投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
對朝輝十二子的個人觀感
日期:2007/10/18 05:00
留言者:睇戲已多年的觀眾

老實講,我個人對朝輝中嚘t員各有不同的感覺、見解,
希望講出來同大家分享一下,係長篇左d,但請大家睇完後,
俾d意見、感想!
(本篇文章純屬個人意見,不是人身攻擊,)

兩位正印(英、明):
前者(曾經)算是有d功,但就本人看戲多年所見,
佢鴷\已經退左好多,武打動作開始變慢,及不太美觀,
而且佢本來聲底不是太好,如果連唯一長處都退到退無可退的話,
就不知有甚麼值得觀眾欣賞…
而後者就…別提功了,扮相還可,雖然唱功比前者好一點,
但還是唔多o岩音,
而且在台上,佢著重外表多過演戲,
那樣的話,到底是出台選美定係出台做戲呢?

年輕花旦(蘋):
係就係年輕,且扮相唔錯,但除了這個,還有甚麼?
唱,一直以來,不見得有多少進步,
演,看過桃花湖畔之後,感想如下,
做戲,係做出劇中人物,唔係瞪眼皮,對眼就叫識做戲,
唔係大聲叫,就代表發惡、怒氣,
相信有睇過此戲的觀眾,應該會明白我所講麉Y甚麼意思。
而且,我覺得佢要做正印花旦的話,能力、功力還差得太遠了,
不是說職業班的正印,而係連業餘班正印都差得好遠!

演老角的(青):
佢可以話係一個不錯鵀悃內t員,
睇佢演佘太君,演得不錯,
但可惜身形太瘦,欠福氣
影響了該晚角色的視覺感觀,
努力增肥一點吧
唱功仍須努力,還是有不少走音,

年輕生(威):
這個劇團還未成立時,已聽聞有此後生仔,
一眾都話佢最有前途,我偶然於神功戲中也有見過他,
當時懮\,還是幼嫩,但已有做戲儱P覺,
對於前途一話,我也有同感,
直到佢於此團演出,慢慢發現,佢係一個當老生的材料,
我覺得佢有麉e途只在於佢向老生行當發展麉e途,
但各方都要加倍努力,如:
唱,佢懶音“極”多,幾乎一句話十個字,有七至八個字都有懶音,
而且唱曲又唔多o岩音,
演,佢同(蘋)一樣經常都只係瞪眼皮,
(角色人物性格,係要研究才會知道、明白,並不是跟著劇本唱呀,做呀,就可以把角色演繹出來的)
至於武打方面,男孩子,當然會比較硬淨,
但並不是“扎架”夠實淨、有硬度,就代表係有功,
佢呢,拿刀拿槍,感覺係有,但到要打的時候,
就略嫌太硬,唔夠靈活,而且腰腿感覺還是…努力些練功!
有傳聞,佢將全身投入文武生行當,即是做"靚仔",
我覺得……還是想清楚好d,
一身都是“老氣”(唱腔、動作、身段都不是文武生的感覺),
而且,面形還是…適合“掛鬚”!

另一個文武生(聲):
一個人的前途,沒有人可以斷定,
但此位演員,多年來…就……
本人看了戲多年,也在不少班中見過佢(做第三的角色),
老實講,無論唱、做,都不見得有任何進步,
尤其係唱,還記得睇過佢鵅m幻覺離恨天》,
第一句就唔o岩音,之後全幕戲就,不用說,
唔知有冇人睇過果場戲呢?
扮相都算不錯,但聲、色、藝中只有一樣,
而且唱、演了那麼多年,都還是這樣,作為一個演員,
也應檢討一下……
看過了朝輝的演出,
發現他,演第三的角色,還算淡定,還算可以,
但若是擔當主角的話,則各方面水平需要“極”大的提高,
但是,講真佢做了這麼多年,才有現在的水平,
那麼還要做多少個年頭,所可到達一個可以當主角的水平呢!
唉!

好聲的生角(禧):
聲線真好,曾看過佢的《碎鑾輿》,唱得真不錯,演來還算自然,
但之後又看過《追魚》中佢飾演的的韋駝,就…
明白,佢係唱方面較強,但如果係咁,
就唔應該派佢演韋駝,
韋駝架,唔係咁易跳得好,有功都未必跳得好,
更何況冇功呢?
還有一個問題,就係佢每一出場,
台下一班好學生必然哄動,
支持老師係o岩鵅A但也不用太過“做勢”,
這會為其他人(觀眾及演員)做成滋擾。

呢個劇團鵀言腄A對粵劇圈係好鴾@件事,
但本人不太接受班主“寶寶姐”黻答k,
就係太過“硬銷”,自以為自己d仔女係全世界最好鵅A
言語間經常自誇十二子係將來的接班人,
曾經講到好像只有被佢選中入團的才有前途,
這樣,對其他正為粵劇努力的新一輩太不公平,
前途,唔係你話有就有,話冇就冇……

我認為一個好演員,除了要有好屪應N、品行…之外,
最重要係接受別人儱N見,因為就算係最頂尖嚘t員,
也不會是十全十美,正所謂旁觀者清,
所以我將我對佢地儱P覺講出來,
並不是要“踐踏”佢地,係希望佢地知道一下別人的看法,
努力上進!
前途不是別人給你的,是要靠自己,
人,最忌『自視過高』、『自以為是』!

Page: [1] [2] < 回上一頁

Re: 對朝輝十二子的個人觀感 ( No.4 )
日期:2007/10/18 22:36
留言者:老實

老實講,開主題既人兄既見解,真系非常透徹並一針見血,果然系個資深觀眾,甚至劇評.

恩..點講呢?我認為作為粵劇觀眾並熱愛粵劇既我地,對于年輕演員或\"新秀\",我地系應該加倍包容與鼓勵.

但又換個角度,過度既包容會否變成縱容那呢如果一班初出茅廬既青年,沉醉在一遍掌聲中,

會否忽略佐自己既缺點.而失去更上一層樓既動力呢?我地既善意不就變成惡意嗎?

所以我非常贊賞這位資深觀眾獨到既分析,亦都希望甘多位年輕人正視自己既缺點,

因為只有勇敢面對自己既缺點才會成功,輝哥就系你地既好榜樣,聲線不好,就加倍用心演戲.

觀眾系有眼睇既.努力吧年輕人.

Re: 老實 ( No.5 )
日期:2007/10/19 01:43

你講的正是我想的
“過度既包容會否變成縱容那呢如果一班初出茅廬既青年,沉醉在一遍掌聲中

這句就是我想說的,

Re: 黃太 ( No.6 )
日期:2007/10/19 01:56

多謝你的回覆!
我都話左此篇只是我個人感覺,
當然唔係話要叫佢地唔好做戲,
你誤解了我的意思,

年紀較小的兩位演員,
雖然係年輕,但“演齡”已不短了,
我提出瞪眼的論點,只是希望佢地多加留意,
提升面部表情及演技,

我明白你為何覺得我在“踐踏”佢地,
但你也須知道,“玉不鉹ㄕ豆驉
永遠身處讚美聲及體諒中,
人便不會進步!

佢地黿N來係向著職業演員這目標進發,
我身為一個喜歡睇戲的觀眾,
希望將來睇到的粵劇演出,
是有水準的,

這樣的話,對佢地要求高d, 我覺得不是過份!

Re: 同樣成日睇戲的觀眾 ( No.7 )
日期:2007/10/19 02:29

我為何會提出“就算係最頂尖嚘t員,也不會是十全十美”這句話

是希望佢地在接受別人讚美的同時,
也多聽點別人的批評,

接受讚美是最容易的,但接受別人批評,是需要勇氣,
一個有心求上進的人,是應該多聽別人的意見,
並不是說我所說的一定是對,
只是以一個喜歡看粵劇的觀眾的心態去俾意見,
正所謂,好的意見,差的意見都要聽,
總會有得著!

(如果話佢地也當知道自己的問題所在的話,就我睇今台朝輝,就應該會做得更加好,不應如此………所以我才會打了這大篇文章)

至於『自視過高』、『自以為是』這問題,
我不願開名了,
如果留心點看的話,應該會知道我講麉Y那些演員
大家自己研究黻捸A

Re: 對朝輝十二子的個人觀感 ( No.8 )
日期:2007/10/19 03:31
留言者:同樣成日睇戲的觀眾

「講麉Y那些演員」......「那些演員」......
那就即是並非一個半個?
「留心點看」...... 在台上看到的嗎?
(沉思)

Re: 對朝輝十二子的個人觀感 ( No.9 )
日期:2007/10/19 05:15
留言者:北美枫客

我認同楼主的睇法,祗要出發點是善意,何妨“ 有則改之,無則加勉”呢?特别係對新秀都不能提出中肯的意見,祗是沉溺在鲜花和掌聲中,日後更难提昇自己的水平了 (表情12) (表情12) (微笑)

Re: 對朝輝十二子的個人觀感 ( No.10 )
日期:2007/10/20 02:08
留言者:同樣成日睇戲的觀眾

睇戲已多年的觀眾:
你對佢地要求高, 無錯,不過份,只是你最初鴷弇y不太好,難怪他人會錯意。

Re: 同樣成日睇戲的觀眾 ( No.11 )
日期:2007/10/20 03:23

多謝你明白我!
我對我的用語,講聲“唔好意思”!

Re: 對朝輝十二子的個人觀感 ( No.13 )
日期:2007/10/20 23:52
留言者:雯雯

觀眾對演員有要求係應該,但我眼見朝暉一眾演員都好努力,而且每次演出都有進步,兩位正印花旦的功都唔錯,唔好講到好似完全唔睇得,咁對人地唔係好公平,就算係大老官都好多唔打得啦,不過希望朝暉十二子要知道人地彈佢係想佢進步,做多點好戲比大家睇啦. (表情11)

Re: 對朝輝十二子的個人觀感 ( No.14 )
日期:2007/10/21 01:07
留言者:過客一個

無錯,咁講對人地真係唔係好公平,那些沒有去看鴾H就會比你誤導。

Re: 對朝輝十二子的個人觀感 ( No.15 )
日期:2007/10/21 04:33
留言者:ken

睇薑j家都滿意十二子中亞梁生麊穛{?佢.... (沉思)

Re: 對朝輝十二子的個人觀感 ( No.16 )
日期:2007/10/21 21:33
留言者:人人

梁....有聲有身材,系個醜生或花臉的材料

Page: [1] [2] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。