投稿一覽 > 過往記錄 > 瀏覽內容
除了八和, 邊度有培訓班?
日期:2007/05/07 16:23
留言者:過客

各位:
除了八和, 邊度有培訓班?
~見大家對八和嘅評語一般~
我想學身段, 唱曲......
又抵又好就更好!!! (拍掌)
可有介紹.....

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

Re: 除了八和, 邊度有培訓班? ( No.11 )
日期:2007/06/10 17:33
留言者:老嘢

八和好,又多演出,又無需演出費,又唔駛師鐘開戲,又耍考你急才和記性,時時耍做新劇但又未有劇本,慢慢就訓練到急才和記性了。這個月十六日套「無雙譜」就是速成排練的成果,真想快些一睹為快。。

Re: 除了八和, 邊度有培訓班? ( No.12 )
日期:2007/06/11 00:22
留言者:路人

絕對同意老嘢的意見!! (好!) (好!) (好!)

八和的學生,都被當作專業演員,因為主事人把她自己與杜國威唐滌生等為專業演員寫劇本的前輩劃上了等號!

Re: 除了八和, 邊度有培訓班? ( No.13 )
日期:2007/06/11 00:31
留言者:花花

咁就不如叫啲人唔好讀八和,唔好演佢啲戲,
不過我看其他欄目,佢係慣咗認叻,同埋呢度差唔多欄欄都有人認叻,如果係咁豈不是要刪晒人地.
聽講話佢呢次已經唔係咁急啦,佢以前都有演出一個星期前至交尾場,咁八和啲學生又幾叻,點解啲人又成日話佢地咁差?
到底你地邊一個至係忠,邊一個係奸,講到人地好迷惑,因為而你地咁講好似兜晒圈.

Re: 除了八和, 邊度有培訓班? ( No.14 )
日期:2007/06/11 00:47

從演出的急促消化角度來說, 八和啲學生又真係幾叻! 值得一讚! 好野 (拍掌) (拍掌) (拍掌)
但好可惜, 比較叻果幾個學生, 都唔係八和自己從頭訓練出來的!! (大哭) (大哭) (大哭)

Re: 除了八和, 邊度有培訓班? ( No.15 )
日期:2007/06/11 00:48
留言者:苦學生

既然佢有咁多時間在綱上編劇,不如早些寫好劇本給所有演出的人作最好的排練,豈不是更好!

Re: 除了八和, 邊度有培訓班? ( No.16 )
日期:2007/06/11 01:00

我都話應該快啲編好啲劇本仲好,搞咁多唔等駛做乜?

不過,似乎路人講嘢都係有的放矢,因為據我所知高同矮兩個人都係八和訓練出嚟,而且留喺演藝嗰個唐婉瑩都係八和訓練出嚟,月白戲台,天馬幾個主角都係八和訓練出嚟,初時都係白紙一張.事實上呢幾個係最好.

係真至好講,咪當人真係行緊馬圈,都要睇吓屁股毛色有冇光澤.

Re: 除了八和, 邊度有培訓班? ( No.17 )
日期:2007/06/11 01:05

花花: 多謝更正!!
我亦要在此道歉,講錯野要認!!
但其實我的意思係指搬左去深水埗之後呢一批學生而言!!
如果又有錯,請不妨更正!!

Re: 除了八和, 邊度有培訓班? ( No.18 )
日期:2007/06/11 01:12

其實我呢幾次都有人要我買飛睇,佢地都有俾啲新人上,其實佢地去咗深水埗係好傷,因為真係俾人挖晒啲舊學生,所以而家啲八和學生寧舍多上位機會,幾次結業都有新人擔戲,都唔係而家熟口熟面啲所謂新秀,好唔算好好,但似乎都有一啲係白紙入去,仲擔好多戲,有潛質既都有,梗係唔計高矮兩個啦.
高矮兩個之外,都有一啲估得既舊生留喺度,其實原來俾人挖咗個批都散晒,演藝同八和水平都係差唔多,一樣咁多是非,一樣會有人事關係,真係天下烏雅一樣黑,希望兩間嘢都能痛定思痛,搞好啲,但係睇咗啲欄目,總係覺得演藝真係歧視東方文化,咁你又點睇?

Re: 除了八和, 邊度有培訓班? ( No.19 )
日期:2007/06/11 01:21

花花:
贊同妳的意見!
至於演藝....我個人覺得,演藝歧視東方文化,已是個傳統! 不單是戲曲,音樂舞蹈都一樣情況, 演藝的東方藝術, 只供院方特別場合時, show吓俾鬼佬威吓, 講資源分配, 永遠未輪到! 可悲! (大哭)

Re: 除了八和, 邊度有培訓班? ( No.20 )
日期:2007/06/11 01:41
留言者:小强

其實ハ和應該比演藝優勝,它有政府資助演出,有良好師資,學費平,演出多,為什麼都會被人挖去呢?唔通那些學生係唔仲意演出?同錢有仇?當局有否究查作出保救! (表情37)

Re: 除了八和, 邊度有培訓班? ( No.21 )
日期:2007/06/11 02:15

乜你冇睇前幾日大爆料咩?俾人挖個一班都係傻仔,而家都散咗,好多都想搵地方落腳,又因為當時可能插過陳劍聲,所以唔敢返八和卦?
其實返去試吓佢地都好,睇吓有冇後遺症,就知龍與鳳. (大笑) (大笑)

Re: 除了八和, 邊度有培訓班? ( No.22 )
日期:2007/06/11 02:37
留言者:小强

真係唔知喎!789你係娛樂新閒眼,有冇料呀? (表情11)

Page: [1] [2] [3] < 回上一頁

- 阿立粵曲天地 -
聲明

阿立粵曲天地(以下稱本網)所有留言區是以即時上載留言的方式運作,本網對所有留言的真實性、完整性及立場,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網之立場,讀者不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性,讀者若因信賴留言而招致任何損失,本網概不負責。 由於所有留言區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題或涉及任何侵權行為,請聯絡本網。本網有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,亦不可上載任何侵權文章,照片,曲詞,錄音及影片,敬請自律。 所有網內留言或文章,留言者均不可保留文章或留言的個人或非個人版權權利,惟他人如需在別處引述或登出,請註明出處。