投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
請問 陳綺綺 是誰?
日期:2007/07/24 23:33
留言者:Wendy Ma

請問 陳綺綺 是誰?

只聽到她唱的(六號門之胡二賣仔).

她的聲音很美,100% 似足 紅線女.

不知道,她還有唱其他曲嗎?

謝謝.

(微笑) (微笑) (微笑)

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

Re: 請問 陳綺綺 是誰? ( No.15 )
日期:2007/07/27 21:02
留言者:

多謝 Wendy 推銷! (大笑) (大笑) (大笑)

感謝 韓江前輩 鼓勵! (表情37) (表情37) (表情37)

Re: 請問 陳綺綺 是誰? ( No.16 )
日期:2007/07/28 02:03
留言者:hawaiian

韓江君:
閣下是否當年在大陸用”寒江”拍花旦X雯[係兩個字唔記得係乜雯]後來去了香港改用”韓江”在港台唱曲擅唱蝦腔的前輩?如是,hawaiian睇過你做戲.
(沉思) (沉思) (沉思)

Re: 請問 陳綺綺 是誰? ( No.17 )
日期:2007/07/28 04:02
留言者:韩江

Hawaiian,

你抬举小弟, 对错号啦.

小弟只是一过客而已. 不过和你们一样, 也是粤曲发烧友, 还特别钟爱呢首"胡二賣仔", 以前有过一段时间也是到了痴迷的程度 (大笑) (大笑) (大笑)

Re: 請問 陳綺綺 是誰? ( No.18 )
日期:2007/07/28 17:21

雲姑娘:
hawaiian不懂唱,也不懂評.所以大笪地的曲好少聽,明知聽了也唔識講,真係冇0野講.點解又會聽完支”胡二賣仔”呢?第一,此曲係hawaiian至愛,幾十年來大大話話聽了幾百次,全首曲詞可以背出來.第二,此曲至今只有一個版本,未聞有第二個.第三,此曲在大笪地係大冷門,冇人唱,記憶中好似係第一次.你一定會話:”畀0的意見啦!”hawaiian直腸直肚,不懂評就不懂.但有一句話不知你中唔中意聽?hawaiian覺得你的聲線唱芳腔比較適合,如有得罪,請多多包涵.
請把你兩個版本都送給我好嗎?先謝過!
ommahung@gmail.com
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
韓江兄:
唔好意思,認錯人.現在想起了花旦叫白雯,那個寒江應有七八十歲了.估計兄台年紀唔會很大

Re: 請問 陳綺綺 是誰? ( No.19 )
日期:2007/07/29 21:58
留言者:

hawaiian 叔叔:

多謝您由頭聽到尾都重頂得住,還重可以氹小妹開心,小妹銘感於心,無以為報,
只有 留 「(空白)」兩首,以饗知音!

朝雲 敬禮 (表情37) (表情37) (表情37)

(冷酷) (冷酷) (冷酷)
(大笑) (大笑) (大笑)

Re: 請問 陳綺綺 是誰? ( No.20 )
日期:2007/07/29 16:08

嘩!雲姑娘:
你咁樣整張黃牌,話hawaiian犯規,真莫明其妙?第一,冇在後面踢人唔踢波.第二,冇拉手拉腳拉衫.第三,更冇不雅動作.你要罰都要畀個”色奴”出來得0架.好彩冇罰十二碼0者!唔係…….哈哈哈!!!
下次hawaiian真係犯規,你要隻眼開隻眼閉詐諦睇唔到,否則再來一張黃牌,hawaiian要自動停賽了.哈哈哈……

所贈禮物收到,好0野!好0野!李寶瑩雖唱芳腔出身,但個人覺得佢的線口比芳姐的高,唔知講得0岩唔0岩?這純粹係個人感覺.
hawaiian喜歡看同聽蔣文端,第一係靚女,第二其婉轉唱腔好動聽.
hawaiian覺得選曲應遷就聲線,那首由”將軍令”譜成的”男兒當自強”林子祥唱來全不好聽,因他的聲線唔夠雄壯,好似將支歌嗌出來.如果麥炳榮番生來唱,真係冇得頂.

Re: 請問 陳綺綺 是誰? ( No.21 )
日期:2007/07/29 22:38
留言者:

呵呵呵!大叔居然跟小妹談「線口」問題,
呢d超越小妹聽覺認知能力的問題,要等大夫前輩同您至有偈傾...... (大笑) (大笑) (大笑)

小妹只能說我愛聽 芳艷芬《願為蝴蝶繞孤墳》,茲引舊帖文如下:-

> Re: 李向榮 ( No.64 )
> 日期:2007/01/27 21:53
> 留言者:雲
>
> 小妹愛 陳錦紅 之質樸無華;
> 愛 芳艷芬《願為蝴蝶繞孤墳》感情質樸自然、唱腔精煉但似毫不經意、揮灑自如;
> 愛 李向榮《雲雨巫山枉斷腸》(錄音室版) 超塵脫俗、人世紛紛、我自沉吟......

(好!) (好!) (好!)

P.S. 哈哈哈!小事一椿,不過是 討論區 不談 求禮物 罷了...... (表情7) (表情7)

Re: 請問 陳綺綺 是誰? ( No.22 )
日期:2007/07/30 01:46

哎呀!死勒!講錯0野添,hawaiian只不過係執人口水尾, 因經常聽唱曲的朋友講:甲的線口高0的,乙的低0的,久而久之”線口”的概念印左入腦,以為係甲把聲高0的線口就高0的咁跟人0翕,一如伯爺公伯爺婆跟人講英文一樣,求其有個音唔知點解,hawaiian罪過罪過.

Re: 請問 陳綺綺 是誰? ( No.23 )
日期:2007/07/30 20:12
留言者:

呵呵呵!那麼 hawaiian 叔叔 想說的是 音色的高低,然否?
(表情7) (表情7) (表情7)

Re: 請問 陳綺綺 是誰? ( No.24 )
日期:2007/07/31 01:24

怕係0卦?有時想講樣0野又唔識表達,令別人諗左去第二度,誤會晒.
講起誤會,0岩先在友網趁高興講出自己一次誤會笑話:
有次對一外省人講:下星期起我去旅遊兩星期,順便探望師父,他快生日了.
問:你的師父多大年紀?
答:七十有多.
問:你的兒子有多大?
答:廿六歲.
問:你不反對你兒子娶一個七十多歲的老婦咩?
!!!!!!!!喂!!大佬!你講乜呀?原來係誤會係將師父誤作媳婦.
雲姑娘昨晚送左件野畀你唔知收到冇如收到靜雞雞咪出聲呀

Re: 請問 陳綺綺 是誰? ( No.25 )
日期:2007/07/31 08:25
留言者:
電郵:canopera.lover5@gmail.com

搵勻都冇有見到...... (困惑) (困惑) (困惑)

好心急呀!係咪好清亮o既禮物黎o架?

(表情11) (表情11) (表情11)

Re: 請問 陳綺綺 是誰? ( No.26 )
日期:2007/07/31 12:02

剛0岩又試過,但你的貓箱唔發簽證喎!唔通錦叔似中東佬? (沉思) (沉思)

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。