投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
請問各位平日操曲貴唔貴?
日期:2007/07/23 22:39
留言者:古腔聽眾
電郵:aaxxaaxxaa@gmail.com

想八卦一下, 唔知各位平日操曲大概係乜0野價錢, 同埋操邊個時段多呢(1-5/7-11)? 星期一至五定係六/日呢? 因為小弟想搞間曲社做個調查.

Page: [1] < 回上一頁

Re: 請問各位平日操曲貴唔貴? ( No.1 )
日期:2007/07/25 00:54
留言者:老三
電郵:tamcomhk@yahoo.com.hk

咁耐都無乜回音,我捧吓場啦! (歡笑)

劉鳳曲社,逢星期三晚七點三至十一點三,獨唱HK$150元,對唱曲共HK$250元,要早d預約。

我只去過二次咁大把乍(梗係啦,跑馬佢就開檔喎)。 (大笑)

据說是劉鳳姐的自置物業,可空場出租予行家,四個鐘一更HK$300元,當然要預約。 (表情37)

Re: 請問各位平日操曲貴唔貴? ( No.2 )
日期:2007/07/25 01:30
留言者:蕃薯

好啦!我又捧吓場啦!
價錢就視乎你班曲友對音樂嘅要求,所謂貴有貴唱,平有平唱,至於時間就要曲友與樂師的配合、特別在星期六或日,曲友或許家庭日,樂師多數出SHOW,你都幾頭痕!

蕃薯

Re: 請問各位平日操曲貴唔貴? ( No.3 )
日期:2007/07/25 02:39
留言者:qq

老三....謀地址, 探線。。點預約?有散唱嗎?

獨唱HK$150元。單支十分鐘,單支サ分鐘,分別好大呀!點計? (大笑)

有幾多件音樂呢?你唱的"吟盡楚江秋" 是在這唱嗎?唔錯呀!
(拍掌)

Re: 請問各位平日操曲貴唔貴? ( No.5 )
日期:2007/07/26 02:04
留言者:老三
電郵:tamcomhk@yahoo.com.hk

QQ美人

劉鳳姐的曲社在佐敦道地鐵比利金街出口,行一分鐘的利金閣便是。可電話聯絡曲社主理人霞姐:93248480(晚上七時至十一時),一般散唱都需四、五日前與霞姐預約安排的。獨唱一般以別超越十八分鐘為界,音樂有共五位師傅。亦可五天前預約包場,費用直接同霞姐傾啦。

我唱的[吟盡楚江秋]便是在鳳姐此曲社所錄,但為我玩頭架梵鈴的不是曲社的頭架,而是我玩泥沙大的兄弟,他職業於粵劇團台柱表演超過廿年,卻更有四十年樂器經驗,多種樂器都勝任。他得知我上鳳姐處唱曲,特意來為我拉頭架梵鈴的。Ming兄好野,聽得出佢拉得燥火了一些。當時我唱完後亦對佢講;你好似拉得"勁"左d播,佢回應;係勁左小小啊,因為個揚琴一味想爬頭,我要"勁"小小壓實佢啊.....。而彈低音阮(Ming兄話佢彈得大聲過頭)果位便正是鳳姐,她當日才剛剛跌傷出院.........。

劉鳳姐曲社的長期頭架是師叔公馮華的徒弟梁潤秋,有四十五年以上樂器經驗,做頭架亦有廿年以上了。老三同佢又係熟到爛,識行路就識得佢架喇............. (大笑) (大笑) (大笑) (大笑) (大笑)

Re: 請問各位平日操曲貴唔貴? ( No.6 )
日期:2007/07/30 18:15
留言者:ming

銅鑼灣區,每人二百元一晚,唱兩首對答曲,每首約半小時(四或五或六件音樂,兩或三件墼樂)。

私人聚會,並非牟利,沒有散唱,不收新人。

Re: 請問各位平日操曲貴唔貴? ( No.7 )
日期:2007/07/31 20:02
留言者:
電郵:canopera.lover5@gmail.com

ming 前輩:

請問 唔唱兩首對答曲而唱三首獨唱曲又得唔得呢?
逢星期幾呢?

(表情11) (表情11) (表情11)

Re: 請問各位平日操曲貴唔貴? ( No.8 )
日期:2007/07/31 21:44
留言者:ming

其實搞音樂社的都是好友,唱曲的長短及數目可互相將就一下,不會限死。

聚會的時間為隔星期六晚,時間約四小時。 (微笑)

Re: 請問各位平日操曲貴唔貴? ( No.9 )
日期:2007/07/31 22:05
留言者:

而家夏季課程期間星期六晚唔使返課,時間OK!

(大笑) (大笑) (大笑)

Page: [1] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。