兆輝, 新劍郎, 鄧美玲....等等犠牲個人時間到各區中學去推廣粵劇曲藝, 教他們如何欣賞每個動作及戲曲, 目的就是想培養出更多愛好者及更多觀眾; 以免日後各方面都青黃不接. 可見他們理想之大, 目光之遠....哩 !

Re: 大家對派票有咩睇法 ( No.12 )
日期:2007/10/19 23:44
留言者:我是一張票

我係一張冇面價的票,由業餘愛好者在小型的社區會堂演出,免費送到觀眾手上,我是甘心情願的!
若我是一張有票價的門票,由一線大老官在新光戲院,文化中心之營業演出,而免費送給觀眾,我是極之不滿!
我就對不起用真金白銀買票的觀眾!你知道是誰把我送給人嗎?
就是無恥的班主!及無義的所謂一線演員!因何如此對待我?我都其因不明!
你能告訴我嗎?

Re: 大家對派票有咩睇法 ( No.13 )
日期:2007/10/20 01:10
留言者:v仔

鄙認為罵人守則首要是..
先弄清楚事件的因由才好張口; 因為會影響心中所想的結果, 又會影響出手的準繩, 其他更糟的賺取贏來..就更不言而喻了!!

自由商業社會是貴乎自由競爭. 慶幸的..是看不見戲行裡有以本傷人的情況.
任何人有送飛創舉都並不可恥, 只要不作賄賂之用就是. 知否每一張飛都是送飛者真金白銀拿出來換取的?!

又試問有誰個 不論什麼線的 班主或老倌沒試過大量少量送飛的, 站出來吧~
又試問有誰個敢保證 不論什麼線的 班主或老倌沒試過大量少量送飛的, 站出來吧~
當然, 送飛此舉定是各有目的, 有或造勢, 有或人情, 有或無奈......等.

相信最感興趣是[無奈]的一項了.
想問問有什麼情況下商人會做賠本生意呢?
在不同時段下 買了正價貨的人要捶心頓足; 那麼, 賠本銷貨尾的商人又向誰吐苦呢?

Re: 大家對派票有咩睇法 ( No.14 )
日期:2007/10/20 01:08
留言者:北角住客

這兩晚新光戲院都掛出「全院滿座」牌匾呢!

Re: 大家對派票有咩睇法 ( No.15 )
日期:2007/10/20 01:51
留言者:仙子

v仔.. (好!) (好!)

送票者不是強迫..不是賄賂..可以接受的.. (表情37)

Re: 大家對派票有咩睇法 ( No.16 )
日期:2007/10/20 08:02
留言者:無奈

有人肯買飛去聽粵曲喎!就唔駛去番工賺錢 去唱歌 去練曲啦!自作業! (大哭) (大哭) (大哭)

Re: 大家對派票有咩睇法 ( No.17 )
日期:2007/10/20 08:42

做職業既演員唔係應該日日練功掛戲咩??
呢d先係佢地既工作!~~唔係好明無奈講咩

Re: 大家對派票有咩睇法 ( No.18 )
日期:2007/10/20 15:14
留言者:無奈

送票者 "或可能" 都是被迫。與租場地有關。例如葵青、文化、高山等等......。原因就是要有

良好入座記錄。租場地就容易齱C要有良好入座記錄,就要諗計。

Re: 大家對派票有咩睇法 ( No.19 )
日期:2007/10/20 18:40

哦~~~~~~~~~~~~~~可是本人還是不太讚成派票~

Page: [1] [2] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。