投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
請問"趙震宇"其人其事
日期:2007/06/30 20:10
留言者:Ivan Ip
電郵:ivan.kk.ip@gmail.com

請問趙先生的歌唱歷史?可曾粉墨登場......等等 (沉思)

Ivan

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

Re: 請問 ( No.12 )
日期:2007/07/12 15:17
留言者:LInda

少 艾 曲 友

您 说 在 南 方 電 視 台 看 過 黃 偉 坤 反 串 演 秋 香, 是 否 在 网 上 收 看? 可 以 告 知 南 方 电 视 台 的 网 址 吗? 谢 谢。

Re: 請問 ( No.13 )
日期:2007/07/12 16:16
留言者:成群

<此留言已被網主刪除>

Re: 請問 南 方 電 視 台 ( No.14 )
日期:2007/07/12 20:40
留言者:少艾

Re: No 12

我是在香港經 NOW boardband TV 543台 收看的

(好!) (好!) (好!)

Re: 請問 ( No.15 )
日期:2007/07/12 21:40
留言者:ming

其實無須為這些小事爭論不休。

其實在三十年代前,粵劇戲班的主流是全男班,出名的男花旦的身價都是天價。在曲藝界,也有不少男性唱子喉,如呂文成、蔡子銳,他們也唱得很好,這現象當時都很普遍。一些出名的男花旦,在台上亦迷到不少觀眾。

相對來說,全女班的地位便低了很多,一般只能在一些百貨公司的游樂場演出,不屬主流。

到了三十年代初,因經濟不景,戲班也受牽累,為了節省開支,而女班的人工較低,便想到從女班聘請花旦。最初是太平劇團聘用了譚蘭卿及上海妹。

現在一般資料說當時是因社會開放而轉為男女同班,只屬表面現象。 (沉思)

Re: 請問 ( No.16 )
日期:2007/07/15 11:38
留言者:知之為不知

三十年代以前的全男班, 雖然有男花旦, 但廣東戲班佬最恨契弟, 所以男花旦扮風騷有之, 絕不在班內搞男同性戀. 事實上, 那些男花旦讓人一看就知道是男人, 即使有幾分風騷美態的如千里駒, 根本也不像女人, 否則你想一個本來做二花面的演員, 怎可變成男花旦.
說到京劇, 看看梅蘭芳父子兩人, 在台上是溫柔的閨門少婦, 在台下是個謙謙君子, 我和梅葆玖先生一起多次, 也欣賞過他的演出, 絕不反感.
但看看今天的廣東粵劇的男花旦, 根本是把自己當成女人, 不是表現女性的美態, 從相片中看到的, 是令人嘔心的動作.

Re: 請問 ( No.17 )
日期:2007/07/16 10:26
留言者:呀一

一矢中的 (拍掌)

Re: 請問 ( No.18 )
日期:2007/07/17 13:09
留言者:Ah Q

而家先知乜嘢叫做"双重標準"!!

敢問大放厥詞者可曾私下接觸過他所批斗的【今天的廣東粵劇的男花旦】,如沒有,他可以單憑【從相片中看到的】,就可以武斷別人【根本是把自己當成女人, 不是表現女性的美態, 是令人嘔心的動作】嗎?

如果這些歪理都可以成立,咁依家,香港粵劇、曲藝界中,一眾的女文武生、女小生、女平演唱家,乃至曲藝社修習女平嘅學生•••是否【都令人嘔心】呢?

如果這樣也可以扯上男同性戀問題,咁整個香港粵劇曲藝界都瀰漫著一股濃冽的女同性戀風啦!

遲小小我都要化名發帖讚吓自己"一矢中的"至得。 (拍掌)

Re: 請問 ( No.20 )
日期:2007/07/18 10:13
留言者:呀一

我呀一就係呀一, 與"知之為不知"不是同一人 (表情12)
唉~~
總之講親唔 口岩 聽既野, 就總有人群起攻之
唔通係衣度文化 (沉思)

Re: 請問 ( No.21 )
日期:2007/07/18 10:41
留言者:波仔

其實冇所謂"啱唔啱聽"嘅嘢,只有"有冇道理"嘅嘢。

自知道理唔通嘅帖子,delete 咗佢味得囉! (拍掌)

至緊要理性討論,千祈唔好惡意人身攻擊就得嘞!

Re: 請問 ( No.22 )
日期:2007/07/18 16:05
留言者:呀八

Ah Q 小妹妹,你唔使化名咁鬼麻煩嘞,等我呀八嚟讚你喇。小妹妹所言有理,一矢中的...仲係中幾"的"添!哈哈哈!如果有人懷疑我係小妹妹化身,叫亞立哥 check 我 IP Address 味得law。哈哈哈!

至于化身呢吓嘢,响依度都慣喇,d人唔守規則,惡意攻擊別人,俾網主 delete 哂 d 帖子,味化名再擾攘過囉,一d都唔知醜!

Re: 請問 ( No.23 )
日期:2007/07/18 16:18
留言者:奇奇怪怪

網主都冇時間刪除咗仲剩返個框, 唉! 點解要討論呢d涉及道德判斷口既話題呢?最初都好似冇乜人提,一講到gay就多人講野.
其實發牙痕仲可以去報紙論壇,都係冇責任.
呢d網就係俾人發牙痕,講完冇件事,何必認真?
但凡涉及價值判斷,就會好多人打餐死,好似共產主義,資本主義,宗教,種族,
以巴打咗咁多年都係咁啦, 口水戰爭算得乜丫!!!!!! (表情12)

Re: 請問 ( No.24 )
日期:2007/07/20 10:06
留言者:波仔

亞奇奇怪怪哥仔,你真係冇乜留心聽書咁噃。呢條標題 No.1 回應已經有個姐姐話『好唔鍾意男人扮女人, gay咁!』,大家都冇當什麼一回事,繼續傾偈....係我口多多、開玩笑話可能有d姐姐唱得冇趙君咁好....得罪咗人都未定。 (表情11)

跟住就有一棚人殺到,用詞尖酸刻薄兼淫猥,我都勸大家唔好理佢,後尾網主出手鏟咗佢地d帖子.....

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。