投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
戲曲表演 - apa 課程
日期:2007/07/16 17:06
留言者:戲曲迷

我想學吓戲曲表演技術
做手和唱功等
知唔知 演藝課程好唔好?

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.25 )
日期:2007/07/19 22:04
留言者:ling

無線同亞視藝訓班還真培育了不少影帝/影后!

真係出自演藝咪好似梁榮忠之類.. 最近也有個第一榮譽(唔知咩證書) 畢業的做"同事三分親" 的.

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.26 )
日期:2007/07/20 00:24
留言者:影帝阿媽

影帝影后都是他們父母所生的,佢地供書教學並且自小栽培一段時間之後,先至到無線亞視藝訓班進修.就等如梁朝偉, 都係得到父母優良的遺傳(尤其係靚仔嗰part),冇好材料APA,無線,亞視,八和有幾好培訓水平都冇用.

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.27 )
日期:2007/07/20 00:10
留言者:影帝阿爸

所以......如果無線同亞視藝訓班由最最最"基本"嗰步開始培育影帝影后,我就寫個服字.

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.28 )
日期:2007/07/20 06:04
留言者:生仔開始

講來講去都係講原來題目,不過咁仲好,不如講生仔開始,
第一係生仔定女,素描睇唔睇到佢乜野性別,
再講養仔供書教學, 你知唔知香港有d幼稚園每月收學費差唔多兩萬蚊,
講供書教學養大佢要四百萬,其實讀書已經可以係四百萬,用四百萬可能係冇飯俾佢食,
跟住講佢出黎做野,偏偏大陸蘋果--種壞咗, 乜都唔做做隱蔽青年,
再講佢結婚生仔, 佢唔做野就梗係識唔到女仔,咁同佢返大陸搵返個,點知有香港身份證就走人,
跟住就夫妻爭兒女,繼而動武,引至連串家庭悲劇,甚至好似前嗰排...
都係唔講,好恐怖,
講返APA罷啦.

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.29 )
日期:2007/07/20 12:14
留言者:戲曲迷

噤即係演藝唔好 ?
我不是想做影后/帝
只係想有個正統d的地方學吓野
起碼都可以提升自己欣賞戲曲的質樸

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.30 )
日期:2007/07/20 17:39
留言者:路人

之前有個版面講八和, 好多人話唔好, 依家講演藝又話唔好, 難道真的天下烏雅一樣黑? (大哭)
出面好多劇團, 除鬙膨`上課外, 一搞演出又話要夾幾多幾多錢, 呢樣果樣, 加加埋埋, 唔係一般人可以應付.... 唉!! 有心學粵劇, 想搵個真係學野鵀a方, 都真係幾難!! 唔怪得粵劇息微咯......

真是可悲!!! (大哭) (大哭) (大哭)

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.31 )
日期:2007/07/20 22:30
留言者:yy

做演出者要成功必須要有先天的條件,外型、聲綫、悟性和觀衆緣再加上後天努力,再遇到名師,那成功必有望。雛鳳嗚內的成員為甚麽只得龍劍笙和梅雪詩成為萬人迷呢?而其他成員呢?不也是同是任白教出來嗎?但成功有幾人呢?所以在甚麽學院,甚麽師傅處學藝前這先考慮吓自己的條件吧。

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.32 )
日期:2007/07/21 00:28
留言者:普通人

完全同意yy的意見,一個具潛質的人如果肯努力,成功的可能性就會大,英雄也莫問出處,無論是任何一所學院或師傅都有可能教出好的學生,當然也教不出好學生.又何必要歸功於某一人呢?人人有不同的天賦,有時勉強求功,反而會浪費光陰.......

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.33 )
日期:2007/07/21 00:53
留言者:影帝阿哥

我阿爸阿媽唔係想同人講生仔,只係用側面手法提醒大家英雄莫問出處,成功離不開個人天賦同努力啫.佢兩個好開心見到yy留言,大讚佢好聰明,有天資....
阿爸阿媽去左睇"無間道"隻影碟,叫我代佢打字,佢地話唔好講點解睇呢套,等d人想吓.

我都覺得香港人係唔係太沉重呢,唔知點解冇晒幽默感,反而成日借題閙交,搞到阿立個網亂晒.

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.34 )
日期:2007/07/26 13:35
留言者:有感

我都讀過APA既課程...咁樣睇到真係好感慨.......

點解呢??自問於學院不算是那些被重點培育的朋友....可是一樣學得很開心呢...
我覺得學野係自己心態的間題...縱使老師不是在教你..站在一旁學可能學得更快呢......旁觀者清嗎....

一個老師不論好不好...總有東西是值得學習的......

時時裝備好自己我相信總有被人賞識的一日

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.35 )
日期:2007/07/26 18:37
留言者:天竺葵

有感君,

"一個老師不論好不好...總有東西是值得學習的......
時時裝備好自己我相信總有被人賞識的一日"

絶對同意, 就算是最好的老師, 也不會所有一切都好.
據小妹所知, 當年任白教雛鳯時也有請其他導師教她們, 所謂集各家之大成, 將最好的給徒弟們, 才是對她們無私的愛.

Re: 戲曲表演 - apa 課程 ( No.36 )
日期:2007/08/04 13:29
留言者:知小小

原來apa有咁多負面批評,希望有關主辦單位的要員要好地檢討及改善,多流灠阿立呢個網址,免令有志前往學習的人士望而卻步. 現在我可將一些知小小有關學粵劇的情形話你知,首先你要定下學習目標,如果我要成為大老官,職業化,當然要求條件要高,業餘者也雖要具備以下條件,其中包括體形柔軟,因學身段要一個頗長的時間練習,手門,腳門,一定要熟練,把子功,唱功,粵劇鑼鼓及音樂等都要一一熟練. 錢...最為重要,除學費外,排戲,練曲,化妝,,頭籂,正辮,(生角可免)戲服等等...無財不行.或可流灠相關網頁鳳翔鳴呢個網址

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。